Intel Υπολογιστές που δεν σταματούν να «ακούν»

Τη δυνατότητα στον χρήστη να «ξυπνά» το laptop ή tablet του απλά και μόνο με μία φράση δίνουν τσιπ φορητών συσκευών τα οποία παρουσίασε η Intel.

intel-sima-logotupo

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του MIT Technology Review, όταν ο υπολογιστής έχει «ξυπνήσει» (απλά μέσω μιας φράσης όπως «Hello, »), μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως virtual assistant ελεγχόμενος μέσω φωνής, με τον χρήστη να του δίνει εντολές.

Tablets και ελαφρά laptops που βασίζονται στη σειρά τσιπ Core M θα αρχίσουν να διατίθενται προς πώληση κατά τα τέλη του έτους. Είναι ικανοί για συνεχή «ακοή» χάρη σε έναν πυρήνα επεξεργαστή ψηφιακού σήματος (digital processor core) που εξειδικεύεται στην επεξεργασία audio με υψηλή αποτελεσματικότητα και την ελάχιστη δυνατή  κατανάλωση ενέργειας.

«Δεν έχει σημασία σε τι κατάσταση θα βρίσκεται το , θα μπορεί να ʽακούειʼ συνέχεια» αναφέρει ο  Εντ Γκαμσαραγκάν, μηχανικός της Intel. «Θα μπορείτε να δουλεύετε σε αυτό ή να το έχετε σε standby».

Ο χρήστης μπορεί να δημιουργήσει μια φράση με δύο ή τρεις λέξεις για να «ξυπνάει» έναν υπολογιστή με τσιπ Core M- ενώ το σύστημα μπορεί να «εκπαιδευτεί» έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε μία συγκεκριμένη. Αν και το voice-print δεν είναι επαρκώς ασφαλές για να αντικαταστήσει έναν , είναι σε θέση να εμποδίσει την κατά λάθος αφύπνιση του συστήματος, κατά τον Γκαμσαραγκάν. Όπως προσθέτει ωστόσο, σε συνδυασμό με άλλα βιομετρικά χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα μία webcam με αναγνώριση προσώπου, μία φωνητική εντολή θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μηχανισμός ασφαλείας.

Σημειώνεται ότι το όλο χαρακτηριστικό φωνητικής  αφύπνισης είναι συμβατό με κάθε λειτουργικό σύστημα.

Στο ευρύτερο πλαίσιο της καθιέρωσης «φυσικών», εναλλακτικών τρόπων ελέγχου των ηλεκτρονικών συσκευών εντάσσεται και το σύστημα SideSwipe του Μάθιου Ρέινολντς και συναδέλφων του University of Washington, το οποίο επιτρέπει τον χειρισμό ενός κινητού τηλεφώνου με χειρονομίες, αξιοποιώντας το σήμα του: τα ραδιοκύματα ανακλώνται πίσω στη συσκευή, επιτρέποντας την αναγνώριση των χειρονομιών.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα του New Scientist, χρησιμοποιείται ένας αλγόριθμος που αναγνωρίζει τις μοναδικές ανακλάσεις οι οποίες προκύπτουν όταν  τα δάχτυλα του χρήστη διακόπτουν τη «ροή» των ραδιοκυμάτων μέσω των οποίων το κινητό επικοινωνεί με την κεραία κινητής τηλεφωνίας. Σε δοκιμές που έγιναν το πρόγραμμα μπορούσε να αναγνωρίσει μια σειρά κινήσεων  με ακρίβεια της τάξης του 87%. Το πλέον αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του είναι ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί και με μη «έξυπνα» τηλέφωνα, κάτι που σημαίνει πως το SideSwipe φαίνεται ικανό  να φέρει την αναγνώριση χειρονομιών και σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, όπου τα smartphones δεν έχουν σημειώσει μεγάλη εξάπλωση ακόμα.

Εκτενής του SideSwipe θα γίνει σε συνδιάσκεψη στη  Χαβάη τον Οκτώβριο.

Πηγή: naftemporiki.gr

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).