Ubuntu 16.04 LTS: δουλέψτε με πακέτα Snap

Το Ubuntu 16.04 LTS προσφέρει για πακέτα “Snap.” Είναι ένας νέος τρόπος για την εγκατάσταση εφαρμογών που δεν απαιτεί τις εντολές apt-get και dpkg που επιτρέπουν την εγκατάσταση εφαρμογών .deb.

Οι εφαρμογές Snaps χρησιμοποιούν σαν επέκταση το “.snap” και μοιάζουν περισσότερο με αποθηκευτικά δοχεία (πακέτα). Οι Snap εφαρμογές έρχονται αυτόνομες, περιλαμβάνουν όλες τις βιβλιοθήκες που χρειάζονται για να λειτουργήσουν, sandboxed. Θα εγκαταστήσουν στο δικό τους κατάλογο και δεν θα παρεμβαίνουν στο υπόλοιπο του συστήματός σας.ubuntu snaps

Αν και δεν υπάρχουν ακόμα πολλές διαθέσιμες εφαρμογές ας δούμε πως μπορείτε να τις εγκαταστήσετε:

Αναζήτηση διαθέσιμων πακέτων Snap

Για να δείτε τη λίστα με όλα τα διαθέσιμα πακέτα στο κατάστημα, ανοίξτε ένα τερματικό και εκτελέστε την ακόλουθη εντολή:

snap find

Για να αναζητήσετε ένα συγκεκριμένο πακέτο με το όνομα του, απλά προσθέστε τον όρο αναζήτησης σας στο τέλος της πρώτης εντολής:

snap find όνομα_εφαρμογής

Για μια πιο ολοκληρωμένη περιγραφή και διακριτά πακέτα με μαρκαρισμένο τον όρο αναζήτησης:

snap find | grep όρος_αναζήτησης

Πώς να εγκαταστήσετε ένα πακέτο Snap

Για να εγκαταστήσετε ένα πακέτο Snap, χρησιμοποιήστε την ακόλουθη εντολή, διευκρινίζοντας το όνομα του πακέτου. Την εντολή θα πρέπει να την τρέξετε με sudo για να μπορέσει να εγκατασταθεί στο σύστημα με δικαιώματα root.

sudo snap install όνομα_πακέτου

Η εντολή snap θα κατεβάσει και θα εγκαταστήσει το πακέτο της εφαρμογής που ζητήσατε, εμφανίζοντας την πρόοδο στο παράθυρο του τερματικού.

Μπορείτε να τρέξετε την εφαρμογή που εγκαταστήσατει, όπως οποιαδήποτε άλλη εφαρμογή. Εάν είναι γραφική εφαρμογή, θα πρέπει να εμφανίζεται στο με τις εφαρμογές σας. Διαφορετικά, απλά αρχίστε να πληκτρολογείτε το όνομα της εφαρμογής στο τερματικό και πατήστε το πλήκτρο “Tab” για να ολοκληρωθεί το όνομα αυτόματα. Στη συνέχεια μπορείτε να πατήσετε Enter για να ξεκινήσετε την εφαρμογή.

Πώς να ενημερώσετε τα πακέτα Snaps

Για να ενημερώσετε ένα εγκατεστημένο πακέτο Snap, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή, προσδιορίζοντας το όνομα του πακέτου. Αν υπάρχει κάποια του Snap, θα κατέβει και θα εγκατασταθεί:

sudo snap refresh όνομα_πακέτου

Πώς να δείτε μια λίστα με τα πακέτα που έχετε εγκαταστήσει:

Για να απαριθμήσετε τα εγκατεστημένα πακέτα Snap σας, εκτελέστε την ακόλουθη εντολή

snap list

Για με περισσότερες πληροφορίες μέσω grep:

snap list | grep όνομα_πακέτου

Πώς να αφαιρέσετε ένα πακέτο Snap

sudo snap  όνομα_πακέτου

Δείτε τις πρόσφατες αλλαγές

Με την παρακάτω εντολή μπορείτε να δείτε μια λίστα με τις αλλαγές του συστήματος. Εμφανίζει μια λίστα από τα πακέτα Snap που έχετε εγκαταστήσει πρόσφατα, ποια έχουν ενημερωθεί, ή έχουν αφαιρεθεί και πότε. ανανεωμένοι (ενημέρωση), και να αφαιρεθεί, μαζί με τους χρόνους οι πράξεις αυτές έλαβαν χώρα.

snap changes

Εδώ να αναφέρουμε ότι οι προγραμματιστές του Ubuntu συνεχίζουν να αναπτύσσουν τα πακέτα Snap, οπότε πιθανότατα θα δούμε περισσότερες επιλογές της γραμμής εντολών αλλά και στα ίδια τα πακέτα Snap στο μέλλον.

Αν σας ενδιαφέρει να δημιουργήσετε τα δικά σας πακέτα .snap, συμβουλευτείτε την τεκμηρίωση Snap του Ubuntu για περισσότερες λεπτομέρειες.

Ubuntu Snap

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).