Τι είναι τα Bot Net

Παρατηρείτε ότι ο υπολογιστής σας ξαφνικά σέρνεται για κάποιο λόγο που δεν μπορείτε να εξηγήσετε; Θα μπορούσε να μην είναι τίποτα, αλλά θα μπορούσε να είναι (Bot Net) το ότι ο υπολογιστής σας είναι απασχολημένος με άλλα πράγματα. Ανάμεσα σε αυτά, είναι και η επίθεση από hacker που έχει κάνει τον υπολογιστή μέρος ή slave κάποιου bot.

bot net attack
Επίθεση Bot Net

“Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Χρησιμοποιώ λογισμικό anti-virus συνεχώς μέχρι σήμερα;”

Το λογισμικό που χρησιμοποιούν τα Bots, είναι καθαρό και συνήθως έχει εγκατασταθεί στον υπολογιστή του θύματος από το ίδιο το θύμα, που έχει εξαπατηθεί με κάποιο τρόπο. Το λογισμικό θα μπορούσε να εμφανιστεί σαν κάποιο νόμιμο που ισχυρίζεται ότι είναι ένας σαρωτής anti-virus, όταν στην πραγματικότητα είναι ένα κακόβουλο Scareware. Μόλις εγκατασταθεί, ανοίγει μια “πόρτα” στο σύστημά σας από όπου οι προγραμματιστές κακόβουλου λογισμικού μπορούν να εγκαταστήσουν rootkits και τα εφαρμογές που επιτρέπουν bot δίκτυα.

bot net

Το λογισμικό του bot net θέτει αποτελεσματικά τον υπολογιστή σας στη διάθεση του hacker. Λειτουργεί “κανονικά” και περιμένει να λάβει οδηγίες από ένα τερματικό master control που ελέγχεται από τον ιδιοκτήτη του bot net ιδιοκτήτη ο οποίος είναι συνήθως ένας εγκληματίας.

Το σύστημα μόλυνσης υπολογιστών δηλαδή αυτοί που ασχολούνται μόνο με το hack συστημάτων, κερδίζουν αρκετά χρήματα πωλώντας τα δικαιώματα διαχείρισης του μολυσμένου υπολογιστή σε ιδιοκτήτες Bot Net.

Καλά διαβάσατε, ο ένας μολυσμένος υπολογιστής μπορεί να “πωληθεί” χωρίς βέβαια την του ιδιοκτήτη του.

Ένα τυπικό bot μπορεί να αποτελείται από δεκάδες χιλιάδες υπολογιστές που όλοι ελέγχονται από ένα τερματικό εντολών και ελέγχου. Οι hackers χρησιμοποιούν δίχτυα bot, διότι τους επιτρέπουν να συνδυάζουν την υπολογιστική ισχύ και το δίκτυο όλων των μολυσμένων υπολογιστών για να επιτεθούν σε ένα και μόνο στόχο. Γνωρίζετε τις επιθέσεις κατανεμημένης άρνησης υπηρεσιών (DDoS).

Οι επιθέσεις αυτές είναι πολύ ισχυρές, και ο στόχος της επίθεσης δεν μπορεί να είναι σε θέση να διαχειριστεί το δίκτυο και τους π ενός Bot Net που ίσως περιέχει και 20.000 υπολογιστές.

Μερικοί από τους εγκληματίες έχοντας ένα τέτοιο “όπλο” στα χέρια τους, πραγματοποιούν και εκβιασμούς για να σταματήσουν τις επιθέσεις. Κάποιες επιχειρήσεις (αν και είναι λάθος πολιτική) πληρώνουν για να έχουν και πάλι πρόσβαση στα συστήματα τους.

Πώς τα γίνονται τα Bot Nets τόσο μεγάλα;

Οι προγραμματιστές που δημιουργούν τα bot μπορούν να έχουν καθαρές αφορολόγητες αποδοχές. Πολλές φορές πληρώνουν 250 ή και περισσότερα για 1000 μολυσμένους υπολογιστές που μπορούν να γίνουν slave κάποιου bot. Φυσικά οι κακοί θα χρησιμοποιήσουν όλα τα μέσα που απαιτούνται για να ξεγελάσουν ανυποψίαστους χρήστες και να εγκαταστήσουν  . Μέσω spam , ή κακόβουλους συνδέσμους από forums και διάφορες άλλες κακόβουλες ιστοσελίδες, ή οτιδήποτε άλλο μπορούν να σκεφτούν για να κάνουν το θύμα να κάνει κλικ στο πρόγραμμα εγκατάστασης του κακόβουλου λογισμικού.

Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τους hackers για να μην κάνουν slave τον υπολογιστή μας;

1. Εγκαταστήστε έναν ειδικό σαρωτή malware

Το πρόγραμμα που χρησιμοποιείτε για ιούς μπορεί να είναι φοβερό,αλλά δεν είναι τόσο καλό στην εύρεση Scareware, malware, rootkits, και άλλες μορφές κακόβουλου λογισμικού. Σκεφτείτε κάτι σαν το Malwarebytes το οποίο είναι γνωστό για την εξεύρεση malware που συχνά δεν “βλέπουν” τα παραδοσιακά προγράμματα ανίχνευσης ιών.

2. Προσέχετε  για κάποιο ψεύτικο λογισμικό anti-virus

Στην αναζήτησή σας για ένα πρόγραμμα προστασίας από κακόβουλο λογισμικό θα μπορούσατε να καταλήξετε να εγκαταστήσετε κάτι κακόβουλο αν δεν διασταυρώσετε την πρώτη άποψη που διαβάσατε κάπου.  Μην εγκαταστήσετε ποτέ κάτι που να σας έχει αποσταλεί με e-mail ή από ένα pop-up παράθυρο.

3. Κάντε back up στο ΚΑΘΑΡΟ σύστημα σας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.086 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).