Guardian: Βροχή τα αιτήματα στην Google για διαγραφές δεδομένων

Λίγα μόλις 24ωρα μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την κατοχύρωση του «δικαιώματος στη λήθη», ο ιντερνετικός κολοσσός Google έχει ήδη δεχθεί αιτήματα από εκατοντάδες χρήστες για να σβήσει συγκεκριμένα αποτελέσματα από τη αναζήτησής. Αυτό υποστηρίζει σε δημοσίευμά του ο Guardian, προσθέτοντας μάλιστα πως οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται από όλη την Ευρώπη.

google-logo

Η ετυμηγορία του Ευρωδικαστηρίου ανακοινώθηκε στις 13 Μαΐου και υποχρεώνει την Google, υπό προϋποθέσεις, να συμμορφώνεται στις ενστάσεις που της απευθύνουν οι χρήστες για . Έτσι, θα πρέπει να απαλείφει από τα αποτελέσματα των αναζητήσεων που τους αφορούν, εκείνους τους συνδέσμους που παραπέμπουν σε «απαρχαιωμένες και μη σχετικές» πληροφορίες.

Σύμφωνα με τον Guardian, σε όσους έχουν κάνει ήδη κρούση στον ιντερνετικό κολοσσό συγκαταλέγεται ένας άνδρας καταδικασμένος για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, ζητώντας να διαγραφούν οι σύνδεσμοι που αναφέρονται στην καταδίκη του. Επίσης, ένας γιατρός θέλει να διαγραφούν αρνητικές κριτικές πελατών του, ενώ ένας πρώην βουλευτής ζητά να διαγράφουν παραπομπές σε αρνητικά δημοσιεύματα για τη συμπεριφορά του κατά τη διάρκεια της θητείας του, καθώς σχεδιάζει να ξαναθέσει υποψηφιότητα.

Το δημοσίευμα παραθέτει δηλώσεις εκπροσώπου της Google ο οποίος, αν και αρνήθηκε να αποκαλύψει τον αριθμό και τη φύση των αιτημάτων που έχει δεχθεί η εταιρεία, σημείωσε πως η συμμόρφωση στην απόφαση είναι περίπλοκη στην υλοποίησή της. «Μόλις καταλήξουμε στο πώς θα λειτουργεί στην πράξη, για το οποίο θα χρειασθούμε μερικές εβδομάδες, θα ενημερώσουμε τους χρήστες», πρόσθεσε.

Πάντως, η απόφαση του δικαστηρίου αναφέρει πως η Google έχει τη δυνατότητα να απορρίπτει αιτήματα χρηστών, αν οι σύνδεσμοι που ζητούν να αφαιρεθούν αντίκεινται στο θεμιτό ενδιαφέρον της κοινής γνώμης να αποκτήσει στις εν λόγω πληροφορίες. Με αυτό το σκεπτικό, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, ο ιντερνετικός κολοσσός ενδεχομένως θα μπορούσε να μην κάνει δεκτές τις ενστάσεις του πολιτικού ή του καταδικασμένου για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας.

kathimerini.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).