Τι πληροφορίες συλλέγει η Google με κάθε αναζήτηση;

H Google είναι η μεγαλύτερη μηχανή στο διαδίκτυο. Λόγου του μεγέθους της μπορεί να αποθηκεύει δισεκατομμύρια δεδομένα από τα ερωτήματα αναζήτησης, εμπλουτίζοντας συνεχώς τα Big Data της.
Οι περισσότεροι από εσάς που ασχολείστε με την τεχνολογία, γνωρίζεται την σημασία της συλλογής δεδομένων από εταιρείες σαν την Google, και πόσα στοιχεία μπορούν να ανασυρθούν με την κατάλληλη διαχείριση και επεξεργασία των Big Data.google

Αυτή η δημοσίευση όμως δεν θα ασχοληθεί με τη διαχείριση των Big Data που συσσωρεύουν οι εταιρείες, αλλά θα σας δώσει ένα ελάχιστο δείγμα της των δεδομένων.

Θα εξετάσουμε ένα link από τη μηχανή αναζήτησης της Google, για να δούμε ποιες προσωπικές μας πληροφορίες ταξιδεύουν προς τους servers της εταιρείας.

Τα ερωτήματα αναζήτησης ήταν δύο διαδοχικά ( star wars x 2) και ένα σε μεταγενέστερο χρόνο (iguru.gr) στη μηχανή αναζήτησης του Web και στο images.

Ας δούμε όμως με προσοχή το παρακάτω link:

https://www.google.gr/search?q=star+wars&oq=star+wars&aqs=chrome.0.69i59j69i60j69i61j69i60j69i64.2159j0j9&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8#safe=off&q=iguru.gr

Διαβάζοντας μόνο τα δεδομένα που μπορεί να διαβάσει άνθρωπος παρατηρούμε ότι κατά την αναζήτησή μας πρώτα από όλα δώσαμε στην Google τα τρία ερωτήματα. Τα κωδικοποιημένα (.0.69i59j69i60j69i61j69i60j69i64.2159j0j9) μπορεί να διαβάσει μόνο η Google και έτσι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι περιέχουν.

Όμως της δώσαμε και τον browser που χρησιμοποιήσαμε (sourceid=chrome).

Της δώσαμε την χαρακτήρων που χρησιμοποιούμε στο σύστημά μας (UTF-8).

Το καλό το αφήσαμε για το τέλος. Η εταιρεία αναγνωρίζει αν το Safe Search είναι on ή off και φυσικά συλλέγει την .

Ίσως οι παραπάνω πληροφορίες σας φαίνονται ασήμαντες, αλλά αν τις σκεφτείτε αθροιστικά ανάλογα με το κοινό της μεγαλύτερης ς στο διαδίκτυο, θα καταλάβετε το μέγεθος.

Φυσικά δεν αναφέραμε αυτά που φαίνονται στο παραπάνω link αλλά τα συλλέγει η εταιρεία. Η διεύθυνση που χρησιμοποιείτε, το λειτουργικό που τρέχει ο ς σας, το ιστορικό αναζήτησης και επισκέψεων του browser σας και πολλά πολλά άλλα που είναι εγγεγραμμένα στα cookies.

Εναλλακτική πρόταση;

Η Startpage και η DuckDuckGo

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).