Internet Δημοσκόπηση: Έχετε ότι σας υποσχέθηκαν;

Internet στην Ελλάδα: Χθες διάβασα τα σχόλια δύο αναγνωστών του iGuRu.gr, τα οποία δεν συμφωνούσαν πάνω σε ένα θέμα που αφορά όλους μας. Το θέμα ήταν και συνεχίζει να είναι η ταχύτητα συνδέσεων στην Ελλάδα.

Τα σχόλια δημοσιεύτηκαν στο Facebook, κάτω από ένα post που ανέφερε την μιας οπτικής ίνας που επιτρέπει την μεταφορά δεδομένων στο Internet με ταχύτητες που πιάνουν το ένα petabit το δευτερόλεπτο.
Το πρώτο σχόλιο υποστήριζε την άποψη της πλειοψηφίας, ότι δηλαδή δεν έχουμε γρήγορες συνδέσεις στην Ελλάδα, ενώ το δεύτερο υποστήριζε ότι υπάρχουν πολύ συνδέσεις με οπτικές ίνες, που δίνουν όσα υπόσχονται.

Internet

Μάλιστα το δεύτερο σχόλιο ανέφερε και μια εταιρεία που μπορεί να προσφέρει τις ταχύτητες Internet που υπόσχεται στον καταναλωτή. Μια λεπτομέρεια που ίσως είναι εντελώς τυχαία, ο συγγραφέας του δεύτερου σχόλιου στο προφίλ του στο Facebook, αναφέρει ότι εργάζεται για την συγκεκριμένη εταιρεία.

Παρακάτω θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε μέσα από μια δημοσκόπηση τι πιστεύει το κοινό του iGuRu.gr για τις συνδέσεις Internet στην Ελλάδα, και τις υπηρεσίες που χρησιμοποιούν, αλλά πριν θα ήθελα να παραθέσω μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Ookla και δημοσιεύτηκε από την Καθημερινή.

Η νέα αξιολόγηση ταχυτήτων Διαδικτύου για τον περασμένο μήνα (Ιούλιος ) από την Ookla δείχνει ότι η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο μέσω κινητού κατατάσσει τη χώρα μας στην 28η θέση μεταξύ 124 χωρών. Από την άλλη πλευρά, στις συνδέσεις σταθερού δικτύου η χώρα κατατάσσεται με βάση την ταχύτητα στην 82η θέση μεταξύ 133 χωρών. Στην κινητή οι επιδόσεις είναι ικανοποιητικές, δεδομένου ότι φέρνουν την Ελλάδα πάνω από τον παγκόσμιο μέσον όρο.

Συγκεκριμένα, η ταχύτητα άντλησης δεδομένων (download) σε δίκτυα κινητής στη χώρα μας μετρήθηκε σε 33,77 Μbps και είναι κατά 48% υψηλότερη από τον παγκόσμιο μέσον όρο που ανήλθε την ίδια περίοδο σε 22,81 Mbps. Επίσης, η μέση ταχύτητα μετάδοσης δεδομένων (upload) μέσω κινητού μετρήθηκε στη χώρα μας σε 11,39 Mbps έναντι 9,13 Mbps του παγκόσμιου μέσου όρου. Οι με τις καλύτερες ταχύτητες άντλησης δεδομένων μέσω κινητού είναι το Κατάρ (62,63 Mbps), η Νορβηγία (57,31 Mbps) και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (55,17 Mbps).

Η κατάταξη της Ελλάδας στις ταχύτητες Διαδικτύου μέσω σταθερού σημείου δεν άλλαξε σε σχέση με εκείνη του προηγούμενου μήνα, αλλά παραμένει πολύ χαμηλή. Η μέση ταχύτητα άντλησης δεδομένων για τον περασμένο μήνα ήταν μόλις 17,88 Mbps, όταν ο μέσος όρος στον πλανήτη είχε διαμορφωθεί σε 33,77 Mbps. Με άλλα λόγια ο Ελληνας «σερφάρει» στο Διαδίκτυο με περίπου μισή ταχύτητα από εκείνη που σερφάρουν στον υπόλοιπο κόσμο.

Ετσι η χώρα κατατάσσεται στην 82η θέση, μετά το Μπανγκλαντές (81η θέση) και πριν από το Κιργιζιστάν (83η θέση). Ακόμη και στη γείτονα ΠΓΔΜ η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι υψηλότερη (67η θέση), ενώ η Πορτογαλία που έχει επενδύσει συστηματικά στα δίκτυα οπτικών ινών κατατάσσεται στην 22η θέση του πλανήτη, με μέση ταχύτητα άντλησης δεδομένων στα 66,16 Mbps. Δηλαδή οι Πορτογάλοι σερφάρουν στο Διαδίκτυο με ταχύτητα περίπου 3,7 φορές μεγαλύτερη από εκείνη που σερφάρουν οι Ελληνες. Η χώρα με την ταχύτερη πρόσβαση είναι η Σιγκαπούρη, με τη μέση ταχύτητα να κυμαίνεται σε 181,47 Mbps. Ακολουθεί το Χονγκ Κονγκ με 145,65 Mbps και τρίτη η Ισλανδία με 143,62 Mbps.

Εκτός όμως από τα παραπάνω αξίζει να αναφέρουμε ότι ο μέσος όρος όλων των συνδέσεων που λειτουργούν στην Ελλάδα παρέχει στον χρήστη ροή καθόδου πληροφοριών που αντιστοιχεί στο 40% της ονομαστικής τιμής, δηλαδή στην ταχύτητα που υπόσχεται ο πάροχος υπηρεσιών διαδικτύου.
Οι προσφερόμενες ταχύτητες από τους παρόχους στην ελληνική αγορά αντιστοιχούν, στην πραγματικότητα στο 1/3 των ονομαστικών ταχυτήτων, σύμφωνα με την έκθεση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων ().

Οι εταιρείες-πάροχοι internet υπόσχονται πολύ υψηλές ταχύτητες, χρησιμοποιώντας όμς την λέξη κλειδί «έως». Ποια είναι όμως η πραγματική ταχύτητα που έχετε; Αντιπροσωπεύει το ποσό που πληρώνετε;

Παρακάτω μπορείτε να ψηφίσετε στο poll του iGuRu.gr για την κατάσταση των συνδέσεων Internet στην Ελλάδα. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε περισσότερες λεπτομέρειες στα σχόλια αυτής της δημοσίευσης ώστε να μην εξαφανιστούν στο του Facebook, και να μπορούν να τα διαβάσουν κι άλλοι.

Το iGuRu.gr δεν απαιτεί εγγραφή για να σχολιάσετε, και αν θέλετε να ειδοποιηθείτε για απαντήσεις στο σχόλιό σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και κάποιο ψεύτικο email.

[poll id=”2″]

__________________

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).