Οι κρυπτογράφοι Diffie και Hellman κέρδισαν το βραβείο Turing

Οι κρυπτογράφοι Whitfield Diffie και Martin Hellman, που δημιούργησαν το περίφημο Diffie-Helman για την ανταλλαγή του δημόσιου κλειδιού κρυπτογράφησης, είναι οι φετινοί νικητές του βραβείου . Το βραβείο Turing, θεωρείται το Oscar της ς των υπολογιστών και της .Whitfield Diffie Martin Hellman Turing

Η διανομή του ξεκίνησε από το 1966. Το βραβείο Τuring είναι ένα ετήσιο βραβείο που απονέμεται από το Association for Computing Machinery (ACM), μια διεθνή κοινότητα για την πληροφορική.

Όπως και το βραβείο Nobel, το βραβείο Turing δίνεται κάθε χρόνο στους επιστήμονες που συνέβαλαν στον τομέα της επιστήμης των υπολογιστών, ανεξάρτητα από το αν η καινοτομία τους αφορούσε υλικό, λογισμικό, ή ήταν εντελώς θεωρητική.

Προηγούμενοι νικητές του Turing Award ήταν οι: Marvin Minsky (ο πατέρας της Τεχνητής Νοημοσύνης), Edsger W. Dijkstra (δημιουργός της ALGOL, μία από τις πρώτες γλώσσες προγραμματισμού υψηλού επιπέδου), Alan Kay (για τις πρωτοποριακές του ιδέες για τις γλώσσες προγραμματισμού object-oriented), Vinton G. Cerf και Robert E. Kahn (δημιουργοί των πρωτοκόλλων TCP/IP), και Charles P. Thacker (ο άνθρωπος πίσω από το Xerox Alto, το πρώτο σύγχρονο PC).

Σε μια δήλωση στην ιστοσελίδα της σήμερα, η ACM αναφέρει ότι οι παραλήπτες του φετινού βραβείου Turing είναι οι Whitfield Diffie, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Ασφαλείας της Sun Microsystems και ο Martin Hellman, Ομότιμος Καθηγητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο του Stanford.

Η ACM ανακοίνωσε ότι οι δύο επιστήμονες κέρδισαν το βραβείο (και το έπαθλο) για τη πρωτοποριακή μελέτη τους “New Directions in Cryptography,” ή “Νέες Κατευθύνσεις στην Κρυπτογραφία,” η οποία έθεσε τις βάσεις για την ανταλλαγή δημόσιων κλειδιών, που χρησιμοποιούνται για όλες τις κρυπτογραφημένες επικοινωνίες.

Εκτός από τη δημόσια διάκριση, το βραβείο έρχεται επίσης με ένα χρηματικό έπαθλο. ΟΙ νικητές έγιναν πλουσιότεροι κατά ένα εκατομμύριο δολάρια. Τα περισσότερα από τα χρήματα προέρχονται από την , η οποία ανακοίνωσε τον Νοέμβριο του 2014, ότι θα είναι η χορηγός του βραβείου.

Η απονομή από την ACM θα γίνει στις 11 Ιουνίου του 2016 στο San Francisco.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.083 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).