Δυνατότητες των Windows που δεν χρειάζεστε πραγματικά

Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά στην Microsoft προσπαθούν πολύ σκληρά να ευχαριστήσουν τους πάντες κάθε φορά που βγάζουν μία των Windows. Βέβαια, το να μείνουν όλοι χαρούμενοι είναι ένα αρκετά δύσκολο έργο, με αποτέλεσμα να υπάρχουν στο βασικό σύνολο των χαρακτηριστικών κάθε έκδοσης προενεργοποιημένες δυνατότητες των Windows που ίσως δεν χρειάζεστε.

tweaks iguru windows

Τα Windows καταλαμβάνουν ήδη ένα σημαντικό ποσό του χώρου για την ανάπτυξη τους και τρέχουν πολλές υπηρεσίες από προεπιλογή. Πιθανότατα δεν θα χρησιμοποιήσετε ποτέ τις περισσότερες από αυτές, και κατά βάση δεν γνωρίζετε καν ότι υπάρχουν.

Ευτυχώς, όλες τις δυνατότητες που θέλετε ή που θα χρειαστείτε βρίσκονται σε μια λίστα που μπορείτε να την διαμορφώσετε. Αυτό επιφέρει μια μικρή ώθηση στην απόδοση του ματος σας και σας δίνει τη δυνατότητα να επιλέξετε τα εργαλεία που θέλετε να εργαστείτε. Μπορείτε να βρείτε αρκετά tutorials πάνω στο μας στο διαδίκτυο .

Ας δούμε όμως πως θα βρούμε τον πίνακα με τις δυνατότητες των Windows και ποιες από αυτές μπορούμε να απενεργοποιήσουμε με .

Βήμα 1: Πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου και κάντε κλικ στο “Προγράμματα και Δυνατότητες”.

Βήμα 2: Πατήστε το “Ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των δυνατοτήτων των Windows”. Απαιτούνται δικαιώματα διαχειριστή.

Βήμα 3: Καταργήστε τα χαρακτηριστικά που συνήθως δεν είναι παρά μόνο μια σπατάλη χώρου στο σύστημά σας. Ας δούμε όμως τι είναι ασφαλές να αφαιρέσετε

The Windows Features You Do not Really Need

Το Υπηρεσίες .NET Framework 4.5 για προχωρημένους (NET Framework 4.5 Advanced Services) που απευθύνονται κυρίως σε προγραμματιστές και περιέχουν service-oriented αρχιτεκτονικές. Και αν δεν το χρειάζεστε για κάποιο είδος σχεδιασμού σε επιχειρηματικό περιβάλλον, τότε μπορείτε να επιλέξετε να το αφαιρέσετε.

Ο Internet Explorer είναι το πρώτο στο Web που έχετε όταν εγκαταστείτε τα Windows. Ο αντίστοιχος browser Microsoft Edge είναι προ των πυλών και γενικά αν χρησιμοποιείτε κάποιο άλλο browser τότε είναι ασφαλές να τον αφαιρέσετε.

Η Υπηρεσία Internet Information Services (IIS) και το Φιλοξενούμενος πυρήνας Web (Internet Information Service (IIS) και Hostable Web Core) αποτελούν στοιχεία του web server που απαιτούνται για τη χρήση του υπολογιστή σας για τον εντοπισμό σφαλμάτων ή τη σύσταση του ως web server. Πράγματα που αν δεν έχετε web server τότε μπορείτε να τα αφαιρέσετε.

Τα Στοιχεία παλαιού τύπου (Legacy Components) είναι βιβλιοθήκες που αφορούν το DirectX. Αν και δεν είναι ζωτικής σημασίας για τα σύγχρονα βιντεοπαιχνίδια, τα πριν το 2008 ενδέχεται να απαιτούν αυτό το χαρακτηριστικό.

Οι Δυνατότητες πολυμέσων (Media Features) περιλαμβάνουν το προεπιλεγμένο πρόγραμμα αναπαρς πολυμέσων των Windows. Αν προτιμάτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές λύσεις, τότε είναι ένα χαρακτηριστικό που δεν χρειάζεστε.

Το Microsoft Message Queue (MSMQ) Server εξυπηρετεί πιο πολύ τις επιχειρήσεις για την εξασφάλιση και τη βελτίωση των συνδέσεων με τα αναξιόπιστα δίκτυα. Αυτό δεν ισχύει για τα βασικά ή τα οικιακά δίκτυα, και κατα συνέπεια μπορεί να φύγει από τον κατάλογο.

Οι Υπηρεσίες Εκτύπωσης και Εγγράφων (Print and Document Services) είναι χρήσιμες μόνο αν υπάρχει ένας συνδεδεμένος εκτυπωτή ή μία συσκευή fax. Αλλιώς, μπορεί και αυτό να αφαιρεθεί.

Η Παρακολούθηση RIP (RIP Listener) χρησιμοποιείται στην προηγμένη διαχείριση δικτύου. Η σύνδεση στο σας βασίζεται σε ένα διαφορετικό σύνολο πρωτοκόλλων, και έτσι μπορείτε να αφαιρέσετε με ασφάλεια αυτό το εργαλείο.

To Απλό πρωτόκολλο διαχείρισης δικτύου (SNMP) και το Απλές Υπηρεσίες TCPIP (Simple Network Management και TCPIP services) αποκλείονται από προεπιλογή. Εκτός και αν είστε μανιακός με τα  δίκτυα  ή εκτελείτε χρέη διαχειριστή δικτύου όποτε τότε είναι καλύτερο να μην το πειράξετε.

Η Υποστήριξη κοινής χρήσης αρχείων SMB 1.0/CIFS (SMB 1.0/CIFS File Sharing Support) καθιστά δυνατή την επικοινωνία σε όλο το δίκτυο με υπολογιστές που τρέχουν παλιές εκδόσεις των Windows. Είναι ενεργοποιημένη από προεπιλογή και μπορείτε να το αφήσετε σε αυτήν την κατάσταση αν ισχύει η παραπάνω συνθήκη για εσάς.

Το Πρόγραμμα – πελάτης Telnet  και το Διακομιστής Telnet (Telnet Client και Server) είναι προσανατολισμένα προς τη διαχείριση της σύνδεσης telnet. Σιγά – σιγά το χαρακτηριστικό αυτό πεθαίνει αφού οι δραστηριότητες που το απαιτούν έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Η Υπηρεσία ενεργοποιήσης διεργασιών των Windows (Windows Process Activation Service) πηγαίνει χέρι-χέρι με τα χαρακτηριστικά των υπηρεσιών IIS, βοηθώντας στην επιλογή ενός πρωτοκόλλου. Δεν είναι πραγματικά χρήσιμο ειδικά για τους μη έμπειρους χρήστες.

Οι Υπηρεσίες XPS και το Πρόγραμμα προβολής XPS (XPS Services και Viewer) είναι δύο συστατικά αφιερωμένα στα αρχεία XPS. Αυτοί οι τύποι είναι ένα είδος εκτυπώσιμου αρχείου. Δεν είναι μια κοινή μορφή, αλλά μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε μία δημοφιλέστερη όπως το PDF. Ωστόσο, ο υπολογιστής σας μπορεί να εξακολουθεί να λειτουργεί τέλεια και χωρίς αυτό.

Συμπερασματικά
Κάθε έκδοση των Windows σας δίνει πρόσβαση σε ένα συγκεκριμένο σύνολο χαρακτηριστικών. Μερικά είναι ενεργοποιημένα από προεπιλογή, ενώ κάποια πρέπει να ενεργοποιηθούν με το χέρι ιδιαίτερα στην επαγγελματική χρήση των Windows. Η απενεργοποίηση των δυνατοτήτων που αναφέρονται παραπάνω θα μπορούσε απλώς να κάνει το PC σας να τρέξει λίγο καλύτερα, ή απλά να σας βοηθήσει να εργαστείτε σε ένα περιβάλλον εφοδιασμένο μόνο με ό, τι χρειάζεστε.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).