BlackBerry: είναι OK να βοηθάμε τις παρακολουθήσεις της κυβέρνησης

Την περασμένη εβδομάδα, μια δημοσίευση του Vice αποκάλυψε ότι η αστυνομία του Καναδά μπορούσε να χρησιμοποιήσει το Key του BlackBerry Messenger κάτι που της επέτρεψε να διαβάσει πάνω από 1 εκατομμύριο μηνύματα που είχαν αποσταλεί από συσκευές BlackBerry μεταξύ του 2010 και του 2012.blackberry

Το πώς απέκτησε το κλειδί η Αστυνομία του Καναδά δεν έγινε γνωστό, αλλά την βοήθησε να εξιχνιάσει μια υπόθεση δολοφονίας του 2011 στο Μόντρεαλ.

Σήμερα, ο CEO της BlackBerry κ. John Chen επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία είχε συνεργαστεί με την Royal Canadian Mounted (RCMP), αλλά δεν διευκρίνισε αν τους έδωσαν το κλειδί κρυπτογράφησης.

«Έχουμε κάνει σαφές εδώ και καιρό την θέση μας: οι εταιρείες τεχνολογίας σαν καλοί εταιρικοί πολίτες θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα εύλογα αιτήματα για νόμιμη πρόσβαση”, δήλωσε ο Chen σε μια δημοσίευση στο blog της εταιρείας.

Και πρόσθεσε: “Αυτή η πεποίθηση τέθηκε σε δοκιμασία σε μια παλιά υπόθεση και επανήλθε πρόσφατα στην επικαιρότητα, με εικασίες και αμφισβήτηση στις εταιρικές και ηθικές αρχές της ΒlackBerry. Στο τέλος, η υπόθεση οδήγησε στην διάλυση μιας σημαντικής εγκληματικής οργάνωσης.”

Η στάση της BlackBerry να μοιράζεται προσωπικά δεδομένα των χρηστών της με τις κυβερνήσεις έρχεται σε έντονη αντίθεση με τη θέση που έχει η Apple για το θέμα. Πρόσφατα, η κατασκευάστρια του iPhone αρνήθηκε να βοηθήσει το Δικαιοσύνης των ΗΠΑ στο “σπάσιμο” της ς που χρησιμοποιήθηκε από ένα τρομοκράτη στο San Bernardino.

Φυσικά η ΒlackBerry δεν είναι σε καμία περίπτωση η πρώτη εταιρεία που βοηθάει τις Αρχές επιβολής του νόμου με αυτό τον τρόπο, αλλά είναι πραγματικά ανησυχητικό να ακούμε τον κ. Chen να δικαιολογεί τις τακτικές παρακολούθησης προσωπικών δεδομένων χωρίς να ενημερώνει το κοινό.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ΒlackBerry σταμάτησε τις εργασίες της στο Πακιστάν τον περασμένο Νοέμβριο, όταν η κυβέρνηση ζήτησε πρόσβαση στους διακομιστές της εταιρείας. Δεν είναι ακριβώς το ίδιο με την υπόθεση δολοφονίας του Μόντρεαλ, αλλά το γεγονός ότι η ίδια εταιρεία αναγκάστηκε να αντιδράσει τόσο διαφορετικά σε αυτά τα δύο σενάρια θα πρέπει να μας δώσει μια αίσθηση του πόσο περίπλοκη είναι η συζήτηση για την κρυπτογράφηση.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).