Εξοικονομήστε μνήμη χρησιμοποιώντας μία διαδικασία ανά site στο Chrome

Όταν ανοίξετε τη Διαχείριση Εργασιών στον υπολογιστή σας μετά την εγκατάσταση του Google Chrome και το άνοιγμα μερικών ιστοσελίδων, θα παρατηρήσετε ότι το Chrοme χρησιμοποιεί μια διαδικασία ανά καρτέλα που έχετε ανοίξει στο περιήγησης, συν άλλη μια για τον πυρήνα του προγράμματος περιήγησης, καθώς και μια για το GPU (graphics processing unit, ή μονάδα επεξεργασίας ).chrome

Αν δεν ανοίγετε εκατοντάδες καρτέλες στον σας, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε, αλλά αν είστε και σεις σαν και μένα που τρέχω πάρα πολλά καρτέλες την ίδια στιγμή, (100 ή ακόμα και περισσότερες), θα πρέπει να κάνετε κάτι.

Το άνοιγμα τόσων πολλών καρτελών φυσικά εξαρτάται από την εγκατεστημένη RAM που έχετε, και μπορεί να επηρεάσει την απόδοση του συστήματος σας.

Συμβουλή: μπορείτε να ανοίξετε από την γραμμή διευθύνσεων το:

chrome://memory-redirect

για να εμφανίσετε όλες τις πληροφορίες μνήμης.
Εκεί θα βρείτε κάθε καρτέλα που έχετε ανοίξει, και το ID της διαδικασίας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτές τις πληροφορίες για να βρείτε την διαδικασία (PID) που σας ενδιαφέρει από τη Διαχείριση Εργασιών των Windows.

Chrome tabsΟ Chrοme από προεπιλογή ξεκινά κάθε ιστοσελίδα που ανοίγετε με μια ξεχωριστή διαδικασία. Ανοίξαμε για παράδειγμα πέντε σελίδες του iGuRu.gr σε διαφορετικές καρτέλες και έχουμε πέντε διαδικασίες chrοme.exe.

C task bar

Μπορείτε να αλλάξετε τον τρόπο που διαχειρίζεται ο Chrοme τις διαδικασίες τρέχοντας την παράμετρο –process-per-site. Αν το κάνετε, το Chrοme θα ξεκινάει με μια ενιαία διαδικασία τις ιστοσελίδες που ανοίγετε. Οι πέντε σελίδες του iGuRu.gr, για παράδειγμα θα τρέχουν κάτω από την ίδια διαδικασία αντί να χρησιμοποιούν πέντε διαφορετικές διαδικασίες. Το γεγονός θα σας εξοικονομήσει αρκετή μνήμη RAM.

Για να χρησιμοποιήσετε την παράμετρο απλά θα πρέπει να την επισυνάψετε στη του Chrοme. Κάντε δεξί κλικ στη συντόμευση που χρησιμοποιείτε για να ξεκινήσετε το Chrοme και επιλέξτε ιδιότητες. Εάν η συντόμευση είναι  στη γραμμή εργασιών, κάντε δεξί κλικ για δεύτερη φορά στο όνομα του προγράμματος, όταν ανοίξει το jumplist.

Cshortcut

Εντοπίστε το πεδίο του στόχου για να προσαρτήσετε την παράμετρο στο τέλος. Βεβαιωθείτε ότι υπάρχει ένα διάστημα μεταξύ chrοme.exe και της παραμέτρου –process. Στο σύστημα που δοκιμάσαμε την παράμετρο, η πλήρης γραμμή μοιάζει με αυτή:

C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe --process-per-site

Αν μαζί με την παράμετρο –process-per-site θέλετε να απενεργοποιήσετε και τα plugins, προσθέστε την ανάλογη παράμετρο (–disable-plugins)  όπως το παρακάτω παράδειγμα

C:\Program Files (x86)\Google\Chrome\Application\chrome.exe --disable-plugins --process-per-site

Θα πρέπει να επανεκκινήσετε το Google Chrοme για να εφαρμοστούν οι αλλαγές. Αν παρατηρήσετε προβλήματα, μπορείτε να αφαιρέστε την παράμετρο από τη συντόμευση και τα πάντα θα είναι όπως ήταν και πριν.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).