Αποκλειστικό: ποιός είναι ο Έλληνας προγραμματιστής του Ανεπίσημου Windows XP SP4;

Το iGuRu.gr, επικοινώνησε με τον Έλληνα δημιουργό του ανεπίσημου Service Pack των Windows XP, (Windows XP SP4) σε μια προσπάθεια διερεύνησης των κινήτρων του, για την ενημέρωση του αναγνωστικού μας κοινού.

windows xp sp4 windows xp sp4 windows xp sp4 windows xp sp4 windows xp sp4

Η ομάδα του iGuRu.gr επικροτεί κάθε προσπάθεια ανάπτυξης ή βελτίωσης λογισμικού, ειδικά αν έχει σχέση με την ασφάλεια.

Στην προηγούμενη δημοσίευση μας, είμαστε κάπως συγκρατημένοι καθώς ένα SP που δεν έρχεται από την Microsoft εγκυμονεί κινδύνους. Μετά την επικοινωνία μας με τον Χαράλαμπο μπορούμε να πούμε ότι οι ανησυχίες μας καθησύχασαν εφόνον αν υπήρχε δόλος πίσω από αυτή την προσπάθεια, ο δημιουργός του δεν θα φανέρωνε τα στοιχεία του.

Windows XP SP4 Windows XP SP4

Γιατί και πως δημιούργησε το Service Pack 4;, Είναι επαγγελματίας developer; Τι θα περιλαμβάνει το επόμενο πακέτο; Όλα αυτά τα ερωτήματα και άλλα πολλά στο κείμενο που ακολουθεί.

Παραθέτουμε την απάντηση του Χαράλαμπου:

meΛέγομαι Χαράλαμπος Καζάκος και είμαι ερασιτέχνης προγραμματιστής. Σπουδάζω Ιατρική στο ΕΚΠΑ. Παρόλο που η σχολή είναι αρκετά απαιτητική και ο ελεύθερος χρόνος είναι σχετικά περιορισμένος, μου αρέσει να αφιερώνω αρκετό χρόνο στο αγαπημένο μου χόμπι.

Η ιδέα να ασχοληθώ με την δημιουργία του Service Pack ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Στην αρχή έψαχνα έναν απλό τρόπο για να εγκαθιστώ τα Windows μαζί με όλες τις τελευταίες ενημερώσεις ενσωματωμένες. Είναι κουραστικό να κατεβάζει και να εγκαθιστά κανείς περισσότερα από 200 updates μετά απο κάθε εγκατάσταση, έστω και αν η είναι αυτοποιημένη. Αυτό ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για μένα, επειδή αναγκαζόμουν να επανεγκαθιστώ τα Windows αρκετά συχνά. Επίσης το Windows Update δεν προσφέρει όλα τα διαθέσιμα hotfixes.
Ψάχνοντας βρήκα το RyanVM.net και συγκεκριμένα το Onepiece's post-SP3 AIO update pack, μια συλλογή ενημερώσεων για τα Windows XP, η οποία μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα δίσκο εγκατάστασης, περίπου όπως ένα κανονικό service pack. Ωστόσο, απογοητεύτηκα από κάποια ελαττώματα που περιστασιακά εμφανίζονταν.

Για παράδειγμα, όταν εγκαθιστούσα το λογισμικό για μια καινούργια συσκευή, πολύ συχνά εμφανίζονταν ένα μήνυμα σχετικά με την αντικάσταση αρχείων των Windows από αρχεία χωρίς ψηφιακή υπογραφή, και μου ζητούσε να βάζω το CD-ROM των Windows XP κάθε φορά. Έτσι σταμάτησα για ένα  να χρησιμοποιώ update packs για τα XP. Τότε άρχισα να σκέφτομαι τις δυνατότητες ενός Service Pack και ότι θα ήταν πολύ βολικό να υπήρχε κάτι τέτοιο.

Η πρόσφατη απεργία των διοικητικών υπαλλήλων στο ΕΚΠΑ ήταν ο καταλύτης για να ξεκινήσω να δουλεύω πάνω στο project. Έχοντας 12 εβδομάδες ελεύθερου χρόνου στη διάθεσή μου, ξεκίνησα προσπαθώντας να εξοικιωθώ με τη δομή του τελευταίου επίσημου Service Pack. Συνάντησα αρκετές δυσκολίες, και λόγω της έλλειψης τεκμηρίωσης αλλά και εξαιτίας των απαιτήσεων των Windows XP ώστε όλα τα τροποποιημένα αρχεία inf να είναι ψηφιακά υπογεγραμμένα. Αρχικά προσπάθησα να patchαρω κάποια DLLs υπεύθυνα γι'αυτούς τους ελέγχους. (Ήταν η πρώτη φορά που patchαρα ένα PE ).

Ωστόσο, δεν ήταν δυνατό να τροποποιήσω με αυτή τη μέθοδο όλα τα αρχεία inf που θα ήθελα. Τότε μου ήρθε η ιδέα να υπογράψω ψηφιακά εγώ ο ίδιος τα αρχεία. Αυτό στην αρχή φάνταζε απίθανο να πετύχει αλλά παρόλα αυτά αποφάσισα να το δοκιμάσω. Περιγράφω την διαδικασία αυτή στο RyanVm.net. Απροσδόκητα το “πείραμα” πέτυχε. Αυτό μου έδωσε την απαραίτητη ώθηση να συνεχίσω με το project.

Τα επιμέρους εμπόδια που συνάντησα στην πορεία δεν ήταν τόσο σημαντικά όσο αυτό. Μετά από συστηματική εργασία αρκετών μηνών, κατάφερα να δημοσιεύσω – με την βοήθεια κάποιων εξαίρετων μελών του RyanVM.net, τους οποίους ευχαριστώ ιδιαίτερα – την Alpha 1 του SP4 τον Μάρτιο. Από τότε κάνω συνεχώς βελτιώσεις και σήμερα η Beta 3 είναι διαθέσιμη για .

Αυτή τη στιγμή δουλεύω στο Release Canditate (RC) του SP4. Χάρη στη βοήθεια ενός Γερμανού εμπειρογνώμονα σε θέματα ασφαλείας, του Stefan Kanthak, η έκδοση αυτή θα περιλαμβάνει μια σειρά από registry updates, τα οποία θα αντιμετωπίζουν ευπάθειες ασφαλείας που δεν έχουν αντιμετωπιστεί από τη Microsoft. Επίσης, θα αντιμετωπίζει διάφορα bugs που βρέθηκαν στο Beta.

Ελπίζω σύντομα να είμαι σε θέση να δημοσιεύσω το τελικό Service Pack, το οποίο μπορείτε φυσικά να φιλοξενήσετε στο site σας αν επιθυμείτε.

iGuRu.gr: Φυσικά και το επιθυμούμε και με το που κυκλοφορήσει θα το φιλοξενήσουμε στο server μας!

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.086 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

One Comment

Leave a Reply
  1. ne, alla giati?
    ta xp den exoun mono provlimata asfalias, den milane me kanena sinxrono hardware kai to ntfs p xrisimopoioun einai efialtis, den vlepo to logo giati kapoios tha afierone ollo afto ton xrono

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).