Μπορεί ένας πίθηκος να τραβήξει selfies φωτογραφίες?

Στο εφετείο έχει φτάσει η υπόθεση του πιθήκου που τράβηξε τις καλύτερες selfies φωτογραφίες που έχετε δει ποτέ.

selfies

Η ιστορία ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια, όταν ένα Ινδονησιακός πίθηκος μακάκος με το όνομα Naruto, άρπαξε την φωτογραφική μηχανή του φωτογράφου David Slater, και άρχισε να τραβάει selfies, οι οποίες ήταν τόσο επιτυχημένες, που έγιναν viral στο .

Η εκμετάλλευση των φωτογραφιών αυτών από τον Slater σταμάτησε από την PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), μία οργάνωση για τα δικαιώματα των ζώων, η οποία μήνυσε τον φωτογράφο στην προσπάθεια της να διεκδικεί την κυριότητα των selfie για του πιθήκου.

Ο φωτογράφος έχει περάσει χρόνια σε μια δικαστική διαμάχη πνευματικών δικαιωμάτων, και τώρα είναι απένταρος. Η Guardian αναφέρει ότι ο 52χρονος φωτογράφος έχει ξεμείνει από χρήματα και ασχολείται πλέον είτε κάνοντας τον προπονητή για τένις, είτε βγάζοντας βόλτα σκύλους για εξασφαλίσει τα προς το ζην.

Η υπόθεση πάντως έχει φτάσει μέχρι το εφετείο, με το καίριο ερώτημα α παραμένει: σε ποιον ανήκουν τα δικαιώματα των φωτογραφιών? στον πίθηκο που τράβηξε τις selfies ή στον Slater που του ανήκει η φωτογραφική μηχανή, δεδομένου ότι τεχνικά η μαϊμού ήταν αυτή που πάτησε το πλήκτρο.

Η Υπηρεσία Πνευματικών Δικαιωμάτων των ανέφερε το 2014 ότι δεν μπορεί να εκχωρήσει πνευματικά δικαιώματα στα ζώα, και ένας δικαστής αποφάνθηκε το ότι ο πίθηκος δεν μπορεί να διεκδικεί τα πνευματικών δικαιωμάτων των διάσημων selfies.

Από τότε, η υπόθεση έχει πάρει πάρει το δρόμο μέχρι το ομοσπονδιακό εφετείο, το οποίο αυτήν την εβδομάδα άκουσε τα επιχειρήματα και των δύο πλευρών. Ο Slater μη έχοντας τα κεφάλαια για να παραστεί στην ακρόαση στο Σαν Φρανσίσκο, αναγκάστηκε να παρακολουθήσει την ακρόαση μέσα από live stream από το σπίτι του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Κάθε φωτογράφος ονειρεύεται μια φωτογραφία σαν αυτή,» αναφέρει ο Slater στην Guardian. «Αν όλοι μου έδιναν ένα πάουντ (ένα λεπτό) για κάθε φορά που χρησιμοποιούν την φωτογραφία, θα είχα ίσως 40 εκατομμύρια λίρες Αγγλίας στην τσέπη μου. Τα έσοδα από αυτές τις φωτογραφίες θα πρέπει να έχουν κάνει να ζω άνετα τώρα, αλλά δεν ζω.»

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).