Sixth Sense

Η Pattie Maes παρουσιάζει το Sixth Sense, μια ανατρεπτική τεχνολογία που μπορεί να φορεθεί

Αυτή η παρουσίαση- από την Pattie Maes του MIT, και εμπνευστή της Pranav Mistry – αποτέλεσε το επίκεντρο του TED. To Sixth Sense είναι μια φορητή συσκευή που μπορεί να φορεθεί, αλλάζοντας ριζικά τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με το περιβάλλον μας.

Sixth Sense

Φανταστείτε το “Minority Report” – και κάτι παραπάνω. Η μετάφραση στα Ελληνικά έγινε από τον Dimitri Chaintini και η επιέλεια από τον Nichola Koutri.

Το κείμενο του βίντεο

Πάντα αναρωτιόμουν… αν μπορούμε να εξελιχθούμε ή να αναπτύξουμε κάπως μια έκτη αίσθηση. Μια αίσθηση που θα μας επέτρεπε να έχουμε πρόσβαση εύκολα και απροβλημάτιστα στα χαρακτηριστικά των πληροφοριών που μπορεί να υπάρχουν κάπου και τα οποία όντας σχετικά, θα μας βοηθήσουν να λάβουμε τη σωστή απόφαση σχετικά με οτιδήποτε μας απασχολεί. Και πιθανότατα κάποιοι από εσάς θα διαφωνήσετε καθώς, ήδη τα κινητά μας τηλέφωνα το κάνουν αυτό, σωστά; Θα έλεγα όχι. Όταν συναντήσετε κάποιον εδώ στο TED – και, φυσικά, αποτελεί μια από τις καλύτερες στιγμές για να δικτυωθείτε – δεν δίνεται το χέρι σας για χειραψία μόνο για να τη σταματήσετε και να πείτε, “Περιμένεις λίγο να βγάλω το κινητό μου και να σε ψάξω στο Google;” Ή όταν πάτε στο σούπερ μάρκετ καθώς στέκεστε σε ένα τεράστιο διάδρομο με πολλά διαφορετικά είδη χαρτιού τουαλέτας, δεν βγάζετε το κινητό σας, να ανοίξετε τον , και να πάτε σε ένα ιστότοπο για να αποφασίσετε ποιο από όλα τα είδη χαρτιού αποτελεί την πιο οικολογική και υπεύθυνη αγορά…

Βάσει των παραπάνω, δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση στα χαρακτηριστικά κάποιων πληροφοριών, που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να λάβουμε την καλύτερη απόφαση σχετικά με τί θα κάνουμε στη συνέχεια. Έτσι, η ερευνητική ομάδα μου στα Media Lab έχει δημιουργήσει μια σειρά από εφευρέσεις που μπορούν να μας δώσουν πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες με ένα σχετικά εύκολο τρόπο, και χωρίς να απαιτεί αλλαγή της συμπεριφοράς του χρήστη. Είμαι εδώ, λοιπόν, για να σας παρουσιάσω, την πιο πρόσφατη προσπάθειά μας, και πιο επιτυχημένη μέχρι στιγμής, η οποία βέβαια αποτελεί ακόμα κάτι στο οποίο δουλεύουμε. Αν δείτε, φοράω τη συσκευή αυτή ακριβώς τη στιγμή την οποία αν προσέξετε έχουμε δημιουργήσει από μέρη που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα καταστήματα – και τα οποία, παρεμπιπτόντως, κοστίζουν μόνο 350 δολάρια αυτή τη στιγμή.

Φοράω λοιπόν μια camera, μια απλή , και ένα φορητό σύστημα προβολής, το οποίο τροφοδοτείται από μια μπαταρία, και φέρει ένα μικρό καθρέφτη. Αυτά τα μέρη επικοινωνούν με το κινητό τηλέφωνο που έχω στην τσέπη μου το οποίο αναλαμβάνει τις επικοινωνιακές και υπολογιστικές λειτουργίες. Στο βίντεο εδώ λοιπόν, βλέπουμε τον μαθητή μου Pranav Mistry ο οποίος είναι και η ιδιοφυΐα που εφήρμοσε και σχεδιάσε το όλο σύστημα. Και βλέπουμε πώς αυτό το σύστημα του επιτρέπει απλώς να περπατήσει μέχρι κάποια και να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να αλληλεπιδράσει με τις πληροφορίες που εμφανίζονται μπροστά του. Το σύστημα ανιχνεύει τα τέσσερα δάκτυλα που φέρουν το σχετικό δείκτη. Στην προκειμένη περίπτωση, φοράει απλά καπάκια μαρκαδόρων που μπορεί να αναγνωρίζετε. Αλλά αν θέλετε μια ακόμα πιο στυλάτη έκδοση μπορείτε να βάψετε τα νύχια σας σε διάφορα τα.

Η κάμερα βασικά ανιχνεύει τα τέσσερα δάκτυλα και αναγνωρίζει οποιαδήποτε χειρονομία αυτός κάνει και έτσι επιτρέπει, για παράδειγμα, να πάτε σε ένα χάρτη του Long Beach, να κάνετε ζουμ, και τα λοιπά. Το σύστημα αναγνωρίζει επίσης χαρακτηριστικές χειρονομίες όπως αυτή που κάνουμε για να βγάλουμε κάποια φωτογραφία, με την οποία και βγάζει φωτογραφία αυτού που βλέπουμε εκείνη τη στιγμή. Και όταν επιστρέφει στα Media Lab, μπορεί απλώς να πάει μπροστά σε οποιοδήποτε τοίχο και να προβάλλει τις φωτογραφίες που έχει τραβήξει, να τις ξεχωρίσει και να τις οργανώσει, να αλλάξει το μέγεθός τους και τα λοιπά, πάλι χρησιμοποιώντας μόνο χειρονομίες. Κάποιοι από εσάς ίσως ήταν εδώ και πριν δυο χρόνια και είδαν την επίδειξη με τον Jeff Han ή ίσως κάποιοι σκέφτεστε “Μοιάζει αρκετά με το Surface της ”. Ναι, και εδώ αλληλεπιδράς με φυσικές χειρονομίες, και με τα δύο χέρια κτλ. Η διαφορά εδώ όμως είναι ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις οποιαδήποτε επιφάνεια, μπορείς απλώς να πλησιάσεις μια επιφάνεια, ακόμα και το χέρι σου, αν δεν υπάρχει κάτι άλλο, και να αλληλεπιδράσεις με τα προβαλλόμενα . Η συσκευή είναι απόλυτα φορητή, και μπορεί να… (Χειροκρότημα)

Μια βασική διαφορά λοιπόν είναι ότι είναι απόλυτα φορητή. Μια ακόμα σημαντική διαφορά είναι ότι όταν μπει στη μαζική παραγωγή, δε θα κοστίζει περισσότερο από τα κινητά τηλέφωνα του μέλλοντος ενώ δε θα έχει ούτε καν μεγαλύτερη συσκευασία από αυτά — θα μπορούσε να δείχνει πολύ πιο στυλάτο, από αυτή την έκδοση που έχω φορέσει τώρα εγώ στο λαιμό. Πέρα όμως από την ευκαιρία να ζήσουμε κάποιοι αυτή τη φαντασίωση του να μοιάζουμε με τον Tom Cruise στο “Minority Report” ο λόγος που είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι με αυτή τη συσκευή είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει σαν μια συσκευή έκτης αίσθησης, που θα προσφέρει πληροφορίες για οτιδήποτε υπάρχει μπροστά σου. Εδώ λοιπόν βλέπουμε τον Pranav να πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και να ψωνίζει τουαλέτας. Καθώς επιλέγει το προϊόν, το σύστημα αναγνωρίζει το προϊόν που επέλεξε είτε μέσω οπτικής ς ή μέσω ειδικής τεχνολογίας σήμανσης, και του δίνει μια πράσινη ή μια πορτοκαλί ένδειξη. Μπορεί να ζητήσει περισσότερες πληροφορίες. Η συγκεκριμένη λοιπόν, είναι μια καλή επιλογή, με βάση τα προσωπικά του κριτήρια. Κάποιοι από εσάς ίσως θέλετε το χαρτί τουαλέτας που περιέχει το περισσότερο χλώριο, αντί για την πιο οικολογική και υπεύθυνη επιλογή.

(Γέλια)

Αν επιλέξει ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη, μπορεί να δει τη βαθμολογία του στο Amazon. Προβάλλεται απευθείας στο εξώφυλλο του βιβλίου. Αυτό είναι το βιβλίο του Juan, του προηγούμενου ομιλητή, το οποίο, παρεπιπτώντος, έχει πολύ καλή βαθμολογία στο Amazon. Έτσι, ο Pranav γυρίζει τη σελίδα του βιβλίου και μπορεί να δει περισσότερες πληροφορίες για αυτό — σχόλια όσων το έχουν διαβάσει, πληροφορίες από τον αγαπημένο του κριτή κτλ. Αν γυρίσει σε κάποια συγκεκριμένη σελίδα μπορεί να βρει κάποια σημείωση από κάποιον ειδικό φίλο μας που του δίνει μερικές επιπρόσθετες πληροφορίες για οτιδήποτε υπάρχει σε εκείνη τη σελίδα. Διαβάζοντας εφημερίδα — δεν χρειάζεται να μην είναι απόλυτα ενημερωμένη.

(Γέλια)

Μπορείς να δεις στιγμιότυπα βίντεο από το γεγονός για το οποίο διαβάζεις Μπορείς να δεις τα τελευταία αποτελέσματα αγώνων κτλ. Για αυτό τώρα υπάρχει μια κάποια αντιπαράθεση.

(Γέλια)

Όταν συναντήσεις κάποιον στο TED, ίσως θα μπορούσες να δεις μια σειρά από λέξεις, που είναι συνδεδεμένες με αυτό το άτομο, στο blog τους ή στις προσωπικές τους ιστοσελίδες. Σε αυτή την περίπτωση, ο συγκεκριμένος μαθητής ενδιαφέρεται για φωτογραφικές μηχανές κτλ. Στο δρόμο μας για το αεροδρόμιο, αν ελέγξουμε το εισητήριο της πτήσης, μπορούμε να δούμε αν υπάρχει καθυστέρηση στην πτήση μας, αν έχει αλλάξει η πύλη, κτλ. Και αν θέλετε να δείτε την ώρα, μπορείτε απλά να ζωγραφίσετε ένα ρολόι — (Γέλια) (Χειροκρότημα) …στο χέρι σας.

Μέχρι εδώ έχουμε φτάσει μέχρι στιγμής, στην ανάπτυξη αυτής της έκτης αίσθησης, που θα μας επιτρέψει να έχουμε πρόσβαση σε κάθε μορφής τέτοια πληροφορία σχετικά με οτιδήποτε ίσως συναντήσουμε. Ο μαθητής μου ο Pranav, που είναι αυτός που όπως είπα, σκέφτηκε όλο αυτό το μηχανισμό.

(Χειροκρότημα)

Αξίζει εκτεταμένο χειροκρότημα καθώς δεν πιστεύω ότι έχει κοιμηθεί αρκετά τους τελευταίους τρεις μήνες. Και η κοπέλα του επίσης, πιθανότατα δεν είναι και πολύ χαρούμενη. Δεν είναι τέλειο ακόμα, είναι περισσότερο ενδεικτικό της προόδου που έχουμε σημειώσει μέχρι τώρα. Και ποιος ξέρει, ίσως σε 10 χρόνια από τώρα, να είμαστε εδώ με το απόλυτο εμφύτευμα έκτης αίσθησης για τον εγκέφαλο. Ευχαριστώ.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).