Πρόληψη αυτοκτονιών από το Facebook

Συνήθως στο και ειδικά σε κοινωνικά δίκτυα, όπως το Facebook βλέπουμε να προβάλλονται ευτυχισμένες στιγμές από τους φίλους μας. Υπάρχουν όμως και φορές που θα δείτε πραγματικά λυπηρές αναρτήσεις από άτομα που ψάχνουν στο Web μια διέξοδο για να ζητήσουν βοήθεια. SUICIDE PREVENTION facebook

Το Facebook φαίνεται να το έχει αντιληφθεί και έτσι κυκλοφορεί σε παγκόσμιο επίπεδο ένα εργαλείο που επιτρέπει ανώνυμες αναφορές δημοσιεύσεων αν θεωρείτε ότι κάποιος φίλος σας μπορεί να θέλει να αυτοκτονήσει.

Οι New York Times, αναφέρουν ότι το νέο εργαλείο λειτουργεί σαν ένα κανονικό κουμπί που θα σας επιτρέπει να αναφέρετε δημοσιεύσεις, αλλά και να επιλέξετε να αφήσετε το ίδιο Facebook να προσφέρει μια γραμμή βοήθειας ή υποστήριξης για να καθοδηγήσει άτομα που έχουν μια δύσκολη στιγμή.

Προηγουμένως, το εργαλείο αυτό ήταν διαθέσιμο μόνο για κάποιους αγγλόφωνους χρήστες, αλλά από σήμερα κυκλοφορεί σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Faceboοk αναφέρει ότι έχει μια ομάδα ειδικά για να παρακολουθεί τις αναφορές που προέρχονται από το εργαλείο 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε τι σημαίνει αναλύω δεδομένα. Ως γνωστό τα Big Data του Facebook κρύβουν θησαυρούς.
Το 2014, το Facebook είχε πολλά όταν αποκαλύφθηκε ότι χειρίζεται τα χρονοδιαγράμματα των χρηστών δίνοντας προτεραιότητα στα θετικά νέα έναντι των αρνητικών μηνυμάτων. Το κοινωνικό πείραμα πραγματοποιήθηκε από το μεγαλύτερο κοινωνικό δίκτυο για να δει πως μπορεί να επηρεάσει τα συναισθήματα του χρήστη.

Ωστόσο, γνωρίζουμε επίσης ότι ο αλγόριθμος του Faceboοk δίνει προτεραιότητα στις αναρτήσεις που έχουν του τύπου “Συγχαρητήρια” και γενικότερα ευχές. Αυτός είναι ο λόγος που βλέπετε σχεδόν πάντα ενημερώσεις των φίλων που γιορτάζουν επετείους, ονομαστικές εορτές, γενέθλια, βαφτίσεις γάμους κλπ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, οι του Faceboοk διαπίστωσαν επίσης ότι οι δημοσιεύσεις με αρνητικούς συνειρμούς αποσπούσαν σχόλια κατανόησης.

Έτσι σε μια εποχή όπου τα smartphones και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν προέκταση του εαυτού μας, η κίνηση του FB είναι ένα μικρό, αλλά εύστοχο βήμα που θα προσφέρει βοήθεια και κοινωνικό έργο.

Η νέα του κοινωνικού δικτύου διαθέτει και τηλεφωνικές γραμμές κέντρων στήριξης στην Ελλάδα:

“Οι γραμμές βοήθειας για την αποτροπή αυτοκτονιών παρέχουν βοήθεια σε όσους τη χρειάζονται. Είτε θέλετε υποστήριξη για εσάς είτε για κάποιο φίλο σας, επικοινωνήστε με μια γραμμή βοήθειας. Αν ανησυχείτε για κάποιο φίλο σας, προτρέψτε τον να επικοινωνήσει επίσης με μια γραμμή βοήθειας.”

Facebook

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).