Η NASA μας μιλά για τους πλανήτες νάνους – βίντεο

Σε ένα νέο βίντεο των 60 δευτερολέπτων, οι επιστήμονες στη NASA μας εξηγούν τα χαρακτηριστικά που κάνουν ένα ουράνιο σώμα να χαρακτηρίζεται ως πλανήτης νάνος.NASA Dwarf Planet

Το βίντεο που κυκλοφόρησε η NASA δεν ειναι τυχαίο, όπως δεν είναι και τυχαίο το timing. Η διαστημική των δεν αποφάσισε να παρουσιάσει αυτό το σύντομο animation για πλάκα.

Αντίθετα, το βίντεο κυκλοφόρησε χθες καθώς το διαστημόπλοιο της ΝΑSA με το “Νέοι Ορίζοντες” [ New Horizons ] αρχισε να πλησιάζει τον πλανήτη Πλούτωνα.

Ο Πλούτωνας είναι ένας μικροσκοπικός πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Μέχρι το 2006 θεωρούνταν κανονικός πλανήτης αλλά μετά από επαναξιολόγηση από τη Διεθνή Αστρονομική καταχωρήθηκε σαν πλανήτης νάνος.

Όπως εξηγείται στο βίντεο της NASA παρακάτω, αυτό συνέβη επειδή ο Πλούτωνας βρέθηκε ότι δεν έχει “καθαρή” τροχιά, δηλαδή δεν είναι μόνος του πάνω στο ίχνος της τροχίας του.

Ο Πλούτωνας, μοιράζεται την κοσμική τροχιά του με πολλά άλλα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων των αστεροειδών.

Για το λόγο αυτό, δεν μπορεί να θεωρηθεί πλανήτης αλλά σαν πλανήτης νάνος αφού πληροί τις προϋποθέσεις για αυτή την κατηγορία ( διαθέτει αρκετή μάζα και βαρύτητα ώστε να έχει σφαιρικό σχήμα, και έχει μια τροχιά γύρω από τον ήλιο που την μοιράζεται μαζί με άλλα σώματα. Δεν είναι επίσης δορυφόρος άλλου πλανήτη).

Μαζί με την επαναξιολόγηση των πλανητών και το ορισμό των πλανητών νάνων, έχουν ανακαλυφθεί πρόσφατα και αρκετοί άλλοι νάνοι πλανήτες στο ηλιακό μας σύστημα, όπως ή Έριδα, ή Δήμητρα (αλλιώς Ceres), ο Χάροντας, το Μακεμάκε και η Χαουμέϊα .

Επίσης, στις αρχές αυτού του έτους το διαστημόπλοιο Dawn της NASA έφτασε σ ‘ένα τέτοιο ουράνιο σώμα, που ονομάζεται Δήμητρα [Ceres], και μπήκε με επιτυχία στην τροχιά του.

Οι αστρονόμοι αναμένουν ότι με τις  επόμενες αποστολές εξερεύνησης του διαστήματος που θα ξεκινήσουν τα επόμενα χρόνια, θα μπορέσουν να τεκμηριώσουν στο Ηλιακό μας σύστημα όλο και περισσότερους πλανήτες νάνους.

Δείτε το σχετικό βίντεο παρακάτω:

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).