Σαρώστε τα Windows για μη αξιόπιστα πιστοποιητικά

Τα Πιστοποιητικά (Root certificates) είναι ένα βασικό δομικό στοιχείο του σημερινού Internet. Χρησιμοποιούνται για την επαλήθευση συνδέσεων καθώς μια λίστα των αξιόπιστων πιστοποιητικών επισυνάπτεται μαζί με τα λειτουργικά συστήματα, όπως τα Windows, και τα καθιστά πιο αξιόπιστα από τα πιστοποιητικά που προστίθενται στο λειτουργικό σας σύστημα  από τρίτους.

Για τους τελικούς χρήστες, είναι σχεδόν αδύνατο να πει κανείς ποια πιστοποιητικά είναι νόμιμα και ποια όχι. Και ενώ είναι δυνατό να εμφανιστούν όλα σε μια λίστα στην Κονσόλα διαχείρισης της Microsoft, δεν μπορούμε να καταλάβουμε ποια από αυτά προϋπάρχουν μαζί με τα Windows, ποια προστίθενται από τρίτους, ποια από αυτά είναι νόμιμα και ποια δεν είναι, τουλάχιστον όχι με την πρώτη ματιά .

Το πρόγραμμα RCC  προσπαθεί να σας βοηθήσει σαρώνοντας τα κεντρικά (θα τα ακούσετε και ριζικά) πιστοποιητικά των Windows και του Firefox που υπάρχουν στον υπολογιστή σας και μετά σας εμφανίζει ποια από αυτά θα πρέπει να τα εξετάσετε με μεγαλύτερη .

windows rcc

H ιστοσελίδα του κατασκευαστή του εν λόγω προγράμματος δεν αποκαλύπτει πώς το κάνει και η πιο πιθανή εξήγηση είναι ότι παίρνει υπόψη τουλάχιστον την λίστα της Microsoft των έμπιστων ριζικών πιστοποιητικών και την συγκρίνει με τα ριζικά πιστοποιητικά που εγκατασταθεί στο μηχάνημα σας.

Αν θέλετε να τεστάρετε και εσείς τον υπολογιστή σας τότε κάντε τα παρακάτω βήματα. Λάβετε υπόψη σας ότι το πρόγραμμα πρέπει να εκτελεστεί από την γραμμή εντολών:

  1. Κατεβάστε και αποσυμπιέστε το προγραμματάκι. Τοποθετήστε το σε ένα φάκελο στο σύστημά σας.
  2. Πατήστε το πλήκτρο των Windows, πληκτρολογήστε cmd και πατήστε enter.
  3. Πλοηγηθείτε μέχρι το φάκελλο που έχετε τοποθετήσει το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας την εντολή cd, π.χ. cd  C:\iguru.gr\dimitris κλπ
  4. Πληκτρολογήστε RCC και πατήστε enter.

Η σάρωση δεν παίρνει πολύ χρόνο και οι πιο ενδιαφέρουσες πληροφορίες επισημαίνονται με κόκκινο χρώμα από το πρόγραμμα. Όμως ενδιαφέρουσες δεν σημαίνει κατ ‘ανάγκην ένα επικίνδυνο πιστοποιητικό.

Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να κάνετε μία έρευνα για να μάθετε περισσότερα γι ‘αυτά. Αν και θα μπορούσατε να τα αμέσως, αυτό θα μπορούσε ίσως να προκαλέσει δυσλειτουργία σε κάποιες υπηρεσίες το σύστημά σας αν το κάνετε. Προτιμήστε να τα ψάξετε πρώτα στο Google για να δείτε ποιες εταιρείες υπάρχουν πίσω από αυτά τα πιστοποιητικά και αν αυτές τις αναγνωρτίζετε και τις εμπιστεύεστε.

Ας μάθουμε περισσότερα για τα κεντρικά πιστοποιητικά ….

windows root-certificates

Θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό πρόγραμμα για να μάθετε περισσότερα σχετικά με τα καταγεγραμμένα κεντρικά πιστοποιητικά. Κάντε τα παρακάτω βήματα:

  1. Πατήστε το πλήκτρο των Windows, πληκτρολογήστε mmc και πατήστε enter.
  2. Επιλέξτε από το μενού στην κορυφή το : Αρχείο > Προσθαφαίρεση συμπληρωματικών προγραμμάτων.
  3. Επιλέξτε Πιστοποιητικά, μετά το Λογαριασμό Χρήστη, και μετά το κουμπί Τέλος.
    Κάντε στο κουμπί OK.
  4. Αναπτύξτε τη λίστα των πιστοποιητικών και ανοίξτε  το Αξιόπιστες κεντρικές αρχές έκδοσης πιστοποιητικών.
  5. Εντοπίστε τα πιστοποιητικά που ο σαρωτής σας έχει επισημάνει με κόκκινα γράμματα.

Η κονσόλα αυτή περιέχει πρόσθετες πληροφορίες σχετικά με τα πιστοποιητικά, για παράδειγμα, την εταιρεία που τα εκδίδει, τον επιδιωκόμενο σκοπό και την ημερομηνία λήξης τους.

Για να αφαιρέσετε ένα πιστοποιητικό από τη λίστα, επιλέξτε το και πατήστε το πλήκτρο Delete στο σας. Πριν το κάνετε όμως, καλύτερα θα ήταν να κάνετε αναζήτηση στο διαδίκτυο για πληροφορίες σχετικά με το πιστοποιητικό.

Πιθανόν να μπορείτε  να εντοπίσετε άμεσα κάποια από αυτά, για παράδειγμα, αν ένα όνομα εταιρείας υπάρχει και χρησιμοποιείται. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να πείτε αμέσως αν το πιστοποιητικό εξακολουθεί να απαιτείται ή όχι στο σύστημα σας. Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε πια τις υπηρεσίες ή τα προϊόντα της εταιρείας, τότε μπορείτε να το διαγράψετε.

Συμπερασματικά:
Το RCC είναι ένα χρήσιμο πρόγραμμα. Δεν απαιτεί εγκατάσταση και σαρώνει το σύστημα και τα πιστοποιητικά του Firefox για να σας βαοηθήσει να επισημάνετε τα πιστοποιητικά του συστήματός σας που θα πρέπει να διερευνήσετε πιο προσεκτικά ώστε  να βεβαιωθείτε ότι δεν ανήκουν σε απατεώνες.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).