Guardian: H Bρετανία αναπτύσσει μυστικό πρόγραμμα κυβερνοπολέμου

Ένα μυστικό ερευνητικό πρόγραμμα κυβερνοπολέμου, ύψους εκατομμυρίων λιρών, το οποίο περιλαμβάνει την εκμετάλλευση ανερχόμενων τεχνολογιών όπως τα social media σε συνδυασμό με ψυχολογικές τεχνικές για τον επηρεασμό των πεποιθήσεων του κοινού αναπτύσσει το βρετανικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian.

cyberwar

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο πλαίσιο του εν λόγω προγράμματος γίνονται έρευνες πάνω σε τομείς όπως ο ρόλος των online , θεωρίες ψυχολογίας και η επιρροή που ασκεί ο διαμοιρασμός «ζωντανού» βίντεο, οι οποίες χρηματοδοτούνται από το υπουργείο Άμυνας σε με εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, ακαδημαϊκούς, ειδικούς μάρκετινγκ και think tanks.

Στην αντίληψη της βρετανικής εφημερίδας υπέπεσε μία λίστα φορέων στους οποίους έχουν ανατεθεί τέτοιου είδους ερευνητικά προγράμματα, με τίτλους όπως «Understanding Online Avatars», «Cognitive and Behaviour Concepts of Cyber Activities» και «Novel Techniques for Public Sentiment and Perception Elicitation». Τα προγράμματα ανατίθενται από ένα ειδικό κέντρο (centre of ) το οποίο διαχειρίζεται η ΒΑΕ Systems, το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση 20 εκατομμυρίων λιρών από το 2012, με σχέδια για επιπλέον 10 εκατ. μέσα στο έτος.

Στους στόχους των που ανατίθενται από το εν λόγω κέντρο περιλαμβάνονται μελέτες πάνω σε διάφορα θέματα, από την κατανάλωση αλκοόλ στις ένοπλες δυνάμεις, μέχρι την κατανόηση της συμπεριφοράς χρηστών του Ίντερνετ από διαφορετικές κουλτούρες, την επιρροή κοινωνικών δικτύων όπως το Τwitter και το Facebook, και την ψυχολογική επίδραση της αυξημένης χρήσης online βίντεο στο Ίντερνετ, σε ιστοσελίδες όπως το YouTube. Στο «μικροσκόπιο» φαίνονται να τίθενται ομάδες νεαρών χρηστών του Ίντερνετ, οι οποίοι θεωρούνται ευάλωτοι σε απόπειρες στρατολόγησής τους για σκοπούς τρομοκρατίας.

«Ο κυβερνοπόλεμος του μέλλοντος ίσως να έχει να κάνει λιγότερο με το “χακάρισμα” δικτύων ηλεκτροδότησης και περισσότερο με το “χακάρισμα” μυαλών, μέσω της διαμόρφωσης του περιβάλλοντος στο οποίο λαμβάνει χώρα η πολιτική συζήτηση», αναφέρει ο Δρ. Τιμ Στίβενς, του Kings College London, ο οποίος ασχολείται με θέματα κυβερνοπολέμου και στρατηγικής.

Πηγή: ΑΠΕ, zougla.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).