Sir Tim Berners Lee

Online διακήρυξη δικαιωμάτων ζητά ο Sir Tim Berners-Lee

Μιλώντας στην εφημερίδα Guardian, ο δημιουργός του Διαδικτύου, όπως το ξέρουμε σήμερα, Sir Tim Berners-Lee, τόνισε την ανάγκη δημιουργίας μιας διαδικτυακής διακήρυξης δικαιωμάτων, που θα εξασφαλίζει την ασφάλεια και την ανεξαρτησία του Internet και των χρηστών του.

Sir Tim Berners-Lee
Sir Tim Berners-Lee

Ο Berners-Lee παραχώρησε τη συνέντευξη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από το πρώτο του προσχέδιο, της πρώτης πρότασης για το πώς θα έπρεπε να εξελιχθεί το «World Wide Web». Ο «πατέρας του Internet» τονίζει ότι υπάρχει η ανάγκη για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου κανονισμού, μιας διακήρυξης των δικαιωμάτων.

Η Μάγκνα Κάρτα* του Berners-Lee πρόκειται να αποτελέσει μέρος του κινήματος «Το web που θέλουμε», το οποίο καλεί τους ανθρώπους να δημιουργήσουν μία ψηφιακή διακήρυξη δικαιωμάτων, ο καθένας στη χώρα του. Θεωρεί ότι η εν λόγω διακήρυξη αυτών των δικαιωμάτων θα μπορεί να υποστηριχθεί και από δημόσια ιδρύματα, κυβερνητικούς αξιωματούχους και επιχειρήσεις.

Όπως τονίζει, «αν δεν υπάρχει ένα ανοικτό και ουδέτερο Δια, τότε δεν μπορούμε να έχουμε ανοικτές κυβερνήσεις, καλή δημοκρατία, σύστημα υγείας, σωστή επικοινωνία και διασύνδεση των πολιτισμών». Για να συμπληρώσει, «δεν είναι αφελές να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε να έχουμε κάτι τέτοιο, αλλά είναι αφελές να σκεφτόμαστε ότι μπορούμε απλά να καθόμαστε και να το περιμένουμε να έρθει από μόνο του».
The Guardian: Online Μάγκνα Κάρτα ζητεί ο Berners-Lee
Ο Tim Berners-Lee υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές και το σύστημα παρακολουθήσεων που έχουν συστήσει, όπως αυτό αποκαλύφθηκε από τον Edward . Επίσης, υπήρξε επικριτικός και απέναντι στην τακτική της αμερικανικής NSA και της βρετανικής GCHQ, της υπονόμευσης των εργαλείων ασφαλείας και κρυπτογράφησης των επιχειρήσεων τεχνολογίας.

Πέρα από τις αρχές του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής των χρηστών, της ελευθερίας του λόγου και της υπεύθυνης ανωνυμίας, ο Berners-Lee θεωρεί ότι με τη διακήρυξη που οραματίζεται μπορεί να επιλυθούν και όπως η επίδραση των νόμων για τα πνευματικά δικαιώματα και η ηθική στο Διαδίκτυο. Θεωρεί επίσης ότι η πρωτοβουλία «Το web που θέλουμε» μπορεί να αποκτήσει ευρεία υποστήριξη από τον κόσμο, παρά το γεγονός ότι στην περίπτωση Snowden παρατηρείται έλλειψη ενδιαφέροντος από το κοινό.

Επιπρόσθετα, στη συνέντευξή του αναφέρθηκε και στην ανάγκη να αφαιρεθεί ο αμερικανικός έλεγχος στη βάση δεδομένων για τα Internet domain names, ώστε να αντανακλάται με καλύτερο τρόπο ο παγκόσμιος χαρακτήρας του Web.

Η εικόνα στο εξώφυλλο της πρότασης του Βρετανού επιστήμονα Φωτογραφία CERN Sir Tim Berners-Lee, για τον παγκόσμιο ιστό το Μάρτιο του 1989
Η εικόνα στο εξώφυλλο της πρότασης του Βρετανού επιστήμονα Sir Tim Berners-Lee, για τον παγκόσμιο ιστό το Μάρτιο του 1989 Φωτογραφία CERN

Το αρχικό όραμα του Tim Berners-Lee ήταν ένα παγκόσμιο δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών και γνώσεων και ένα εργαλείο συνεργασίας ανάμεσα σε επιστήμονες και άλλους εργαζομένους. Στην πορεία το Web προέκυψε μία πλατφόρμα δημοσίευσης για τη διάδοση των πληροφοριών.

*Μάγκνα Κάρτα, δηλαδή Μεγάλη Χάρτα στα λατινικά, αφορά τον καταστατικό χάρτη που εκδόθηκε το 1215 και ζητούσε από τον βασιλιά της Αγγλίας Ιωάννη να αποκηρύξει ορισμένα από τα δικαιώματά του και να αποδεχθεί ότι θα δεσμεύεται από τους νόμους. Παράλληλα η Χάρτα προστάτευε τα δικαιώματα των υπηκόων του βασιλιά.

naftemporiki.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).