MonoCMS η Ελληνική πλατφόρμα διαχείρισης περιεχόμενου

Το MonoCMS είναι ένα σύστημα διαχείρισης περιεχομένου ιστοσελίδων, όπως ακριβώς το wordpress, το blogger, το joomla κ.α. Η διαφορά του Mόnocms με τα παραπάνω είναι ότι ανήκει στην κατηγορία των non database συστημάτων δίχως βάση δεδομένων. Η επεξεργασία δεδομένων γίνεται με PHP και η αποθήκευση τους σε XML. monocmsart

Έτσι χρησιμοποιεί το σύστημα του εξυπηρετητή για την αποθήκευση δεδομένων, κάτι που το καθιστά εξαιρετικά απλό, μικρό σε μέγεθος και πολύ γρήγορο.

Μπορεί οι δυνατότητες του να μοιάζουν λιγότερες, ωστόσο η ταχύτητά του και η ευκολία στη χρήση του, θα σας κάνουν σύντομα να αισθανθείτε ότι πρόκειται για ένα πολύ ισχυρό εργαλείο το οποίο οι μπορούν να αξιοποιήσουν για να δημιουργήσουν και να συντηρήσουν την ιστοσελίδα ή το ιστολόγιό τους.

MonoCMS και στα ελληνικά…

Το MonoCMS είναι φτιαγμένο από Έλληνα προγραμματιστή ιστοσελίδων που ζει στην Αθήνα (Pano z), και έτσι ταυτόχρονα με την αγγλική απέκτησε και την ελληνική εκδοχή του.

Το πρώτο συνθετικό της ίδιας της ονομασίας του συστήματος προέρχεται από την ελληνική λέξη “μόνο”.

Ελάχιστες απαιτήσεις
PHP >= 5.5 σε εξυπηρετητή Apache.

Δοκιμάσαμε το MοnoCMS του Πάνου και το βρήκαμε αρκετά γρήγορο. Η πλατφόρμα χρειάζεται ακόμα δουλειά, και φαίνεται να μπορεί να υποσχεθεί καλύτερες επιδόσεις και περισσότερη ασφάλεια.

Πολλά Υποσχόμενο

Στα θετικά μπορούμε να αναφέρουμε την ταχύτητα της σελίδας, τον minimal και responsive σχεδιασμό, την προσωρινή αποθήκευση στη της συνεδρίας κατά την διάρκεια εγγραφής μιας νέας δημοσίευσης, αλλά και τα μέτρα ασφαλείας που έχει λάβει μέχρι σήμερα ο Έλληνας προγραμματιστής. Να αναφέρουμε το  χαρακτηριστικό της φραγής χρήστη.

Φυσικά ένα θετικό από μόνο του είναι η ενασχόληση και η δημιουργία ενός λειτουργικού CMS εξολοκλήρου από Έλληνα coder… Ας ελπίσουμε ότι θα ακολουθήσουν και άλλοι, και γιατί όχι να εμπλακούν στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του MοnoCMS που συμπαθήσαμε ιδιαίτερα.

Στα αρνητικά, ο Πάνος θα πρέπει να προσθέσει την υποστήριξη salted passwords, και ίσως αργότερα λειτουργίες ς μορφοποίησης σελίδων για αυτούς που δεν γνωρίζουν HTML και PHP, αλλά και υποστήριξη για πρόσθετα για αυτούς που επιθυμούν περισσότερες λειτουργίες.

Ας δούμε όμως μια δοκιμή που πραγματοποιήσαμε στο GTMetrix. Όπως θα δείτε παρακάτω η σελίδα φορτώνει σε 0.1 δευτερόλεπτο, έχει “βάρος” 14 ΚΒ και προς το παρόν μόνο 2 requests. Να αναφέρουμε ότι το PageSpeedScore είναι πολύ εύκολο να φτιαχτεί  προσθέτοντας 2-3 γραμμές κώδικα στο .htaccess.

mono

Update: Μετά από επικοινωνία που είχαμε με τον Παναγιώτη, μας διευκρίνισε ότι

“Η εντολή που χρησιμοποιώ για την είναι το password_hash(), η οποία βγάζει ΠΑΝΤΑ salt, είτε του το δώσουμε εμείς ως παράμετρο, είτε όχι. Δεν έχω δική μου λειτουργία που να μου βγάζει salt, διότι η εντολή μπορεί να γράφει και μόνη της το salt. Άρα οι κωδικοί είναι πάντα salted.”

Για όσους ενδιαφέρονται:

Τεκμηρίωση

Λήψη

MonοCMS Home

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).