Γιατί άφησε η Apple το kernel του iOS 10 beta χωρίς κρυπτογράφηση;

Μετά την ολοκλήρωση του συνεδρίου WWDC νωρίτερα αυτό το μήνα, η Apple κυκλοφόρησε μια προεπισκόπηση του iOS 10 για τους προγραμματιστές. Σε αντίθεση με τις προηγούμενες εκδόσεις της πλατφόρμας, περιελάμβανε μια πολύ μεγάλη έκπληξη: ένα μη κρυπτογραφημένο πυρήνα (kernel).Apple ios 10

Για όσους δεν γνωρίζουν αναφερόμαστε στον πυρήνα του λειτουργικού συστήματος, που ελέγχει πώς μπορούν οι εφαρμογές να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία του υλικού μιας συσκευής και εφαρμόζει διάφορα πρωτόκολλα .

Αφήνοντας ακάλυπτο το kernel δεν σημαίνει ότι το iOS 10 θα είναι επιρρεπή σε επιθέσεις. Αντίθετα η νέα προσέγγιση της Apple αφήνει περισσότερο χώρο στους ερευνητές να ανακαλύψουν τρόπους για να κάνουν τον πυρήνα πιο ασφαλή.

Έτσι ενώ στην αρχή όλοι πίστευαν ότι ήταν ένα πολύ μεγάλο λάθος από την πλευρά της εταιρείας, η Apple εξέδωσε μια ανακοίνωση που αναφέρει ότι η αυτή ήταν σκόπιμη:

“Με την αποκρυπτογράφηση (του πυρήνα) θα είμαστε σε θέση να βελτιστοποιήσουμε την απόδοση του λειτουργικού συστήματος χωρίς να διακυβεύεται η ασφάλεια.”

Η Αpple δεν διευκρίνισε βέβαια πώς το γεγονός θα μπορούσε να βελτιώσει τις επιδόσεις, αλλά υπάρχει ένα σαφές όφελος με την αποκρυπτογράφηση του πυρήνα: οι φίλοι του iOS θα μπορούν να ανακαλύπτουν σφάλματα και να τα αναφέρουν στην εταιρεία πριν κυκλοφορήσει η τελική έκδοση και εγκατασταθεί σε συσκευές.

Το Technology Review του MIT αναφέρει ότι η προσέγγιση αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει κλείνοντας περισσότερα στο λογισμικό της Apple και να καταστήσει πιο δύσκολο στους κυβερνητικούς οργανισμούς να αποκτήσουν μη εξουσιοδοτημένη στις συσκευές της εταιρείας, όπως έκαναν και στην περίπτωση του iPhone του San Bernardino.

Ωστόσο, η Apple καλά θα κάνει να δώσει επιπλέον κίνητρα στους προγραμματιστές για την αναφορά σφαλμάτων με τη δρομολόγηση κάποιου προγράμματος bug bounty. Οι αντίπαλοι της εταιρείας Google και Microsoft έχουν ήδη παρόμοιες πρωτοβουλίες. Όπως φαίνεται η Apple αποφάσισε να μπει και αυτή στο παιχνίδι.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι το άνοιγμα του πυρήνα του iOS μάλλον θα στεναχωρήσει τους jailbreakers καθώς αναμένεται η εξαφάνιση του είδους.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).