Ρωσία μπλοκ στη Wikipedia εξαιτίας μιας αναφοράς στην μαριχουάνα

Οι Ρωσικές αρχές απαγόρευσαν χθες την προβολή της Wikipedia σε όλη τη χώρα, εξαιτίας μίας σελίδας της που περιέχει πληροφορίες σχετικά με ένα προϊόν που προέρχεται από τη κάνναβη.russian wikipedia

Η απαγόρευση σταμάτησε σήμερα το πρωί, αλλά παρόλα αυτά οι Ρώσοι χρήστες της Wikipedia μπορούσαν να δουν μόνο μια κενή σελίδα. Για αυτό το λόγο και για όσες περιοχές στη Ρωσία έχει σταματήσει η απαγόρευση της ιστοσελίδας, οι admins της Wikipedia πρόσθεσαν ένα στην κορυφή της σελίδας με πληροφορίες που εξηγούν γιατί διέταξε η ρώσικη κυβέρνηση την απαγόρευση.

Στην επίμαχη σελίδα της Wikipedia υπάρχει ένα κείμενο που περιγράφει το προϊόν charas, μια μορφή χάσις που παράγεται από την ρητίνη του φυτού κάνναβη.

Ένα δικαστήριο σε μια μικρή πόλη στη νότια Ρωσία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι αυτή η σελίδα περιείχε επιβλαβείς πληροφορίες για ναρκωτικά, και διέταξε την Roskomnadzor (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εποπτείας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών), να μπλοκάρουν μόνο την σχετική σελίδα λόγω του νόμου “Περί ς των παιδιών από πληροφορίες επιβλαβείς για την υγεία και την ανάπτυξή τους”.

Επειδή η Wikipedia χρησιμοποιεί HTTPS από προεπιλογή για όλες τις συνδέσεις, οι περισσότεροι Ρώσοι ISPs δεν ήταν σε θέση να εμποδίσουν μόνο αυτή την συγκεκριμένη σελίδα και αναγκάστηκαν να απαγορεύσουν στο σύνολο του το site για να αποφύγουν τις κυρώσεις.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια Ρωσική απαγόρευση σχετική με το διαδίκτυο ματαιώνεται λόγω των συνδέσεων HTTPS. Τον Ιούλιο, η Roskomnadzor διέταξε τους παρόχους υπηρεσιών του διαδικτύου να μπλοκάρουν τη μηχανή Wayback () λόγω μιας αρχειοθετημένης σελίδας που ονομάζεται “Μοναχικός Τζιχάντ στη Ρωσία” ή στα Αγγλικά “Solitary Jihad in .”

Και μετά από αυτό, οι Ρωσικές αρχές απαγόρευσαν επίσης το Reddit με τον ίδιο τρόπο, μόνο και μόνο επειδή υπήρχε μία αναφορά για την καλλιέργεια παραισθησιογόνων μανιταριών.

Όταν το Reddit άλλαξε σε https τον περασμένο Ιούνιο, αποκλείστηκε όλη η ιστοσελίδα στο σύνολό της. Το Reddit υπέκυψε και λίγες ημέρες αργότερα απαγόρευσε στους χρήστες από τη Ρωσία την συγκεκριμένη σελίδα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).