Alcatel-Lucent: Μετάδοση δεδομένων στα 10 Gbps μέσω χάλκινων γραμμών

Ρεκόρ ταχύτητας μετάδοσης δεδομένων, της τάξης των 10 Gbps, μέσω «παραδοσιακών» χάλκινων τηλεφωνικών γραμμών και μιας πρωτότυπης τεχνολογίας ανακοίνωσαν ότι πέτυχαν τα Bell Labs- ο ερευνητικός «βραχίονας» της Alcatel-Lucent.

Alcatel-Lucent Alcatel-Lucent Alcatel-Lucent

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω καινοτόμα τεχνολογία επιδεικνύει πώς είναι δυνατή η χρήση υπαρχόντων δικτύων με χαλκό για την παροχή «συμμετρικών» υπηρεσιών ultra- 1Gbps.

«Η επίτευξη συμμετρικών υπηρεσιών του ενός Gbps- όπου το bandwidth μπορεί να να κατανεμηθεί έτσι ώστε να παρέχει ταυτόχρονες ταχύτητες upload και download της τάξης του ενός Gbps- αποτελεί σημαντικό επίτευγμα για το χάλκινο broadband. Θα δώσει τη δυνατότητα στους διαχειριστές να παρέχουν ταχύτητες σύνδεσης στο Ίντερνετ που δεν διαφέρουν από τις υπηρεσίες fiber-to-the-home, κάτι που αποτελεί σημαντικό επιχειρηματικό πλεονέκτημα σε περιοχές όπου δεν είναι φυσικά, οικονομικά ή αισθητικά βιώσιμη η τοποθέτηση νέων καλωδίων ς ίνας που να φτάνουν απευθείας στις κατοικίες. Αντίθετα, η οπτική ίνα μπορεί να περαστεί στον δρόμο, τον τοίχο ή το υπόγειο ενός κτηρίου και το υπάρχον δίκτυο με χαλκό να χρησιμοποιηθεί για τα τελευταία λίγα μέτρα», σύμφωνα με την Alcatel- Lucent.

Στο πλαίσιο των δοκιμών χρησιμοποιήθηκε μία πρωτότυπη τεχνολογία ονόματι XG-FAST, η οποία αποτελεί προέκταση της τεχνολογίας G.fast- ενός νέου broadband standard που καθορίζεται από την ITU (International Telecommunications Union). Όταν καταστεί εμπορικά διαθέσιμο το 2015, το G.fast θα χρησιμοποιεί ένα εύρος συχνότητας για μετάδοση δεδομένων στα 106 MHz, παρέχοντας ταχύτητες broadband μέχρι 500 Mbps σε ακτίνα 100 μέτρων. Εν αντιθέσει, το XG-FAST χρησιμοποιεί ένα αυξημένο εύρος συχνότητας μέχρι και 500 MHz για να επιτυγχάνει υψηλότερες ταχύτητες σε μικρότερες αποστάσεις. Τα Bell Labs πέτυχαν «συμμετρική» ενός Gbps σε απόσταση 70 μέτρων σε ένα μεμονωμένο χάλκινο ζεύγος. Τα 10 επιτεύχθηκαν σε απόσταση 30 μέτρων μέσω της χρήσης δύο ζευγών (τεχνική γνωστή ως bonding- ζευγ).

Κατά τον Μάρκους Γουέλντον, πρόεδρο των Bell Labs, «ο συνεχής μας στόχος είναι να ωθήσουμε παραπέρα τα όρια του τι είναι δυνατόν για να ʽεφεύρουμε το μέλλονʼ, με επιτεύγματα που είναι 10 φορές καλύτερα σε σχέση με ό,τι είναι δυνατόν σήμερα. Η επίδειξη των 10Gbps μέσω χαλκού είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα: ωθώντας την τεχνολογία broadband στα όριά της, οι διαχειριστές μπορούν να καθορίσουν το πώς θα μπορούσαν να παρέχουν υπηρεσίες τάξης στα υπάρχοντα δίκτυα, διασφαλίζοντας τη διαθεσιμότητα πρόσβασης ultra-broadband όσο ευρύτερα και όσο οικονομικότερα είναι δυνατόν».

Πηγή: naftemporiki.gr

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).