stop watching us logo

ΗΠΑ & NSA: να σταματήσει η μαζική παρακολούθηση τώρα ή θα αντιμετωπίσετε συνέπειες, λένε οι ευρωβουλευτές

ΣΥΝΟΔΟΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑΣ
Δελτίο Τύπου – Θεμελιώδη δικαιώματα – 03/12/2014 – 12:51

stop_watching_us_logo

Η συγκατάθεση του Κοινοβουλίου στην εμπορική συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ “θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο” εάν η μαζική παρακολούθηση από την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ δεν σταματήσει, τόνισαν οι ευρωβουλευτές την Τετάρτη, σε ψήφισμα για το των έξι μηνών έρευνας για τα συστήματα μαζικής παρακολούθησης των ΗΠΑ. Το κείμενο καλεί επίσης την ΕΕ να αναστείλει την συμφωνία για τα τραπεζικά δεδομένα που έχει με τις ΗΠΑ και την συμφωνία “Safe Harbour” (International Safe Harbor Privacy Principles[1]) για την προστασία των προσωπικών δεδομένων. Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας δεν μπορεί να δικαιολογήσει μυστικές και παράνομες μαζικές παρακολουθήσεις, πρόσθεσαν.
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/International_Safe_Harbor_Privacy_Principles

Το ψήφισμα, στο οποίο οι ευρωβουλευτές παρουσίασαν τα πορίσματα και τις συστάσεις τους για την ενίσχυση της προστασίας της ιδιωτικής ζωής των πολιτών της ΕΕ, υποστηρίχθηκε από 544 ψήφους υπέρ, 78 κατά και 60 αποχές. “Οι αποκαλύψεις του Snowden μας έδωσαν την ευκαιρία να αντιδράσουμε. Ελπίζω ότι θα μετατρέψουμε αυτές τις αντιδράσεις σε κάτι θετικό και διαρκές στην επόμενη θητεία του Κοινοβουλίου, με ένα νομοσχέδιο δικαιωμάτων και προστασίας των δεδομένων για το οποίο θα μπορούμε όλοι να είμαστε υπερήφανοι”, δήλωσε ο εισηγητής της έρευνας Claude Moraes (S&D, UK) της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών. “Αυτή είναι η μόνη διεθνής έρευνα για τη μαζική παρακολούθηση. ( … ) Ακόμη και το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών δεν έχει κάνει κάποια έρευνα”, πρόσθεσε.

Το Κοινοβούλιο θα πρέπει να αρνηθεί να δώσει τη τελική του συγκατάθεση για την συμφωνία Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (Transatlantic Trade and Investment Partnership, ΤΤΙΡ[2]) με τις ΗΠΑ, εκτός αν σεβαστεί πλήρως τα θεμελιώδη δικαιώματα της ΕΕ, τονίζει το ψήφισμα, προσθέτοντας ότι η προστασία των δεδομένων θα πρέπει να αποκλειστεί από τις εμπορικές συνομιλίες. Η συγκατάθεση αυτή “θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο, εφ' όσον οι δραστηριότητες της μαζικής παρακολούθησης και η παρακολούθηση των επικοινωνιών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ και τα διπλωματικά διαβήματα δεν σταματήσει πλήρως”, επισημαίνει το κείμενο.
[2] http://ec.europa.eu/trade/policy/in-focus/ttip/

Οι ευρωβουλευτές ζητούν επίσης την “άμεση αναστολή” των αρχών της προστασίας της ιδιωτικής ζωής Safe Harbour (εθελοντικά πρότυπα προστασίας των δεδομένων για τις εταιρείες εκτός ΕΕ και διαβίβαση δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των πολιτών της ΕΕ στις ΗΠΑ). Οι αρχές αυτές “δεν παρέχουν επαρκή προστασία για τους πολίτες της ΕΕ”, λένε οι ευρωβουλευτές, καλώντας τις ΗΠΑ να προτείνει νέους κανόνες μεταφοράς των προσωπικών δεδομένων που να πληρούν τις απαιτήσεις προστασίας δεδομένων της ΕΕ.

Η συμφωνία για το Πρόγραμμα Παρακολούθησης της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας (Terrorist Finance Tracking Programme, TFTP[3]) θα πρέπει επίσης να ανασταλεί έως ότου οι ισχυρισμοί ότι οι αμερικανικές αρχές έχουν πρόσβαση σε τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ εκτός της συμφωνίας διευκρινιστούν, επιμένουν οι ευρωβουλευτές.
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Terrorist_Finance_Tracking_Program

H Ευρωπαϊκή προστασία των πληροφοριοδοτών και το cloud της ΕΕ

Το κείμενο καλεί επίσης για ένα “ευρωπαϊκό προστασίας των πληροφοριοδοτών”, το οποίο θα πρέπει να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στην “πολυπλοκότητα των καταγγελιών στον τομέα των πληροφοριών”. Οι χώρες της ΕΕ καλούνται επίσης να εξετάσουν τη δυνατότητα χορήγησης διεθνούς προστασίας για τους πληροφοριοδότες από την ποινική δίωξη.

Επιπλέον, η Ευρώπη θα πρέπει να αναπτύξει το δικό της cloud και τις δικές της λύσεις πληροφορικής, συμπεριλαμβανομένης και της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και στις τεχνολογίες κρυπτογράφησης, ώστε να εξασφαλίζεται ένα υψηλό επίπεδο προστασίας των δεδομένων, προσθέτει το κείμενο.

Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Πολωνία θα πρέπει να διευκρινίσουν τους ισχυρισμούς για την μαζική παρακολούθηση -συμπεριλαμβανομένων των πιθανών συμφωνιών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και των επιχειρήσεων τηλεπικοινωνιών για την πρόσβαση και την ανταλλαγή των προσωπικών δεδομένων και την πρόσβαση στα υπερατλαντικά καλώδια (βλ. Fiber-Optic Link Around the Globe, FLAG[4]) -και τη συμβατότητά τους με την κοινοτική νομοθεσία, λέει το ψήφισμα.
[4] https://en.wikipedia.org/wiki/Fiber-Optic_Link_Around_the_Globe

Άλλες χώρες της ΕΕ, ιδίως εκείνες που συμμετέχουν στο “9 EYES”[5] (Ηνωμένο Βασίλειο, Δανία, Γαλλία και οι Κάτω Χώρες) και στο “14 EYES” (οι χώρες στο “9 EYES” μαζί με Γερμανία, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία), επίσης, καλούνται να αναθεωρήσουν την εθνική τους νομοθεσία για να εξασφαλιστεί ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών τους θα υπόκεινται σε κοινοβουλευτικό και δικαστικό έλεγχο και ότι θα συμμορφωθούν με τις υποχρεώσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
[5] https://en.wikipedia.org/wiki/UKUSA_Agr … parties.22

Προϊστορία
Η έρευνα της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών για την μαζική παρακολούθηση των πολιτών της ΕΕ ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2013. Έγιναν συνολικά 16 ακροάσεις στην Επιτροπή, από τότε. Για περισσότερες λεπτομέρειες, παρακαλούμε δείτε το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα ( στην δεξιά πλευρά της σελίδας >>>
Background note on the Civil Liberties Committee inquiryhttp://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20140310BKG38512/html/QA-on-Parliament's-inquiry-into-mass-surveillance-of-EU-citizens).

REF.: 20140307IPR38203
——–
Από: European Parliament / News , “US NSA: stop mass now or face consequences, MEPs say“,
PLENARY SESSION, Press release – Fundamental rights − 12-03-2014 – 12:51
http://www.europarl.europa.eu/news/en/news-room/content/20140307IPR38203/html/US-NSA-stop-mass-surveillance-now-or-face-consequences-MEPs-say

Αναδημοσίευση από Pirateparty.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).