WiFO τεχνολογία που δεκαπλασιάζει το bandwidth του Wi-Fi

Τον δεκαπλασιασμό του bandwidth συστημάτων Wi-Fi μέσω της χρήσης φώτων LED για τη μετάδοση πληροφοριών υπόσχεται μία νέα εφεύρεση ερευνητών του Oregon State University.

wi-fi-me-xrisi-led

Η εν λόγω τεχνολογία μπορεί να ενσωματωθεί σε υπάρχοντα συστήματα για την αντιμετώπιση προβλημάτων bandwidth σε περιοχές με πολύ κόσμο, όπως τα τέρμιναλ αεροδρομίων ή οι καφετέριες, αλλά και σε σπίτια όπου υπάρχουν πολλές συσκευές Wi-Fi.

Πρόσφατες εξελίξεις στην τεχνολογία LED έχουν καταστήσει δυνατή τη ρύθμιση του φωτός LED ταχύτερα, ανοίγοντας όσον αφορά στη χρήση φωτός για μετάδοση δεδομένων.

«Η χρήση φωτός για τη μετάδοση σημάτων είναι μια παλιά τεχνολογία, που ανάγεται στην εποχή που Ρωμαίοι στρατιώτες επικοινωνούσαν ο ένας με τον άλλον χρησιμοποιώντας έναν απλό λάμψεων με καθρέφτες» αναφέρει ο Θιν Νγκουγιέν, επίκουρος καθηγητής ηλεκτρολογίας/ μηχανολογίας υπολογιστών και επικεφαλής ερευνητής του προγράμματος.

Το σύστημα χρησιμοποιεί φθηνά υλικά για τη μετάδοση δεδομένων στα 100 Megabits/ δευτερόλεπτο (Mbps). Αν και κάποια σύγχρονα συστήματα Wi-Fi έχουν παρόμοιο bandwidth, πρέπει να διαμοιράζεται ανάλογα με τον αριθμό των συσκευών, οπότε και ο κάθε χρήστης λαμβάνει μικρό τμήμα (5-10 Mbps, για παράδειγμα), τη στιγμή που το εν λόγω υβριδικό σύστημα θα μπορούσε να παρέχει 50-100, όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου του πανεπιστημίου.

Επίσης, στο σπίτι, όπου τηλέφωνα, , παιχνιδομηχανές και τηλεοράσεις μπορούν να είναι όλα διασυνδεδεμένα στο Ίντερνετ, το αυξημένο bandwidth θα μπορούσε να εξαφανίζει προβλήματα όπως για παράδειγμα στο video streaming.

Το πρωτότυπο, που αποκαλείται WiFO, χρησιμοποιεί LED που είναι πέρα από το οπτικό φάσμα του ανθρώπινου ματιού και δημιουργεί ένα αόρατο «κώνο» φωτός μέσα στον οποίο μπορούν να ληφθούν δεδομένα. Για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της μικρής ζώνης επίδρασης, ο Νγκουγιέν και οι συνεργάτες του δημιούργησαν ένα υβριδικό σύστημα που μπορεί να αλλάζει από τους LED μεταδότες στην οροφή στο υπάρχον σύστημα Wi-Fi και το αντίθετο.

Οι μεταδότες είναι μικρές φωτοδίοδοι που κοστίζουν κάτω από ένα δολάριο ο καθένας και μπορούν να είναι διασυνδεδεμένοι μέσω USB port. «Πιστεύουμε ότι αν αυτή η τεχνολογία απογειωθεί, η επόμενη γενιά laptops θα περιλαμβάνει δέκτη-φωτοδίοδο» σημειώνει ο ίδιος.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).