10 λόγοι γιατί τα Windows είναι καλύτερα από το Linux

Υπάρχουν πάρα πολλοί χρήστες που θεωρούν ότι τα Windows εξακολουθούν να είναι το καλύτερο λειτουργικό σύστημα και υπερτερεί μακράν σε σχέση με τα Linux. Ας δούμε τους 10 βασικούς λόγους που βασίζουν την επιλογή τους.

linux,Windows

Είχατε ποτέ πρόβλημα με τα Windows; Έχετε απογοητευτεί ποτέ με τη προσέγγιση της Microsoft για την προστασία της ιδιωτικής ζωής; Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί τα Windows δεν βλέπουν το ολοκαίνουργιο περιφερειακό σας;

Σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε το Linux αντ ‘αυτού. Πιθανά αυτό μπορεί να αποφασίσετε εάν αφιερώνετε λίγο χρόνο διαβάζοντας αναφορές σε διάφορα διαδικτυακά φόρουμ.

Ωστόσο, όλα αυτά απέχουν πολύ από την αλήθεια. Εάν σκέφτεστε να κάνετε τη μετάβαση σε λειτουργικό σύστημα που βασίζεται σε Linux διαβάστε αυτό το άρθρο και μετά πείτε μας ότι εξακολουθείτε να πιστεύετε ότι είναι λογική η απόφασή σας.

Εδώ είναι 10 λόγοι για τους οποίους θα πρέπει να μην χρησιμοποιήσετε Linux.

1. Έλλειψη λογισμικού

Τι ψάχνετε σε ένα λειτουργικό σύστημα; Για τους περισσότερους ανθρώπους, η απάντηση είναι πιθανώς ευχρηστία και συμβατότητα. Παρακάτω θα εξετάσουμε την ευκολία χρήσης. Προς το παρόν, ας επικεντρωθούμε στη συμβατότητα.

Δημιουργήστε μια λίστα με τα προγράμματα που χρησιμοποιείτε καθημερινά. Ολοκληρώθηκε? Είναι μεγάλος. Τώρα συγκρίνετέ τα με αυτήν τη λίστα λογισμικού που δεν είναι εγγενώς διαθέσιμα σε συστήματα Linux:

α. Adobe Photoshop
β. Microsoft Office
γ. Dreamweaver
δ. 7-Zip
ε. Premiere Pro
ζ. Outlook
η. IrfanView

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε, ιδιαίτερα σε πιο εξιδεικευμένα λογισμικά για μηχανικούς, λογιστές, δικηγόρους κλπ,  αλλά δεν θα το κάνουμε. Είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει νόημα. Οι χρήστες Linux απλά δεν έχουν πρόσβαση σε μερικές από τις πιο ευρέως χρησιμοποιούμενες στον πλανήτη αλλά και σε αρκετές εξιδεικευμένες. Ναι, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορείτε να βρείτε αντίστοιχες λύσεις ή να χρησιμοποιείτε ενδιάμεσο λογισμικό, όπως το Wine, αλλά γενικώς είναι αναξιόπιστο. Αν κάποιος σας πει ότι έχει λύση για κάθε περίπτωση, λέει ψέματα.

2. Ενημερώσεις λογισμικού

Ακόμη και σε περιπτώσεις όπου το λογισμικό Linux είναι διαθέσιμο, συχνά υστερεί από το αντίστοιχο των Windows.

Γιατί; Σκεφτείτε το εξής: Συνολικά τα Windows XP, 7, 8 και 10 αντιπροσωπεύουν περίπου το 77% των desktop υπολογιστών στον κόσμο σήμερα. Και Linux; Λίγο κάτω από δύο τοις εκατό.

Ως εκ τούτου, οι εταιρείες επενδύουν τα χρήματά τους κυρίως στην ενημέρωση των εκδόσεων των Windows (και Mac) πρωτίστως. Σίγουρα, οι πολύ μεγαλύτερες εταιρείες μπορούν να αφιερώσουν χρήματα στο Linux, με παρόμοιο ρυθμό με τα Windows, αλλά οι μεσαίου μεγέθους εταιρείες (ή μεμονωμένοι προγραμματιστές) απλά δεν μπορούν να τρέχουν με τον ίδιο ρυθμό και στα δύο λειτουργικά.

3. Διανομές

linux,Windows

Εάν θέλετε να αγοράσετε ένα νέο μηχάνημα με Windows, έχετε μόνο μια επιλογή: Windows 10. Σίγουρα, υπάρχουν μερικές μικρές παραλλαγές, όπως Pro, S και Enterprise, αλλά είναι ουσιαστικά όλα τα ίδια προϊόντα.

Αλλά αν είστε για πρώτη φορά χρήστης, που αναζητά ένα νέο μηχάνημα Linux, τότε ήρθε η ώρα να επιστρέψετε στο σχολείο για διάβασμα. Υπάρχουν πάνω από 600 διαφορετικές διανομές Linux από τις οποίες μπορείτε να επιλέξετε.

Θα πρέπει να μελετήσετε έναν αξιοπρεπές αριθμό από αυτές προτού κάνετε μια σωστή επιλογή. Για να κάνουμε τα πράγματα πιο δύσκολα, μερικές από αυτές είναι μέρα με την νύκτα από άποψη λειτουργιών, οθόνης προς τον χρήστη και ευκολίας χρήσης.

Η ουσία είναι ότι ο κατακερματισμός του Linux είναι εξαιρετικά συγκεχυμένος και ως εκ τούτου απρόσιτος για τη μεγάλη πλειονότητα των ανθρώπων.

4. Σφάλματα

linux,Windows

Ναι, γνωρίζουμε, τα Windows δεν είναι τέλεια. Το λειτουργικό σύστημα έχει σφάλματα και αφού η Microsoft μετέτρεψε τα Windows 10 σε κάτι που μοιάζει με μόνιμα beta, τα ζητήματα είναι αναμφισβήτητα χειρότερα από ποτέ.

Αλλά κοιτάξτε τα πράγματα με αυτόν τον τρόπο: Τα Windows 10 λειτουργούν τώρα σε μισό δισεκατομμύριο συσκευές. Η σιωπηλή πλειοψηφία δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα. Και είναι πολλοί αυτοί που δεν μιλούν.

Γιατί? Επειδή η Microsoft έχει έναν εκπληκτικό προϋπολογισμό και απασχολεί εκατοντάδες άτομα των οποίων η μόνη δουλειά τους είναι να δοκιμάζουν και να βελτιώνουν το λειτουργικό σύστημα. Το Linux δεν το κάνει. Ακόμη και οι πιο διαδεδομένες διανομές λειτουργούν από μια ομάδα ενθουσιωδών προγραμματιστών, που λειτουργεί ουσιαστικά με έναν μικρότερο προϋπολογισμό.

Για άτομα με τεχνική εξειδίκευση, τα σφάλματα ενδέχεται να μην είναι πρόβλημα. Έχουν αρκετές γνώσεις για αυτοδιάγνωση και επίλυση των προβλημάτων από μόνοι τους. Για τους απλούς περιστασιακούς χρήστες, η ανάγκη αντιμετώπισης προβλημάτων του Linux θα ήταν καταστροφή.

Εάν είχατε ένα μαγικό ραβδάκι και κάνατε το 77 τοις εκατό του κόσμου να αρχίσει από αύριο να χρησιμοποιεί desktop υπολογιστή που βασίζεται σε Linux, σας εγγυόμαστε ότι θα δείτε απεριόριστα περισσότερες δημοσιεύσεις που διαμαρτύρονται για πράγματα που δεν λειτουργούν, από ότι για τα Windows.

5. Υποστήριξη

linux,Windows

Εάν κάτι πάει στραβά εντελώς με το Windows μηχάνημά σας, έχετε πολλές δυνατότητες. Η ίδια η Microsoft προσφέρει online συνομιλία μέσω κειμένου και τηλεφωνική υποστήριξη, ενώ κάθε τεχνικός καταστημάτων επισκευής υπολογιστή στη χώρα είναι εξοικειωμένος με το λειτουργικό σύστημα και τον τρόπο λειτουργίας του.

Εάν χρησιμοποιείτε Linux, περιορίζεστε σε μερικές εξειδικευμένες εταιρείες και τα ειδικά διαδικτυακά φόρουμ. Και σε περίπτωση που δεν γνωρίζετε, τα φόρουμ δεν είναι εύκολα μέρη για να λάβετε βοήθεια εάν είστε “αρχάριοι”.

6. Drivers

linux,Windows

Τα Windows παίρνουν συνήθως πρώτα τα νέα προγράμματα (drivers), ακολουθούμενα από macOS. Τα συστήματα που βασίζονται σε Linux θα είναι τυχερά αν λάβουν προγράμματα οδήγησης. Το αποτέλεσμα είναι ότι η κοινότητα Linux αναπτύσσει προγράμματα οδήγησης ανοιχτού κώδικα που αποστέλλονται με τις διανομές Linux.

Σεβόμαστε τους ανθρώπους που εργάζονται σε τέτοιους οδηγούς. Κάνουν σε μεγάλο βαθμό εξαιρετική δουλειά. Αλλά η αλήθεια είναι ότι είναι συχνά ελλιπείς ή δεν διαθέτουν αρκετά χαρακτηριστικά. Και επειδή δεν έχουν την επίσημη υποστήριξη της μητρικής εταιρείας, δεν θα λάβουν βοήθεια εάν δεν το κάνουν πρώτα να λειτουργήσει.

Και πάλι, δεν είναι πρόβλημα για τους φανατικούς του Linux. Όλα είναι μέρος της διασκέδασης. Αλλά για τους κανονικούς οικιακούς χρήστες που θέλουν απλώς έναν υπολογιστή που λειτουργεί, είναι μια ασταθή κατάσταση.

7. Παιχνίδια

linux,Windows

Αυτό είναι ίσως το πιο συχνά επαναλαμβανόμενο επιχείρημα κατά των Linux, και με καλό λόγο. Πολλά παιχνίδια δεν φτάνουν ποτέ στο Linux για τον ίδιο λόγο, πολλά λογισμικά δεν ξεπερνούν ποτέ το χάσμα: δεν αξίζει τον χρόνο των προγραμματιστών.

Η κατάσταση βελτιώνεται. Το Steam εργάζεται σκληρά για τη μεταφορά παιχνιδιών στο Linux, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ πίσω από τα Windows.

Ένας σκληροπυρηνικός παίκτης θα έβρισκε τη ζωή στο Linux, ανεφάρμοστη.

8. Περιφερειακά

Αυτό συνδέεται στενά με που σχετίζονται με το παιχνίδι. Ακόμα κι αν μπορείτε να ενεργοποιήσετε τα αγαπημένα σας παιχνίδια σε Linux, υπάρχει μια καλή πιθανότητα να μην μπορείτε να ελέγξετε σωστά τους χειρισμούς του στην οθόνη, χρησιμοποιώντας τα υπάρχοντα περιφερειακά σας.

Το πρόβλημα των περιφερειακών επεκτείνεται και πέρα ​​από το παιχνίδι. Ακόμα και κάτι τόσο σημαντικό όσο η κάρτα Wi-Fi μπορεί να σας δώσει προβλήματα κατά την πρώτη εγκατάσταση μιας διανομής. Θέλετε πραγματικά να περάσετε ώρες παίζοντας με εντολές, repos και πηγές, μόνο για να συνδεθείτε στο διαδίκτυο; Και πάλι, για τους περισσότερους ανθρώπους, η απάντηση είναι όχι.

9. Περίπλοκο

Το Linux είναι περίπλοκο. Μην πείτε ότι δεν είναι. Είναι! Και δεν μιλάμε για τη διάταξη της επιφάνειας εργασίας ή για το πού θα βρείτε διάφορες ρυθμίσεις. Ένας νέος χρήστης μπορεί να φτάσει γρήγορα σε αυτά τα πράγματα σε λίγες μέρες.

Μιλάμε για τη χρήση του λειτουργικού συστήματος καθημερινά. Εάν χρησιμοποιείτε το Linux για 20 χρόνια, τότε σίγουρα, φαίνεται απλό. Για κάποιον που προέρχεται από τον κόσμο plug-and-play των Windows, ακόμη και κάτι τόσο απλό όσο η εγκατάσταση ενός προγράμματος απαιτεί έρευνα. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Ένα πραγματικό λειτουργικό σύστημα Linux δεν τελειώνει ποτέ. Τα πράγματα είναι πάντα περίπλοκα και χρειάζονται διόρθωση. Οι περισσότεροι απλοί χρήστες δεν έχουν το χρόνο ή την τάση να πολεμήσουν μια μάχη με τον υπολογιστή τους.

Όταν ένας τεχνολογικός γίγαντας παίρνει το Linux και τρέχει μαζί του, όπως η Google με το OS της, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι εκπληκτικά. Αλλά οι διανομές που πιθανόν να εγκαταστήσετε δεν πλησιάζουν σε αυτό το επίπεδο ευκολίας χρήσης.

10. Η εγκατάσταση του Linux είναι δύσκολη

Και πάλι, αν διαβάζετε αυτό το άρθρο και κουνάτε το κεφάλι σας, είστε στη μειονότητα. Μην νομίζετε ότι όλοι είναι τόσο προικισμένοι όσο είστε εσείς. Για πολλούς χρήστες, η ιδέα της δημιουργίας εκκινήσιμων δίσκων USB ή CD εγκατάστασης, είναι μία τεράστια .

Η διπλή εκκίνηση, που πιθανά θα χρησιμοποιήσει ένας φρέσκος χρήστης Linux που έχει μόνο έναν υπολογιστή, είναι ακόμη πιο δύσκολη.

Φυσικά, το Ubuntu είναι ένα Linux από τις νέες διανομές, που διατίθενται στο Windows Store, οπότε αυτό θα βοηθήσει να καταστήσει το Linux πιο προσβάσιμο. Αλλά εάν δεν χρησιμοποιείτε Windows 10 ή θέλετε να εκτελέσετε μια διανομή που δεν είναι Ubuntu, είναι δύσκολο όσο ποτέ.

Το Linux (πιθανά) δεν είναι για εσάς

Ας μην είμαστε μεροληπτικοί. Το Linux δεν είναι κακό. Εάν είστε ένα άτομο με γνώση της τεχνολογίας που του αρέσει να παίζει, πιθανότατα θα το διασκεδάσετε πολύ. Επίσης, το Linux θεωρείται πιο ασφαλές από τα Windows και με πολλούς τρόπους, είναι πιο προσαρμόσιμο. Και τέλος για κάποιες εργασίες το Linux είναι μονόδρομος. Όπως σε θέματα δοκιμών διείσδυσης σε δίκτυα, σε servers κλπ

Ωστόσο, εάν είστε ο τύπος του χρήστη που του αρέσει να πατάει το κουμπί λειτουργίας και να έχει τα πάντα να λειτουργούν ομαλά και χωρίς παρατράγουδα, θα πρέπει να το αγνοήσετε. Εάν πιστεύετε ότι τα Windows σας προκαλούν περιστασιακά πονοκέφαλο, με το Linux δεν έχετε δει τίποτα ακόμη.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.
linux,Windows

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

13 Comments

Leave a Reply
  1. Παιδιά, το άρθρο τα λέει σωστά αφόσον όπως λέει αναφέρεται περισσότερο σε αρχάριους ή απλούς χρήστες που θέλουν να δουν μια ταινία, να μπουν facebook κτλ.
    Φίλος μου (απλός casual χρήστης windows) είπε να δοκιμάσει και αυτός το linux πριν λίγα χρόνια.
    Εγκαθιστά μια έκδοση ubuntu και ξεκινάει. Μπαίνει στο ιντερνετ με τον firefox, όλα OK. Αλλά όταν πάει να δει ένα αρχείο pdf που κατέβασε δεν του το ανοιγε και του ζητούσε να επιλέξει το κατάλληλο προγραμμα κτλ. Μην σας αλίζω, παιδευόταν αρκετή ώρα μέχρι που το παράτησε.
    Μετά πάει να συνδέσει ένα εκτυπωτή και άλλο ένα περιφερειακό που δούλευε με τα windows, τζίφος, του έλεγε να βρει drivers απο τρίτη πηγή επειδή δεν υπάρχουν κτλ, αφού έφαγε πολύ ωρα ψαξίματος σε φόρουμ(μάλιστα οι περισσότεροι τον χλεύαζαν που δεν ήξερε) το παρατάει.
    Πάει να παίξει παιχνίδια από αυτά που έπαιζε στα windows, εκεί έφαγε το μεγάλο ΆΚΥΡΟ, ούτε ένα από τα δεκάδες παιχνίδια που έπαιζε στα windows δεν ήταν συμβατό με linux.
    Οπότε με παίρνει τηλέφωνο και μου λέει : Ρε συ, τι είναι αυτό που έκανα, γιατί παιδεύω έτσι τον εαυτό μου, τι αμαρτίες πληρώνω? Ότι και να κάνω, από το να ανοιξω ένα απλό αρχείο, από το να εκτελέσω κάτι, από το να δει ο υπολογιστής τα περιφερειακά μου, σε όλα μα σε όλα θα έχω πρόβλημα, δεν υπάρχει σχεδόν τίποτα που να μην έχω πρόβλημα σε ότι και να κάνω!
    Οπότε μου ήτησε και του έκανα φορματ και του ξαναπέρασα τα windows 7 και ξαφνικά όλα μέλι γάλα! Αμέσως όλα τα περιφερειακά εγκατεστημένα από τα windows χωρίς καν να του βάλω drivers, ιντερνετ έτοιμο, αρχεία όλα ανοίγουν με το κατάλληλο πρόγραμμα αμέσως και λιώσιμο στα δεκάδες αγαπημένα του παιχνίδια με όλα τα patches ενημερωμένα.
    Με ευχαρίστησε και μου είπε ότι δεν ξανακάνει τέτοια πειράματα.

    Φυσικά έχω χρησιμοποιήσει linux για απλή χρήση και ήταν ΟΚ, αλλά μέχρι εκεί, για οτιδήποτε πιο εξιδικευμένο και ειδικά για pc games είναι ακατάλληλο και για εμένα.
    Αν τώρα κάποιος με ρωτούσε τι λειτουργικό να βάλει για να μάθει penetration testing θα του πρότεινα με κλειστά μάτια το Kali linux, αλλά όπως λέει και το άρθρο, αφορά τους απλούς καθημερινούς χρήστε, και ότι και να λέμε τα windows προσφέρουν πολύ καλύτερη εμπειρία χρήσης, απλά το ακολουθάνε χλευασμοί από την εποχή των windows 95-98 με κολλήματα, μπλε οθόνες κτλ που δεν ισχύει τώρα με τα windows 10 / 11, πρέπει να το καταλάβουν κάποιοι που δείχνουν όλο το βίντεο με τα windows 98 που έβγαλαν μπλε οθόνη σε παρουσίαση, έχουμε 2022 και ούτε κολλήματα και μπλε οθόνες έχουν (πολύ σπάνια), ούτε σου σβήνει ξαφνικά ο υπολογιστής για να κάνει updates ούτε τίποτα, τα έχεις όλα άμεσα με ένα κλικ χωρίς να πρέπει να ταλαιπωρήσαι με γραμμές εντολών και λαχημείες για κάτι που στα windows γίνεται με ένα απλό κλικ. Ξαναλέω ότι αυτά που λέω αφορούν απλούς – καθημερινούς χρήστες και όχι σκληροπυρηνικούς χρήστες που θέλουν να ασχοληθούν με hacking κτλ.
    Βέβαια η πλειοψηφία των χρηστών είναι απλοί χρήστες κανοντας την καθημερινή ρουτινα τους σερφάροντας στο web, βλέπουν ταινίες, ακούνε μουσική, διαβάζουν, παίζουν παιχνίδια.

    • Καταρχήν ευχαριστούμε για τα σχόλια. Διαφορετικές απόψεις πάνω στο θέμα υπάρχουν και μέσα στους ανθρώπους που τρέχουν το iGuru. Να συμπληρώσω μόνο ότι τα Windows είναι μονόδρομος και για μεγάλες επαγγελματικές εταιρείες, όχι μόνο για απλούς χρήστες.

      Ο λόγος είναι ότι προγράμματα αυτοματισμού όπως για παράδειγμα το scada της Siemens, δεν τρέχουν σε linux. Άρα μεγάλες υποδομές όπως μετρό, σιδηρόδρομοι, αεροδρόμια, λιμάνια, εργοστάσια κλπ που αυτοματοποιούν τις εργασίες τους με το scada της Siemens (θυμάστε το σκάνδαλο με το metro και την Siemens;) έχουν Windows Server. Εκτός αν δεν θέλετε να βάλετε προιόντα της Siemens ή της RockWell ή της General Electric στην εταιρεία σας και θέλετε να βάλετε την μάρκα “Yagamoto” (https://automationforum.co/leading-12-scada-software/).

      Και δεν είναι μόνο το scada, αλλά και ένα σωρό άλλα βιομηχανικά συστήματα, όπως τα CAD-CAM συστήματα, ή τα επαγγελματικά σχεδιαστικά όπως το solidworks που σχεδιάζεις από ένα κεσεδάκι γιαουρτιού μέχρι ένα κλείστρο όπλου ή εξάρτημα πυραύλου, και μετά το δίνεις στην βιομηχανία και το κατασκευάζει σε αυτόματη μηχανή.

      Και αν ρωτήσεις τους επαγγελματίες ΙΤ που τρέχουν την ασφάλεια όλων αυτών των εταιρειών, θα σου πουν ότι τα Windows τα χτυπάνε συνέχεια και γιαυτό διορθώνονται συνέχεια αφού η Microsoft διαθέτει πολύ κόσμο για έρευνα και επιδιορθώσεις, ενώ τα linux που δεν τα χτυπάνε είναι ακόμα γεμάτα τρύπες που κανείς δεν ασχολείται να βρει. Κατά συνέπεια εμπιστεύονται περισσότερο τα Windows σε τέτοια εκτεταμένα και καίρια συστήματα.

      Τα linux είναι μία χαρά για συγκεκριμένα συστήματα, αθροιστικά πολύ λιγότερα από τα Windows και μέχρι εκεί. Με τίποτα όμως δεν είναι πανάκεια, ούτε τα μεν ούτε τα δε.

  2. Απλά το συνήθισαν.
    Όλα τα επιχειρήματα μου φαίνονται μονόπλευρα, το ότι τα windows είναι ποιο διαδεδομένα το ξέραμε.
    Η μητέρα μου δεν κατάφερε ποτέ να μάθει τα windows, ήταν πολύ ποιο εύκολο με το linux.
    Τα παράπονα της μετά από χρήση και των 2 λειτουργικών.

    – Στα windows έσβηνε την “συντόμευση” και πίστευε ότι έσβησε εντελώς από το PC το αντίστοιχο λογισμικό.

    – Έμαθε να κάνει uninstall λογισμικά και στην αναζήτηση έβρισκε ακόμα αρχεία από το λογισμικό.

    – Μετά από κάθε update ήταν ξανά default browser ο edge.

    – Έκανε πόσες φορές προσπάθεια να μην έχει τον κωδικό από τον microsoft λογαριασμό στο login.

    – Όταν τελικά έβαλε για login το pin και ήθελε να το αλλάξει το έψαχνε πόση ώρα.

    – Έβγαζε τον συγχρονισμό δεδομένον με cloud σαν πρόβλημα ασφαλείας, όταν το ενεργοποίησε είχε στον file manager την “Επιφάνεια εργασίας” και το “Desktop”. Πολλές φορές εξαιτίας αυτού έχανε αρχεία.

    – Δεν είχε καταφέρει ποτέ να διαλέξει πότε θα κάνει αναβάθμιση, με αποτέλεσμα να κλείνει το λάπτοπ για να πάει στην δουλειά της και να κάνει update χωρίς καν να ρωτήσει.

    Το μόνο που ήθελε είναι απλά να βλέπει σειρές.
    Linux και τα έμαθε όλα σε μια εβδομάδα.
    Όσο αφορά τα office, 1 φορά της έστειλαν από δημόσια υπηρεσία .doc αρχείο.
    Το antivirus το έβγαλε σαν ιο, τα office έλεγαν ότι είναι παλιά έκδοση. Εν τέλει το άνοιξε με libreoffice.
    Αποφάσισα να κάνω format σε Linux όταν με πήρε τηλ να με ρωτήσει τι είναι το registry.

    • “Αποφάσισα να κάνω format σε Linux όταν με πήρε τηλ να με ρωτήσει τι είναι το registry”, μη σου τύχει :)

      • Ναι πραγματικά.
        Και σχεδόν ποτέ δεν κατάφερνα να είμαι εκεί λόγο δουλειάς, έτσι προσπαθούσε να δώσει λύση από τυχαία tutorial.

        Θυμάμαι που είχε ξεκινήσει η διαδικασία για αναβάθμιση των windows. Όταν σταμάτησε στο 33% και έκλεισε το laptop. Όταν θα άνοιγε ξανά θα συνέχισε από εκεί (από το 33%). Το πρόβλημα είναι πως το άνοιξε, όταν έκατσε σε μια καφετέρια που δεν είχε φορτιστή και ήθελε απλά να δει απαντήσεις σε mail, το laptop ξεκίνησε ξανά το update έβγαλε το μήνυμα “μην κλείσετε το laptop” μέχρι να γίνει η αναβάθμιση, αυτό έκλεισε από την μπαταρία. Μετά έβγαζε επιδιόρθωση windows κλπ.
        Ακολούθησε ένα τυχαίο tutorial και κατέληξε να ψάχνει το registry.

        Το Linux με έσωσε,
        το μόνο “πρόβλημα” τώρα είναι που δεν έχω 30 αναπάντητες κάθε βδομάδα, και λαμβάνω μόνο ευχετήρια μηνύματα σε γιορτές.
        Τα προβλήματα των windows σε ορισμένες περιπτώσεις ενώνουν οικογένειες.

  3. Ευτυχώς που υπάρχετε κι εσεις ,που για αδιάφορους για εμένα λόγους ,γράφετε ή αναδημοσιεύετε(!) τέτοιου είδους άρθρα και μοιραία ερεθίζετε ανθρώπους που έχουν πραγματική και εμπεριστατωμένη άποψη, με αποτελέσμα εμείς οι υπόλοιποι ,οι τυχεροί, να διαβάζουμε και λίγη αλήθεια.

  4. Το ότι η Microsoft με τα Windows μας παρακολουθεί και μας καταγράφει δεν το σκέφτεστε?

  5. Επίσης Δημήτρη. Αν είναι να παρουσιάσεις τις απόψεις κάποιου άλλου για δικές σου καλό θα είναι να μην κάνεις απλά μια μετάφραση του άρθρου που βρήκες αλλά να μας πεις κιόλας ότι το άρθρο είναι κάποιου άλλου. Πρέπει να ομολογήσω όμως και να σε συγχαρώ για αυτό, η μετάφραση του άρθρου είναι εξαιρετική. Πάτησες δουλειά όχι αστεία. Τουλάχιστον η μετάφραση δεν είναι μια ατόφια google translation. Και προς απόδειξη:

    https://www.makeuseof.com/tag/forget-linux-use-windows/

    Τουλάχιστον άλλαξες τις φωτογραφίες. Το embedded βιντεο όμως?
    Κρίμα

  6. Καταλαβαίνω το σκοπό του άρθρου, αλλά μάλλον περισσότερο μπερδεύει και αποθαρρύνει έναν νέο χρήστη παρά τον βοηθά σε κάτι.

    Το κοινό στο οποίο απευθύνεται το άρθρο, κατά πάσα πιθανότητα, δεν θα είναι μάστερ του Photoshop, ούτε θα κάνει παραγωγές με το Premiere Pro (στο ότι χρησιμοποιούνται σαν επιχειρήματα το 7zip και το IrfanView δεν θα αναφερθώ καν), ενώ ορθά αναφέρεται το MS Office, καθώς αποτελεί σοβαρή έλλειψη για τους περισσότερους. Ο χρήστης που σκέφτεται να πάει σε Linux δεν είναι gamer, ούτε θα πάει να βάλει Arch ως πρωτάρης, για να του σπάσει μετά από update. Ένα Ubuntu/Mint θα στήσει που όλα θα είναι έτοιμα και λειτουργικά. Πιθανότατα πιο λειτουργικά από ότι στα Windows.

    Δεν θα ήθελα να επεκταθώ παραπάνω, αλλά την επόμενη φορά που θα προσπαθήσετε να είστε αντικειμενικοί καλό θα ήταν να παρουσιάζετε σοβαρά επιχειρήματα και για τις δύο όψεις του νομίσματος. Λυπάμαι που διαβάζω ένα άρθρο γραμμένο σαν δελτίο τύπου μιας εταιρείας.

  7. Ομολογουμένως πολύ καλό διαφημιστικό. Ούτε ο Ναντέλα δεν θα έγραφε κάτι τόσο “υπέροχο”.
    Ξεφεύγοντας από τον αφορισμό, πάμε σε κάποια ουσιώδη. Η άδεια των windows κοστίζει (δε μιλώ για τις “άδειες” των 10 €, αλλά για τις επίσημες), ενώ το linux είναι δωρεάν (δε μιλώ για red hat).

    Σε windows για να δούμε σκανερ και επτυπωτή παλιό, θα πρέπει να πούμε τον δεσπότη, Παναγιώτη. Σε linux το βλέπουμε ως εκτυπωτή – σκάνερ γενικής χρήσης, με τη μία.

    Σε windows έχουμε χάσει αρχεία. Σε linux, ποτέ.
    Για τον μέσο χρήστη (δηλαδή το 70-0% των υπολογιστών) που θέλουν να δουν κάποιο video, να ακούσουν ράδιο, να διαβάσουν καμία είδηση, να μπουν στο favabook ή να ανοίξουν/γράψουν κάποια επιστολή, το linux είναι παντελώς απροβλημάτιστο.

    Οι ενημερώσεις του είναι πιο συχνές από των windows, δεν έχει ανάγκη από 7-zip καθώς συμπιέζει/αποσυμπιέζει τα πάντα, δεν έχει ανάγκη από το (επίσημο) πανάκριβο office μιας και τα libre-star etc offices είναι πιο ισχυρά από κάθε άποψη από το Μs office, δεν έχει ανάγκη από πανάκριβο photoshop αφού το Gimp είναι επίσης πανίσχυρο κλπ κλπ.

    Τέλος, ναι. Η βλακεία για τον μέσο χρήστη της γραμμής εντολών είναι ζόρικη. Μήπως όμως δεν είναι αντίστοιχα άγνωστη και για τον μέσο χρήστη η χρήση του power shell ;

    Τέλος ΝΑΙ ! Ο κατακερματισμός των linux είναι ΤΟ μεγάλο θέμα των linux. Όμως, δημοκρατία έχουμε ( ; ) κι έτσι ο καθένας μπορεί να “μιλάει τη γλώσσα του”, να στήνει το δικό του desktop, να δοκιμάζει τις δικές του (ορισμένες φορές, καινότυπες) προτάσεις προς την κοινότητα των υπολογιστών.
    Άρα, για τον μέσο χρήστη των υπολογιστών, η χρήση ενός linux είναι παντελώς απροβλημάτιστη και παντελώς άνετη, χωρίς την ανάγκη κάποιας ειδικής εξοικείωσης.

    ps. τα αναφερόμενα photoshop, premiere και dreamweaver που δεν τρέχουν σε windows ανήκουν στην ίδια εταιρεία. Στην Adobe. Άρα, κλείνοντας όπως άρχισα, “ούτε ο Ναραγιέν, Ceo της Adobe, δεν θα έστηνε ένα τόσο υπέροχο διαφημιστικό.
    George μη γκρινιάξεις, δεν είναι θέμα πορτοφόλας, αλλά θέμα πλουραλισμού καθόσον σκέψου πως (πόσο μονότονος και ανιαρός) θα ήταν ο πλανήτης αν όλοι οι λαοί μιλούσαν αγγλικά (μπεεεεε) ή αν όλοι οι άνθρωποι ήταν λευκοί, 1.90 με πράσινα μάτια και μαύρα μαλλιά.

    • δεν γκρινιάζω, συμφωνώ απόλυτα, linux χρησιμοποιώ εδώ και χρόνια, τον Δημήτρη δεν πείθω

    • Τρία pc στο σπίτι. Ένα desktop και δύο laptop. Το ένα laptop με Kali. Το άρθρο είναι γενικό και απευθύνεται σε dummies.

      Επιμένω ότι οι νέοι χρήστες και όσοι δεν έχουν όρεξη να ασχοληθούν με τους υπολογιστές, παρά μόνο να κάνουν όσο πιο εύκολα γίνεται την τυπική δουλειά τους, είναι καλύτερο να πάνε στα Windows.

      Aυτό δεν ισχύει για εσάς και για μένα.

      • Το ότι το ένα laptop έχει Kali επάνω δεν λέει τίποτα απολύτως. Απο κει και πέρα. Ο νέος χρήστης που δεν ξέρει τι του γίνεται με οτι μάθει εκείνο θα του φαίνεται ευκολότερο. Και σου φέρνω σαν παράδειγμα τον πατέρα μου 78 ετών ο οποίος όσο εργαζόταν σαν καθηγητής φιλόλογος και στην συνέχεια σαν γυμνασιάρχης δεν είχε ακουμπήσει άλλο πληκτρολόγιο από της γραφομηχανής. Αφού συνταξιοδοτήθηκε διαπιστωσε οτι μπορεί να βρει φιλους συμφοιτητες κλπ στο facebook, διαπίστωσε οτι ήθελε να γράψει πράγματα, και άλλα πολλά. Οπότε χρειάστηκε υπολογιστή. Λόγω οικονομικής στενότητας το μοναδικό διαθέσιμο μηχάνημα ήταν ένα παλιο λάπτοπ ελάχιστων δυνατοτήτων το οποίο δεν υπήρχε περίπτωση να “σηκώσει” Windows οποιασδηποτε έκδοσης πλην των ΧΡ. Οπότε μπήκε μια ωραιότατη Xubuntu και τα υπόλοιπα όπως λένε είναι ιστορία. Χρησιμοποιησε το λάπτοπ για περίπου 4 χρόνια. Όταν επιτέλους δεηθηκαμε να του πάρουμε ένα καινούριο και δοκίμασε για πρώτη φορά τα Windows 10 η πρώτη ερώτηση ήταν: Δεν μπορούμε να το κάνουμε όπως το άλλο? Ξαναμπήκε η xubuntu και ο μπαμπάς είναι ευτυχισμένος, και γω ακόμα περισσότερο γιατί δεν χρειάζεται να κάνω τακτικούς ελέγχους για ιούς, Δεν χρειάστηκε να φάω δυο ώρες από την ζωή μου να κάνω debloating, και το κυριότερο δεν χρειάζεται να ακούω κάθε τρεις και λίγο γκρίνια γιατι ξαφνικά έκλεισε το λαπτοπ για να κανει ενημέρωση, ή γιατί σέρνεται, ή γιατί το αντιβιωτικό πετάει όλη την ώρα μηνύματα. Για αυτόν που δεν θέλει να ασχοληθεί θα συμφωνήσω απολύτως οτι αν είναι παλιός (αλλά απλός) χρήστης δεν είναι για linux. Για κάποιον όμως που είναι νέος χρήστης τότε πάει στην παραπάνω κατηγορία και αν δεν θέλει να ασχοληθεί τοτε είτε windows βάλει είτε καμια απλή διανομή linux είναι ένα και το αυτό. Άσε που με το linux είναι και πιο ασφαλής ώς ένα σημείο γιατί τα app store (γενικά και καταχρηστικά χρησιμοποιώ τον όρο) των linux έχουν σίγουρα ελεγμένο λογισμικό σε σχέση με το Windows app store. Για την ιστορία ασχολούμαι από το 2003 σαν domain administrator και έχω δουλέψει εκτεταμένα με σχεδόν όλες τις εκδόσεις τοσο των windows server έως και τα 2016 και όλες τις εκδόσεις windows εκτός από τα windows 8/8.1. Προσωπικά για μένα το σημείο καμπής ήταν τα 8αρια που το interface ήταν πραγματικά τραγικό, και το τελειωτικό χτύπημα ήταν οι ανούσιες αλλαγές στο interface, το απίστευτα πολύ bloatware, οι ενημερώσεις, και το χειρότερο μου η κακιά συνηθεια που είχαν παλιότερα τα 10αρια μετά από μεγάλες ενημερώσεις να επαναφέρουν τις ρυθμιεις που είχα κάνει στα default που ήθελε η MS. Κάποια από αυτά διορθώθηκαν κάποια άλλα χειροτέρεψαν, εγώ πλέον δεν ασχολουμαι με windows servers στην δουλειά και δεν μπορώ να φανταστώ το desktop μου με 10αρια ούτε στον χειρότερο μου εφιάλτη. Ζητώ συγνώμη για την εκτενή απάντηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).