GNU General Public License 3 Logo

Ελεύθερο λογισμικό… Προεπιλογή για το Ιταλικό Δημόσιο!

Μέσα στο πλαίσιο περικοπών η Ιταλική κυβέρνηση όρισε το ελεύθερο ως προεπιλογή για τη δημόσια διoίκηση.

Με έγγραφο προς τους administrators που εξέδωσε την περασμένη Τετάρτη, η Ιταλική Ψηφιακή Υπηρεσία (IDA) ρητά αναφέρει πως όλοι οι κυβερνητικοί οργανισμοί πρέπει να εξετάζουν πρώτα το ελεύθερο λογισμικό πριν αγοράσουν άδειες. Το έγγραφο με τίτλο “Οδηγίες για την συγ εκτίμηση (λογισμικού)” εξηγεί πως πρέπει να εξετάζεται και να προτιμάται το ελεύθερο λογισμικό ή λογισμικό που έχει αναπτυχθεί μόνο από το Δημόσιο. Αφού έχουν αποκλειστεί όλες οι πιθανές μόνον τότε θα αγοράζονται άδειες. Μάλιστα σε περιγραφή νομοθετήματος η ζημία που θα υποστεί το Δημόσιο σε περίπτωση σπατάλησης κονδυλίων σε άσκοπη αγορά αδειών θα επισύρει νομικές συνέπειες.

“Αυτό είναι ένα μεγάλο παράδειγμα ενός απλού μέτρου όπου οι κυβερνήσεις παντού μπορούν να πάρουν για να ανακτήσουν τον έλεγχο των υποδομών μηχανογράφησής τους.” δηλώνει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ιδρύματος Ελεύθερου Λογισμικού Karsten Gerloff. Σε συνέχεια της δήλωσής του αναφέρει “Το ελεύθερο λογισμικό επιτρέπει σε κυβερνητικές υπηρεσίες να ανακτήσουν την τεχνολογική τους κυριαρχία, και τους βοηθάει κάνοντας το δυσκολότερο για ξένους κατασκόπους να αποκτήσουν στα δεδομένα πολιτών ή σε εμπιστευτικές πληροφορίες. Ενθαρρύνουμε και άλλες χώρες στην Ευρώπη και γύρω σε όλο τον κόσμο να ρίξουν μια ματιά και να μάθουν από την Ιταλία.¨

Μακάρι να δούμε και ανάλογη στροφή και στο Ελληνικό Δημόσιο το οποίο υπέγραψε πολλαπλώς συμφωνίες με πολύ ακριβά συμβόλαια προμηθειών σε συγκεκριμένο κολοσσό παροχής λογισμικού. Η αδυναμία ελέγχου περάτωσης και παράδοσης των συναφθέντων συμβολαίων περιγράφει ίσως όλο αυτό το χάος που επικρατεί με την ενιαία μηχανογράφιση και της έλλειψης κεντρικής διαχείρησης.

 

Ευχαριστούμε θερμά το μέλος της SecTeam  @Lucifer.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).