John Forbes Nash: χάσαμε τον υπέροχο άνθρωπο

Τη ζωή του σε τροχαίο δυστύχημα στο Νιου Τζέρσεϊ έχασε στις 23 Μαΐου ο διάσημος μαθηματικός και οικονομολόγος John Nash, ο οποίος τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ Οικονομίας για τη συμβολή του στη θεωρία των παιγνίων, όπως μετέδωσε το αμερικανικό δίκτυο ABC.John Forbes Nash

Σύμφωνα με το δίκτυο, ο 87χρονος John Nash (86) και η σύζυγός του Alicia (82), σκοτώθηκαν όταν το ταξί στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Η βραβευμένη με Όσκαρ ταινία «Ένας υπέροχος άνθρωπος», με πρωταγωνιστή τον Russell Crowe, είχε βασιστεί στη ζωή του John Nash και της ς του και τον αγώνα που έδιναν επί πολλά χρόνια με τη σχιζοφρένεια από την οποία έπασχε.

Ο Τζων Φορμπς Νας (John Forbes Nash Jr.) (13 Ιουνίου 1928 – 23 Μαΐου 2015) ήταν Αμερικανός μαθηματικός και οικονομολόγος. Τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών, μαζί με τους Ρ. Ζέλτεν και Τζ. Χαρσάνυι για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων.

Συγκεκριμένα, δημιούργησε την έννοια της ισορροπίας για μη-μηδενικού αθροίσματος, ισορροπία που πήρε το όνομά του ως ισορροπία Nash. Η έννοια της ισορροπίας κατά Nash είναι πολύ σπουδαία, ιδιαίτερα στις μέρες μας, και έχει ευρύτατες εφαρμογές σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας, όπως στις οικονομικές επιστήμες, στην Πληροφορική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την πολιτική αλλά και σε φυσικά συστήματα, όπως η Βιολογία.

Το 2015, ο John Forbes Nash τιμήθηκε με το Βραβείο Άμπελ (Abel Prize) μαζί με τον Louis Nirenberg “για τις εντυπωσιακές και σημαίνουσες συνεισφορές στη θεωρία των μη-γραμμικών μερικών διαφορικών εξισώσεων και στις εφαρμογές τους στη γεωμετρική ”.

Ο Nash υπέφερε από σχιζοφρένεια από τα 29 του, την οποία ξεπέρασε μετά από τριάντα χρόνια.

[tweet_embed id=602468781911183360]

Με πληροφορίες από το Wikipedia

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).