Ξεχάστε τους ιούς: Κάψτε υπολογιστές με ένα USB

Οι ειδικοί ασφαλείας προειδοποιούν εδώ και χρόνια για τους κινδύνους από τα USB. Τα θεωρούν πολύ σωστά καλούς αγωγούς κακόβουλου λογισμικού. Ένας Ρώσος ερευνητής όμως ανακάλυψε μια πιο άμεση μέθοδο καταστροφής ενός υπολογιστή. Την ηλεκτρική .

Η ιδέα είναι απλή: ο ερευνητής, με το ψευδώνυμο Deep Purple, πρόσθεσε σε ένα “σπασμένο” USB stick, και εγκατέστησε ένα αναστροφέα DC-DC μετατροπέα και μερικούς πυκνωτές που μπορούν να αγοραστούν από κινέζικες ιστοσελίδες.

Όταν το USΒ stick τοποθετηθεί στην θύρα του υπολογιστή, τότε αρχίζει να φορτίζει τους πυκνωτές στα -110V , όπως αναφερει το blog Hackaday. Στη συνέχεια, ένα τρανζίστορ αποβάλλει την αποθηκευμένη ηλεκτρική ενέργεια μέσω της θύρας του USB.

Αυτό συνεχίζεται έως ότου οι πυκνωτές έχουν μειωθεί στα -7V, Στο σημείο αυτό ο μετατροπέας DC-DC ενεργοποιείται και πάλι, και αρχίζει να φορτίζει τους πυκνωτές για τον επόμενο κύκλο.

Οι θύρες USΒ είναι συνήθως προστατεύμένες από ηλεκτρικές , αλλά η αναστροφή του DC-DC μετατροπέα φαίνεται να παρακάμπτει αυτές τις άμυνες. Τις επιβαρύνει και τελικά μπορεί να βλάψει τα ευαίσθητα εσωτερικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα κάθε υπολογιστή.

Ο ερευνητής (πολύ σοφά) δεν δημοσίευσε σχηματικές αναπαραστάσεις της ανακάλυψης του, ούτε κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά για το πως μπορεί κάποιος να κατασκευάσει ένα τέτοιο USΒ, καθώς μια τέτοια έχει τη δυνατότητα να κάψει όχι μόνο τη θύρα USΒ, αλλά ενδεχομένως τις μητρικές κάρτες, ή ακόμα και την ίδια την CPU.

“Δεν πρόκειται να σας μιλήσω για αυτό, αλλά ένας πρώην συνάδελφος μου λέει ότι είναι κάτι σαν μια ατομική βόμβα”, αναφέρει ο Deep Purple.

Ασφαλώς μας δίνει άλλον ένα καλό λόγο για να μην χρησιμοποιούμε ποτέ μια μη αξιόπιστη συσκευή USΒ.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).