Todd Humphreys: Πώς να ξεγελάσετε ένα GPS

Ο Todd Humphreys προβλέπει το εγγύς μέλλον του geolocation όταν κουκκίδες του GPS με ακρίβεια χιλιοστού θα σας επιτρέπουν να βρείτε περιοχές και σημεία φίλων σας ή μη, θα δείχνουν ακριβώς που είστε, ή να παρακολουθείτε ανθρώπους εν αγνοία τους. Και η απάντηση στην απαίσια πλευρά αυτής της τεχνολογίας μπορεί να έχει πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες.
Todd Humphreys GPS


Αυτή η ομιλία παρουσιάστηκε στο τοπικό ακροατήριο του TEDxAustin, σαν ένα ανεξάρτητο γεγονός.
Ο Todd Humphreys είναι Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Αεροδιαστημικής Μηχανικής και Τεχνικής Μηχανικής του Πανεπιστημίου του Τέξας. Ο Todd μελετά το GPS, το μέλλον του, και πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μερικά από τα μεγαλύτερα προβλήματα ασφάλειας του.

0:12 Κάτι συνέβη τις πρώτες πρωινές ώρες στις 2 Μαΐου του 2000, που επέδρασε βαθύτατα στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η κοινωνία μας. Κατά ειρωνεία της τύχης, σχεδόν κανένας δεν το παρατήρησε τότε. Η αλλαγή υπήρξε αθόρυβη, ανεπαίσθητη, εκτός και αν ήξερες για τι ακριβώς να ψάξεις. Εκείνο το πρωινό, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον διέταξε να σταλεί ένας ειδικός διακόπτης στους υπό τροχιά δορυφόρους του Παγκόσμιου Συστήματος Προσδιορισμού Θέσης. Αμέσως, ο δέκτης GPS του κάθε πολίτη στην υφήλιο βελτιώθηκε πηγαίνοντας από σφάλματα μεγέθους γηπέδου σε σφάλματα μεγέθους μικρού δωματίου.

0:53 Είναι δύσκολο να υπερεκτιμήσουμε τον αντίκτυπο που έχει αυτή η αλλαγή για την ακρίβεια στη ζωή μας. Πριν σταλεί αυτός ο διακόπτης, δεν διαθέταμε συστήματα πλοήγησης στο αυτοκίνητό μας που να δίνουν οδηγίες στροφή-στροφή, επειδή τότε, το GPS δεν μπορούσε να σας πει σε ποιο τετράγωνο ήσαστε, πόσο μάλλον σε ποια οδό.

1:09 Για τη γεωτοποθεσία, η ακρίβεια έχει σημασία, και οι συνθήκες έχουν αποκλειστικά βελτιωθεί τα τελευταία 10 χρόνια. Με περισσότερους βασικούς σταθμούς, περισσότερους σταθμούς εδάφους, καλύτερους δέκτες και αλγορίθμους, το GPS τώρα μπορεί όχι μόνο να σας πει σε ποια οδό βρίσκεστε, αλλά και σε ποιο τμήμα της οδού.

1:28 Αυτό το επίπεδο ακρίβειας έχει απελευθερώσει μια θύελλα από καινοτομίες. Μάλιστα, πολλοί από εσάς ήρθατε σήμερα εδώ με τη βοήθεια του TomTom ή του έξυπνου κινητού σας. Οι έντυποι χάρτες έχουν καταστεί παρωχημένοι.

1:43 Αλλά τώρα βρισκόμαστε στο χείλος μιας νέας επανάστασης στην ακρίβεια της γεωτοποθεσίας. Τι θα κάνατε αν σας έλεγα πως η τοποθέτηση ανά δύο μέτρα που μας δίνουν τα τωρινά μας και TomTom είναι αξιολύπητη συγκριτικά με αυτό που θα μπορούσαμε να έχουμε; Εδώ και αρκετό καιρό, είναι γνωστό ότι αν προσέχεις τη φάση του φέροντος κύματος του τος GPS, και αν έχεις σύνδεση στο , τότε μπορείς να φτάσεις από την τοποθέτηση ανά μέτρο σε τοποθέτηση ανά εκατοστό, ακόμα και ανά χιλιοστό.

2:13 Γιατί λοιπόν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα στα τηλέφωνά μας; Μόνο, πιστεύω, εξαιτίας έλλειψης φαντασίας. Οι κατασκευαστές δεν έχουν εισάγει αυτή την φάσης του φέροντος κύματος στα οικονομικά τους τσιπάκια GPS επειδή δεν είναι σίγουροι τι θα έκανε το ευρύ κοινό με γεωτοποθεσία τόσο ακριβή ώστε να μπορείτε να εντοπίσετε τις ρυτίδες στην παλάμη του χεριού σας. Αλλά εσείς και εγώ και άλλοι καινοτόμοι μπορούμε να δούμε τις προοπτικές αυτού του επόμενου άλματος στην ακρίβεια. Φανταστείτε, για παράδειγμα, μια εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας που επικαλύπτει με έναν ψηφιακό κόσμο με ακρίβεια χιλιοστού πάνω από το φυσικό κόσμο. Θα μπορούσα να σας παρουσιάσω εδώ σε μια τρισδιάστατη κατασκευή, με ακρίβεια χιλιοστού, την οποία μόνο εσείς θα μπορούσατε να δείτε, ή οι φίλοι μου στο σπίτι.

2:58 Οπότε αυτό το επίπεδο τοποθέτησης αναζητούμε, και πιστεύω πως, μέσα στα επόμενα χρόνια, αυτού του είδους η υπέρ-ακριβής, βασισμένη στη φάση του φέροντος κύματος, τοποθέτηση θα γίνει οικονομική και πανταχού παρούσα, και οι συνέπειες θα είναι φανταστικές.

3:17 Το Άγιο Δισκοπότηρο αποτελεί, φυσικά, η κουκκίδα GPS. Θυμάστε την ταινία «Κώδικας Ντα Βίντσι»; Ιδού ο Καθηγητής Λάνγκντον που εξετάζει μια κουκκίδα GPS, η οποία όπως του λέει η συνεργός του είναι μια συσκευή εντοπισμού ακριβής σε απόσταση μισού μέτρου οπουδήποτε στον πλανήτη, αλλά γνωρίζουμε ότι στον πραγματικό κόσμο, η κουκκίδα GPS είναι αδύνατον να υπάρχει, σωστά; Από τη μία, το GPS δεν λειτουργεί σε εσωτερικούς χώρους, και από την άλλη, δεν κατασκευαζόνται τόσο μικρές συσκευές, ειδικά όταν αυτές πρέπει να μεταφέρουν τις μετρήσεις τους μέσω ενός δικτύου.

3:51 Λοιπόν, αυτές οι ενστάσεις ήταν απόλυτα λογικές πριν λίγα χρόνια, αλλά τα πράγματα έχουν αλλάξει. Υπάρχει σημαντικό ρεύμα υπέρ της σμίκρυνσης, της καλύτερης ευαισθησίας, τόσο που, πριν κάποια χρόνια, μια συσκευή εντοπισμού GPS έμοιαζε με αυτό το ογκώδες κουτί στα αριστερά των κλειδιών. Συγκρίνετέ το με τη συσκευή που κυκλοφόρησε πριν λίγους μήνες που τώρα έχει το μέγεθος θήκης κλειδιών, και αν παρατηρήσετε την εξαιρετικότερη εκδοχή ενός ολοκληρωμένου δέκτη GPS, που έχει πλευρά ενός εκατοστού και είναι πιο ευαίσθητο παρά ποτέ, καταλαβαίνετε ότι η κουκκίδα GPS σύντομα θα περάσει από την φαντασία στην πραγματικότητα.

4:30 Φανταστείτε τι θα μπορούσαμε να κάνουμε με έναν κόσμο γεμάτο κουκκίδες GPS. Δεν πρόκειται απλά να μην ξαναχάσετε το πορτοφόλι ή τα κλειδιά σας, ή το παιδί σας όταν βρίσκεστε στη Ντίσνεϋλαντ. Θα αγοράζετε κουκκίδες GPS με το κιλό, και θα τις τοποθετείτε πάνω σε οτιδήποτε κατέχετε που αξίζει παραπάνω από μερικές δεκάδες δολάρια.

4:49 Τώρα τελευταία δεν μπορούσα να βρω τα παπούτσια μου, και, ως συνήθως, έπρεπε να ρωτήσω τη γυναίκα μου αν τα είχε δει. Αλλά δεν θα έπρεπε να ενοχλώ τη σύζυγό μου με τέτοιες ασημαντότητες. Θα έπρεπε να μπορώ να ρωτήσω το σπίτι μου πού είναι τα παπούτσια μου. (Γέλια)

5:04 Εκείνοι από εσάς που χρησιμοποιούν πλέον το Gmail, θυμούνται πόσο ανακουφιστική ήταν η μετάβαση από το να οργανώνουν όλα τους τα μηνύματα στο να τα βρίσκουν απλά μέσω ς. Η κουκκίδα GPS θα κάνει το ίδιο για τα υπάρχοντά μας.

5:19 Φυσικά υπάρχει μια αρνητική πτυχή της κουκκίδας GPS. Ήμουν στο γραφείο μου πριν κάποιους μήνες και δέχτηκα μια κλήση. Η γυναίκα που με είχε πάρει, ας την πούμε Κάρολ, είχε πανικοβληθεί. Προφανώς, ένας πρώην της Κάρολ από την Καλιφόρνια την είχε βρει στο Τέξας και την ακολουθούσε παντού. Οπότε ίσως εδώ αναρωτηθείτε γιατί πήρε εμένα. Λοιπόν, και εγώ αναρωτήθηκα. Αλλά φάνηκε πως υπήρχε μια τεχνική πτυχή στην περίπτωση της Κάρολ. Κάθε φορά που ο πρώην της εμφανιζόταν, τις πιο ανύποπτες στιγμές και στις πιο απίθανες τοποθεσίες, κουβαλούσε μαζί του ένα ανοιχτό , και με τον καιρό η Κάρολ κατάλαβε πως αυτός είχε τοποθετήσει μια συσκευή εντοπισμού GPS στο αυτοκίνητό της, οπότε με καλούσε για βοήθεια στο να την εξουδετερώσει.

6:07 «Λοιπόν, να πας σε έναν καλό μηχανικό και να δει το αυτοκίνητό σου», είπα.

6:13 «Το έκανα ήδη», μου είπε. «Δεν βρήκε κάτι προφανές, και είπε ότι θα έπρεπε να αποσυναρμολογήσει πλήρως το όχημα».

6:21 «Λοιπόν, τότε να πας στην αστυνομία», είπα.

6:24 «Πήγα ήδη», μου απάντησε. «Δεν είναι σίγουροι αν αυτό αποτελεί καθαρά παρενόχληση, και δεν διαθέτουν τον τεχνικό εξοπλισμό για να βρουν τη συσκευή».

6:34 «Εντάξει, μήπως τότε στο FBI;»

6:35 «Μίλησα και με αυτούς, και το αποτέλεσμα ίδιο».

6:39 Αποφασίσαμε τότε να έρθει εκείνη στο εργαστήριό μου και να κάνουμε μια σάρωση του αυτοκινήτου της, αλλά δεν ήμουν καν σίγουρος αν αυτό θα λειτουργούσε, δεδομένου του ότι κάποιες από αυτές τις συσκευές είναι ρυθμισμένες να μεταδίδουν μόνο όταν βρίσκονται μέσα σε ασφαλείς ζώνες ή όταν το αυτοκίνητο κινείται.

6:54 Αυτή ήταν η κατάσταση, λοιπόν. Η Κάρολ δεν είναι η πρώτη, και σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία, που θα βρεθεί σε ένα τέτοιο τρομαχτικό περιβάλλον, μια ανησυχητική κατάσταση που προκαλείται από το GPS.

7:09 Μάλιστα, καθώς εξέτασα την περίπτωσή της, ανακάλυψα προς έκπληξήν μου ότι δεν είναι αναγκαστικά παράνομο εσείς ή εγώ να τοποθετήσουμε μια συσκευή εντοπισμού στο αυτοκίνητο κάποιου άλλου. Το Ανώτατο Δικαστήριο καθόρισε τον προηγούμενο μήνα πως ένας αστυνομικός πρέπει να πάρει ένταλμα αν θέλει να κάνει εκτεταμένη παρακολούθηση, αλλά ο νόμος δεν είναι ξεκάθαρος για τη χρήση από πολίτες μεταξύ τους, έτσι δεν πρέπει να ανησυχείτε μόνο για το Μεγάλο Αδελφό, αλλά και για το Μεγάλο Γείτονα. (Γέλια)

7:36 Υπάρχει μια εναλλακτική που θα μπορούσε να επιλέξει η Κάρολ, πολύ αποτελεσματική. Ονομάζεται Φούσκα Κύματος. Πρόκειται για παρεμβολέα GPS ανοικτού κώδικα, που αναπτύχθηκε από τη Λιμόρ Φριντ, μια μεταπτυχιακή φοιτήτρια του MIT, και η Λιμόρ το αποκαλεί «εργαλείο για να επανακτήσουμε τον προσωπικό μας χώρο». Με ένα πάτημα του διακόπτη δημιουργείτε μια φούσκα γύρω σας μέσα στην οποία δεν λειτουργούν τα σήματα GPS. Πνίγονται από τη φούσκα. Και η Λιμόρ το σχεδίασε αυτό, εν μέρει, επειδή, όπως και η Κάρολ, αισθανόταν ότι απειλούταν από τον εντοπισμό μέσω GPS. Ύστερα δημοσίευσε το σχέδιό της στο διαδίκτυο, και αν δεν έχετε χρόνο να φτιάξετε τη δικιά σας, μπορείτε να αγοράσετε μία. Κινέζοι κατασκευαστές πουλάνε σήμερα χιλιάδες παρεμφερείς συσκευές στο διαδίκτυο.

8:26 Οπότε ίσως να σκέφτεστε, η Φούσκα Κύματος ακούγεται ωραία ιδέα. Να πάρω και εγώ μία. Μπορεί να χρησιμεύσει αν κάποιος εγκαταστήσει GPS στο αυτοκίνητό μου. Αλλά πρέπει να ξέρετε ότι η χρήση της είναι απολύτως παράνομη στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και γιατί συμβαίνει αυτό; Λοιπόν, επειδή ουσιαστικά δεν είναι φούσκα. Το σήμα παρεμβολής της δεν σταματάει στις άκρες του προσωπικού σας χώρου ή στις άκρες του αυτοκινήτου σας. Κάνει παρεμβολές σε αθώους δέκτες GPS μίλια μακριά από εσάς. (Γέλια)

8:54 Τώρα, αν είστε η Κάρολ ή η Λιμόρ, ή κάποιος που αισθάνεται ότι απειλείται από τον εντοπισμό μέσω GPS, μπορεί να μην σας φαίνεται λάθος να ενεργοποιήσετε μια Φούσκα Κύματος, αλλά στην πραγματικότητα, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι καταστροφικά. Φανταστείτε, για παράδειγμα , ότι είστε ο καπετάνιος ενός πλοίου και προσπαθείτε να κατευθυνθείτε μέσα από πυκνή ομίχλη και κάποιος επιβάτης ενεργοποιεί μια Φούσκα Κύματος. Ξαφνικά η ένδειξη του GPS σβήνει, και τώρα είστε μόνοι σας αντιμέτωποι με την ομίχλη μαζί με οτιδήποτε μπορείτε να δείτε στο ραντάρ αν θυμάστε πως λειτουργεί. Μάλιστα, οι φάροι πλέον δεν ανανεώνονται ούτε συντηρούνται και το LORAN, η μόνη εναλλακτική για το GPS, έπαψε να υποστηρίζεται τεχνικά πέρσι.

9:41 Η σύγχρονη κοινωνία έχει μια ξεχωριστή σχέση με το GPS. Βασιζόμαστε σε αυτό σχεδόν τυφλά. Αυτό έχει δομηθεί βαθιά μέσα στα συστήματα και τις υποδομές μας. Κάποιοι το αποκαλούν την “αόρατη υπηρεσία”. Συνεπώς, η ενεργοποίηση μιας Φούσκας Κύματος ίσως να μην προκαλέσει μόνο ταλαιπωρία. Μπορεί να αποδειχθεί μοιραία.

10:04 Αλλά τελικά, για να προστατεύσετε την ιδιωτικότητά σας εις βάρος της αξιοπιστίας των υπολοίπων GPS, υπάρχει κάτι ακόμα πιο αποτελεσματικό και πιο ανατρεπτικό από μια Φούσκα Κύματος, και αυτό είναι ο πλαστογράφος GPS.

10:21 Η λογική του πλαστογράφου GPS είναι απλή. Αντί να μπλοκάρετε τα σήματα GPS, τα πλαστογραφείτε. Τα μιμείστε, και αν το κάνετε σωστά, η συσκευή στην οποία επιτίθεστε δεν θα ξέρει καν ότι έχει πιαστεί κορόιδο.

10:34 Επιτρέψτε μου να σας δείξω πώς λειτουργεί. Σε οποιονδήποτε δέκτη GPS, υπάρχει μια κορυφή που αντιστοιχεί στα αυθεντικά σήματα. Αυτές οι τρεις κόκκινες τελείες αναπαριστούν τα σημεία εντοπισμού που προσπαθούν να παραμείνουν συγκεντρωμένα σε αυτή την κορυφή. Αλλά αν στείλετε ένα πλαστό σήμα GPS, εμφανίζεται μια άλλη κορυφή, και αν μπορέσετε να ευθυγραμμίσετε τέλεια τις δύο κορυφές, τα σημεία εντοπισμού δεν μπορούν να καταλάβουν τη διαφορά, και τίθενται υπό τον έλεγχο του ισχυρότερου ψεύτικου σήματος, ενώ η αυθεντική κορυφή παραγκωνίζεται. Σε αυτό το σημείο, όλα έχουν τελειώσει. Τα ψεύτικα σήματα ελέγχουν τώρα εντελώς αυτόν τον δέκτη GPS.

11:12 Είναι λοιπόν αυτό όντως δυνατό; Μπορεί κάποιος πράγματι να χειραγωγήσει το χρονισμό και την τοποθέτηση ενός δέκτη GPS τόσο εύκολα, με έναν πλαστογράφο; Λοιπόν, εν συντομία η απάντηση είναι ναι. Το ζήτημα είναι πως τα αστικά σήματα GPS είναι παντελώς ελεύθερα. Δεν διαθέτουν κρυπτογράφηση. Δεν διαθέτουν διαδικασία ελέγχου ταυτότητας. Είναι απόλυτα ανοιχτά, ευάλωτα σε μια επίθεση πλαστού σήματος. Μολαταύτα, μέχρι πολύ πρόσφατα, κανένας δεν ανησυχούσε για τους πλαστογράφους GPS. Ο κόσμος πίστευε ότι η κατασκευή του θα ήταν υπερβολικά περίπλοκη ή υπερβολικά δαπανηρή για κάποιον χάκερ.

11:43 Αλλά εγώ και ένας φίλος μου από το μεταπτυχιακό δεν είχαμε την ίδια γνώμη. Ξέραμε πως δεν θα ήταν τόσο δύσκολο, και θέλαμε να είμαστε οι πρώτοι που θα το κατασκευάζαμε ώστε να βρεθούμε μπροστά από το πρόβλημα και να βοηθήσουμε στην προστασία έναντι του πλαστογράφου GPS. Θυμάμαι έντονα τη βδομάδα που συνέβησαν όλα. Το φτιάξαμε σπίτι μου, που σημαίνει πως είχα λίγη βοήθεια και από τον τρίχρονο γιό μου Ραμόν. Εδώ ο Ραμόν — (Γέλια) — που ζητά λίγη προσοχή από τον μπαμπά εκείνη τη βδομάδα. Στην αρχή, ο πλαστογράφος ήταν απλά ένα μπέρδεμα από καλώδια και υπολογιστές, αν και εν τέλει το συγκεντρώσαμε σε ένα μικρό κουτί.

12:24 Τώρα, η στιγμή τύπου δόκτορα Φράνκενσταϊν, όταν ο πλαστογράφος τελικά λειτούργησε και είδα τις τρομαχτικές του δυνατότητες έφτασε αργά μια νύχτα όταν δοκίμασα τον πλαστογράφο εναντίον του iPhone μου. Επιτρέψτε μου να σας δείξω αυθεντικό πλάνο από εκείνο το πρώτο πείραμα. Είχα συνηθίσει να εμπιστεύομαι πλήρως αυτή τη μικρή κουκκίδα και τον καθησυχαστικό μπλε κύκλο γύρω της. Ήταν σαν να μου μιλάνε. Σαν να έλεγαν, «Εδώ είσαι. Εδώ είσαι». (Γέλια) Και «μπορείς να μας εμπιστευτείς». Οπότε κάτι φαινόταν εντελώς λάθος. Ήταν σχεδόν σαν προδοσία, όταν αυτή η μικρή μπλε κουκκίδα ξεκίνησε στο σπίτι μου, και κινήθηκε γρήγορα προς το βορρά αφήνοντάς με πίσω. Δεν κινιόμουν. Αυτό που είδα τότε σε αυτή την κινούμενη μπλε κουκκίδα ήταν η δυνατότητα να προκληθεί χάος. Είδα αεροπλάνα και πλοία να βγαίνουν από την πορεία τους, με τον καπετάνιο να μαθαίνει πολύ αργά ότι κάτι πήγε στραβά. Είδα τον συγχρονισμό βάσει GPS του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης να χειραγωγείται από χάκερς. Μπορείτε μετά βίας να φανταστείτε το χαμό που θα μπορούσατε να προκαλέσετε αν ξέρατε να χρησιμοποιήσετε έναν πλαστογράφο GPS.

13:42 Υπάρχει, ωστόσο, και ένα θετικό χαρακτηριστικό του πλαστογράφου GPS. Είναι το απόλυτο όπλο εναντίον μιας εισβολής κουκκίδων GPS. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι σας παρακολουθούν. Λοιπόν, μπορείτε να πιάσετε κορόιδο αυτόν που σας παρακολουθεί, υποκρινόμενοι πως είστε στη δουλειά ενώ στην πραγματικότητα έχετε πάει διακοπές. Ή, αν είστε η Κάρολ, θα μπορούσατε να οδηγήσετε τον πρώην σας σε κάποιο άδειο πάρκινγκ όπου θα τον περιμένει η αστυνομία.

14:09 Οπότε με συναρπάζει αυτή η σύγκρουση, μια επικείμενη σύγκρουση, μεταξύ της ιδιωτικότητας από τη μία και της ανάγκης για ένα καθαρό ραδιοφάσμα από την άλλη. Απλά δεν μπορούμε να ανεχτούμε τους παρεμβολείς και πλαστογράφους GPS, εντούτοις, δεδομένης της έλλειψης αποτελεσματικών νομικών μέσων για να προστατεύσουμε την ιδιωτικότητά μας από την κουκκίδα GPS, μπορείτε πραγματικά να κατηγορήσετε κάποιον επειδή θέλει να τους ενεργοποιήσει, επειδή θέλει να τους χρησιμοποιήσει;

14:37 Διατηρώ ελπίδες ότι θα μπορέσουμε να συμφιλιώσουμε αυτή τη σύγκρουση με κάποιου είδους τεχνολογία που ακόμα δεν έχει εφευρεθεί. Αλλά στο μεταξύ, πάρτε ανά χείρας ποπκόρν, γιατί το πράγμα θα γίνει σύντομα ενδιαφέρον.

14:53 Μέσα στα επόμενα χρόνια, πολλοί από εσάς θα είστε υπερήφανοι κάτοχοι μιας κουκκίδας GPS. Ίσως να έχετε πολλές στην κατοχή σας. Δεν θα χάσετε ποτέ ξανά τα υπάρχοντά σας. Η κουκκίδα GPS θα αναδιοργανώσει ριζικά τη ζωή σας. Όμως θα μπορέσετε να αντισταθείτε στον πειρασμό να παρακολουθήσετε το συνάνθρωπό σας; Ή θα μπορέσετε να αντισταθείτε στον πειρασμό να ενεργοποιήσετε έναν πλαστογράφο GPS ή μια Φούσκα Κύματος για να προστατεύσετε την ιδιωτικότητά σας;

15:22 Οπότε, ως συνήθως, αυτό που βλέπουμε στον ορίζοντα είναι γεμάτο υποσχέσεις και ρίσκο. Θα είναι συναρπαστικό να δούμε πως θα εξελιχθούν τα γεγονότα.

15:33 Ευχαριστώ. (Χειροκρότημα)

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).