Edward Snowden η CIA κλέβει μυστικά της Apple


Η CIA έχει συνεργαστεί με ερευνητές ασφαλείας για να παραβιάσει την τεχνολογία της Apple πολύ πριν όλοι σχεδόν άρχισαν να μεταφέρουν συσκευές της Apple στις τσέπες τους.
cia

Η είδηση ήρθε με μια δημοσίευση από το Intercept, και βασίζεται σε πληροφορίες από έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (NSA) που διέρρευσαν από τον Edward Snowden. Η ιστορία καθορίζει λεπτομερώς τον τρόπο, που για σχεδόν μια δεκαετία, η CIA προσπαθεί να ανακαλύψει τρόπους να διεισδύσει στα iPhones και iPads της Apple, προκειμένου να συλλέξει δεδομένα από τους πελάτες της Apple. Να υπενθυμίσουμε ότι ο CEO της Apple Tim Cook έχει ορκιστεί δημοσίως και επανειλημμένα να τους προστατεύει.

Σύμφωνα με τη δημοσίευση, οι ερευνητές είχαν (έχουν) σαν στόχο τα κλειδιά ασφαλείας της Apple, με τα οποία πραγματοποιείται η κρυπτογράφηση των δεδομένων του χρήστη. Εργάζονται δε με μια δική τους έκδοση Xcode, το εργαλείο ανάπτυξης λογισμικού της Apple, το οποίο δίνει την κοινότητα πρόσβασης στις πληροφοριών σε οποιεσδήποτε εφαρμογές αναπτύχθηκαν από το τροποποιημένη εργαλείο – μια πρόσβαση που η Apple δεν επιτρέπει. Ένα έγγραφο που αναφέρεται στη δημοσίευση σημειώνει ότι το εργαλείο αυτό θα μπορούσε να “αναγκάσει όλες τις εφαρμογές του iOS να αποστείλουν ενσωματωμένα δεδομένα σε μια βάση παρακολούθησης.” Αυτά και άλλα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο ετήσιο συνέδριο της CIA Trusted Computing Base Jamboree.

Ο στόχος αυτής της έρευνας, σύμφωνα με τα έγγραφα, ήταν να καταστήσει την CIA λιγότερο εξαρτημένη από “ένα πολύ μικρό αριθμό κενών ασφαλείας, πολλά από τα οποία είναι δημόσια, και η Apple τελικά θα επιδιορθώσει.” Οι νέες μεθόδοι σχεδιάστηκαν από τους ερευνητές για να να περάσουν απαρατήρητες. Η ιστοσελίδα Intercept αναφέρει ότι κανένα από τα έγγραφα που δεν λέει κατά πόσον ή όχι αυτές οι μέθοδοι έχουν αποδειχθεί ότι λειτουργούν.

Αν όμως είναι επιτυχείς, οι επιπτώσεις των εν λόγω παραβιάσεων θα είναι τεράστια, γιατί όπως αναφέρει ο Matthew Green, ένας εμπειρογνώμονας κρυπτογραφίας στο Security του Πανεπιστημίου Johns Hopkins: “Κάθε άλλος κατασκευαστής κοιτάζει την Apple. Αν η CIA μπορεί να υπονομεύσει τα συστήματα της Apple, είναι πιθανό ότι θα μπορούν να κάνουν το ίδιο σε όλους τους άλλους. ”

Η δημοσίευση αυτή έρχεται σε λιγότερο από ένα χρόνο όταν η Apple ξεκίνησε μια νέα ιστοσελίδα, αναφέροντας περήφανα ότι η εταιρεία προστατεύει τα δεδομένα των χρηστών. Σε μια ανοικτή επιστολή, ο CEO Tim Cook δήλωσε ότι η Apple δεν είχε δώσει ποτέ τη δυνατότητα σε κυβερνητικές υπηρεσίες να έχουν ένα “backdoor” στα προϊόντα και τις υπηρεσίες της. Η ιστοσελίδα αναφέρει επίσης ότι από το iOS 8 και μετά, όλα τα δεδομένα του χρήστη προστατεύονται από τον κωδικό πρόσβασης των χρηστών, τον οποίο ούτε η Apple μπορεί να παρακάμψει.
Αυτές οι προεπιλεγμένες ρυθμίσεις κρυπτογράφησης κέρδισαν αρκετούς επαίνους από υποστηρικτές της προστασίας δεδομένων, αλλά προκάλεσαν και πολλές επικρίσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους, όπως του Γενικού Εισαγγελέα των ΗΠΑ Eric Holder και του Διευθυντή του FBI James Comey, οι οποίοι ανέφεραν ότι τέτοιου είδους προστασία θα μπορούσε να καθηλώσει τις έρευνες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου.

Σύμφωνα με τη δήλωση ενός τεχνολόγου από το American Civil Liberties Union στο Intercept, οι δράσεις της CIA δεν είχαν μόνο σαν στόχο την τρωτών σημείων στη τεχνολογία κρυπτογράφησης της Apple. Είναι μια προσπάθεια που χρηματοδοτείται πολύ καλά, και δεν περιορίζεται μόνο στα προϊόντα της Apple. Σύμφωνα με ένα διαβαθμισμένο προϋπολογισμό, ένα project του 2012 που σκόπευε να διεισδύσει σε “ισχυρά εμπορικά συστήματα ασφαλείας δεδομένων” έλαβε 35 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότηση.

Τα project αυτά είναι μέρος μιας ευρύτερης στροφής της CIA προς την διαδικτυακή κατασκοπεία. Μόλις την περασμένη εβδομάδα, διευθυντής της CIA John Brennan εξέδωσε μια ανακοίνωση που αναφέρει ότι η ψηφιακή τεχνολογία θα πρέπει να είναι “στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών της αποστολής μας.”

Είναι μια στρατηγική που ο Green θεωρεί ότι θα μπορούσε να απειλήσει όχι μόνο την προστασία της ιδιωτικής ζωής, αλλά και την οικονομία των ΗΠΑ. “Οι εταιρείες τεχνολογίας των ΗΠΑ, έχουν ήδη υποστεί ζημιές στο εξωτερικό λόγω των ανησυχιών για την των προϊόντων μας”, δήλωσε στο Intercept. “Το τελευταίο πράγμα που μας χρειάζεται είναι να υπονομεύει η ίδια η κυβέρνηση των ΗΠΑ την βιομηχανία της τεχνολογίας.”

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).