Η θεωρία των 19 clicks

Ο κόσμος είναι μικρός, έχουν δείξει προηγούμενες μελέτες, καθώς δύο οποιοιδήποτε άνθρωποι στον κόσμο συνδέονται μέσω έξι κοινών γνωριμιών. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει στο Διαδίκτυο, αφού δύο οποιεσδήποτε ιστοσελίδες απέχουν μεταξύ τους κατά 19 συνδέσεις το πολύ, εκτιμά ένας φυσικός που ειδικεύεται στην αρχιτεκτονική δικτύων.

Ο Άλμπερτ-Λάζλο Μπαραμπάσι, Ούγγρος φυσικός του Πανεπιστημίου Northeastern της Βοστόνης, ανέπτυξε αλγόριθμους που αναγνωρίζουν και ακολουθούν όλους τους συνδέσμους σε μια ιστοσελίδα, και στη συνέχεια επαναλαμβάνουν τη διαδικασία ξανά και ξανά.

webΌλα συνδέονται με όλα. Χάρτης του Παγκόσμιου Ιστού από το Πρόγραμμα Opte, το οποίο δεν έχει σχέση με τη νέα μελέτη: (Πηγή: Opte Project)

Ο ψηφιακός κόσμος

Ο Μπαραμπάσι εκτιμά ότι ο Παγκόσμιος Ιστός είναι στην πραγματικότητα ένας «μικρός κόσμος» από περίπου ένα τρισεκατομμύριο έγγραφα, τα οποία απέχουν μεταξύ τους κατά 19 συνδέσμους το πολύ. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί κανείς να φτάσει από μια ιστοσελίδα σε μια άλλη με σχετικά λίγα «κλικ», χωρίς να χρησιμοποιήσει μηχανή αναζήτησης.

  Όταν η ύλη γίνεται κύμα

Ο φυσικός επισημαίνει ότι, όταν το Διαδίκτυο άρχισε να αναπτύσσεται τη δεκαετία του 1990, οι ειδικοί πίστευαν ότι «είχε τις ιδιότητες ενός τυχαίου δικτύου», στο οποίο ορισμένες ιστοσελίδες είναι εντελώς αποκομμένες μεταξύ τους.

Ο Μπαραμπάσι πιστεύει ότι η κατάσταση άλλαξε με την εμφάνιση «υπερκόμβων» όπως το Facebook και οι υπηρεσίες της Google. Όπως ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο κοινωνικοί από άλλους και έχουν περισσότερες γνωριμίες, έτσι και αυτοί οι «υπερκόμβοι» περιέχουν πολύ περισσότερες συνδέσεις. Ο ερευνητής προειδοποιεί μάλιστα ότι ενδεχόμενες κυβερνοεπιθέσεις στους υπερκόμβους θα οδηγούσε στη «διάλυση του Διαδικτύου» και θα άφηνε πολλές ιστοσελίδες μη προσβάσιμες. Η πρώτη μελέτη του Μπαραμπάσι για το θέμα είχε δημοσιευτεί το 1999 στο περιοδικό Νature. Η νέα, ευρύτερη μελέτη δημοσιεύεται στην έγκριτη επιθεώρηση Philosophical Transaction της βρετανικής Βασιλικής Εταιρείας, στην οποία ο φυσικός είναι μέλος.

πηγή

Ακολουθήσετε μας στο Google News iGuRu.gr at Google news

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).


1  +  4  =