Microsoft και Windows 10 δικαιώματα χωρίς υποχρεώσεις

Όταν η Microsoft ανακοίνωσε ότι τα Windows 10 θα κυκλοφορήσουν σαν δωρεάν αναβάθμιση για ένα χρόνο, ακολούθησε πανζουρλισμός! Ακούστηκαν διάφορα, από των Windows που μέσα στη παράνοια αρνιόταν να πιστέψουν την αναπάντεχη δήλωση. Έτσι συναντήσαμε σχόλια που παρουσίαζαν την προσφορά, σαν μια προσπάθεια της εταιρείας να παρασύρει τον κόσμο να εγκαταστήσει το λειτουργικό και μετά να αρχίσει να ζητάει συνδρομές. microsoft sucks

Το “δράμα” θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί με μια απλή διευκρίνιση, αλλά η Microsoft χρειάστηκε αρκετούς μήνες για εκδώσει μια δήλωση που διευκρινίζει το θέμα.

Μέχρι και σήμερα, υπάρχουν σχόλια που αναφέρουν ότι τα Windows 10 δεν είναι πραγματικά δωρεάν και ότι οι χρήστες θα πρέπει να πληρώσουν το λειτουργικό σύστημα μετά το πρώτο έτος.

Θα συμφωνήσουμε στο ότι δεν είναι δωρεάν γιατί η Microsoft συλλέγει τα πάντα από κάθε PC που τρέχει με Windows 10.

Ας δούμε όμως την επόμενη μεγάλη είδηση που δείχνει να κάνει πάταγο στα Media. H συμφωνία άδειας χρήσης του νέου λειτουργικού συστήματος της Microsoft (EULA) απέκτησε νέους όρους. Ένας από αυτούς αναφέρει ότι η Microsoft επιφυλάσσεται του δικαιώματος να μπλοκάρει πλαστά (πειρατικά) παιχνίδια και να απενεργοποιεί μη εγκεκριμένο υλικό.

Η νέα EULA έγινε viral και πολλές ιστοσελίδες ανέφεραν ότι η Microsoft είχε προσθέσει ένα Killswitch στα Windows 10, το οποίο επιτρέπει στην εταιρεία να μπλοκάρει πειρατικά παιχνίδια στα συστήματα που τρέχουν το νέο λειτουργικό σύστημα.

Φυσικά όλη αυτή η παρανόηση δεν θα υπήρχε αν η Microsoft έκανε μια απλή δήλωση που διευκρινίζει το ζήτημα.

Ας δούμε όμως και μια τρίτη περίπτωση, που εμφανίστηκε πρόσφατα: Η Microsoft κυκλοφόρησε την τρίτη αθροιστική ενημερωμένη έκδοση των Windows 10. Σε αντίθεση με πριν, η εταιρεία δεν αποκαλύπτει αναλυτικά τις αλλαγές που φέρνει η ενημέρωση αλλά το προσπερνάει με ένα διφορούμενο “Αυτή η ενημερωμένη έκδοση περιλαμβάνει βελτιώσεις για την ενίσχυση της λειτουργικότητας των Windows 10.”

Το Register φέρεται να προσπάθησε να μάθει περισσότερα γι ‘αυτό το θέμα και η απάντηση που έλαβε από τη Microsoft ήταν του τύπου: δεν θα δημοσιεύονται σχετικά άρθρα KB για όλες τις ενημερωμένες εκδόσεις που θα παρέχονται με τη νέα πρακτική διανομής του λειτουργικού της εταιρείας .

Η απάντηση φυσικά δεν καθησυχάζει τις ανησυχίες για την ιδιωτική ζωή καθώς και τους επιχειρηματικούς πελάτες, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι μια από αυτές τις ενημερώσεις μπορεί να διαλύσει τα συστήματα μιας εταιρείας. Να αναφέρουμε και άλλη μια φορά την απίστευτη πείνα των Windows 10 για τα .

Οι απόκρυψη του περιεχομένου θα φέρει περισσότερες επικρίσεις στη Microsoft, που φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει πως ότι λέει ή δεν λέει, θα πρέπει να αναλύονται λεπτομερώς.

Η εταιρεία έχει δώσει πολλές φορές δικαιώματα για όλες τις “παράνοιες” που ακούγονται και γράφονται. Υπάρχουν δε και ορισμένοι που αναζητούν την πιο αρνητική ερμηνεία.

Η επίδραση του “μου αρέσει να μην λέω πολλά” αφήνει τα αρνητικά σχόλια να εξαπλώνονται και η εταιρεία δεν φαίνεται να νοιάζεται και τόσο πολύ.

Αλήθεια αναρωτηθήκατε μήπως πως μπορεί μια εταιρεία να έχει σαν στόχο να διαθέσει τα Windows 10 σε ένα δις συσκευές χωρίς υποχρεώσεις; Γιατί φυσικά και έχει δικαίωμα να τις διαθέσει, αλλά τα δικαιώματα έχουν και υποχρεώσεις.

Έτσι κάθε είδους κριτικές δικαιολογημένες ή όχι θα πρέπει να διευκρινίζονται με δελτία τύπου ή με δημοσιεύσεις σε κάποιο forum, γιατί όλα τα παραπάνω δημιουργούν παράνοιες.

Το δωρεάν λειτουργικό θα μπορούσε να είναι κάλλιστα ένα honeypot για τα δεδομένα τηλεμετρίας. Κάπου εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι επίσης δωρεάν είναι και το Linux, με ανοιχτό κώδικα που δεν κρύβει τι γράφουν οι προγραμματιστές.

Έτσι αν η Microsoft θέλει να συνεχίσει να έχει το δικαίωμα διανομής, μάλλον πρέπει να ανταποκριθεί και στις υποχρεώσεις που έχει απέναντι από τον τελικό χρήστη. Γιατί όπως φαίνεται από όλα τα παραπάνω, εκτός του ότι η εταιρεία φαίνεται να έχει πρόβλημα επικοινωνίας, έχει αναστρέψει το δικαίωμα-υποχρέωση προς όφελός της.
Έχουμε υποχρέωση να διαθέτουμε τα δεδομένα μας στην Microsoft και δεν έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε!

Προσωπικά δεν με ψήνει με ένα νέο .

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).