Arhive.org: Internet Archive

O σκοπός αλλά και η φιλοσοφία του archive.org είναι η αποθήκευση και η διατήρηση παντός είδους πληροφορίας που δημοσιεύθηκε στον κυβερνοχώρο ( Archive ), συμβάλλοντας στην πληροφόρηση και την των επισκεπτών του.

Internet Archive
Internet Archive

Το archive.org ιδρύθηκε το 1996 και τόπος καταγωγής του είναι το Presidio, στο Σαν Φρανσίσκο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Το site συνεργάζεται με το Alexa.com, από το οποίο αντλεί συχνά πολλά από τα θέματα που μπορεί κανείς να βρει στις σελίδες του.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι υπεύθυνοι του site, το archive.org θα ήθελε να αποτελέσει μία σύγχρονη “βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας”, η οποία διέθετε τουλάχιστον ένα αντίγραφο από οποιοδήποτε βιβλίο που κυκλοφορούσε στον αρχαίο κόσμο.

Η συλλογή του υλικού για το site γίνεται με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η χρήση ορισμένων εφαρμογών γνωστών και ως Web Robots ή Web Crawlers.

Ο δεύτερος τρόπος συλλογής του υλικού είναι από δωρεές των ιδιοκτητών των προσφερόμενων sites. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να συμπληρώσουμε μία ειδική φόρμα με κάποια προσωπικά στοιχεία μας, ενώ θα πρέπει να γνωρίζουμε πως το site τοποθετείται στο “αρχείο” έπειτα από το πέρας έξι μηνών από την ημέρα δηλαδή της δωρεάς.

Εκτός από την Way back machine, μια βάση δεδομένων όπου βρίσκονται αποθηκευμένες ιστοσελίδες από όλο τον κόσμο σε διάφορες μορφές του παρελθόντος, διαθέτει πληθώρα άλλων υπηρεσιών. Μια από αυτές είναι η τεράστια βάση ταινιών χωρίς δικαιώματα χρήσης (αυτές που λέμε public domain δηλαδή), τις οποίες μπορεί ο καθένας να αποκτήσει απλώς κατεβάζοντάς τες. Δεν αναφερόμαστε, φυσικά, σε εμπορικές παραγωγές ή γνωστές , αλλά σε κάποιες ταινίες και φιλμάκια κυρίως επιστημονικού ενδιαφέροντος (η NASA εδώ έχει πολλά και γνωστά βίντεο). Τα βίντεο βρίσκονται ταξινομημένα αλφαβητικά και είναι συμπιεσμένα με τη χρήση των αλγόριθμων MPEG-2 και MPEG-4.

ote.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).