Ευρωπαϊκή Ένωση: το block δεν λύνει το πρόβλημα της πειρατείας

Το block ιστοσελίδων σαν μέσο προστασίας κατά της πειρατείας δεν λειτουργεί, σύμφωνα με μια νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.Piracy block

Μια νέα που δημοσιεύθηκε από το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η τακτική που ακολουθείται μέχρι σήμερα από πνευματικών δικαιωμάτων, όπως το κλείδωμα διευθύνσεων στο Web, για γνωστές παράνομες file-sharing υπηρεσίες ή ιστοσελίδες streaming, μπορεί να είναι σημαντική αλλά “έχει βραχύβια αποτελέσματα” στην μείωση της πειρατείας.

Οι ερευνητές εξέτασαν την περίπτωση ενός δημοφιλούς γερμανικού site με πειρατικό video streaming. Το Kino.to το 2011, έκλεισε όταν η αστυνομία έκανε έφοδο σε δεκάδες σπίτια σε όλη την Ευρώπη. Ιδρύθηκε το 2008, και από τότε έγινα ένας από τους πιο διαβόητους παράνομους διανομείς βίντεο στον κόσμο, επιτρέποντας στους χρήστες να βλέπουν με streaming δωρεάν τις πιο πρόσφατες ταινίες.kino to block block block block

Αλλά η διακοπή λειτουργίας της ιστοσελίδας από τη γερμανική αστυνομία, αν και ήταν γρήγορη και αποτελεσματική, είχαν ελάχιστη επίδραση στη μαύρη αγορά περιεχομένου, αναφέρουν οι ερευνητές.

Στηριζόμενοι σε δεδομένα clickstream οι ερευνητές κατέληξαν ότι πάνω από 5.000 χρήστες του Διαδικτύου είχαν «μικρή δυσκολία” να στραφούν προς άλλες παρόμοιες υπηρεσίες.

“Το κλείσιμο της Kino.to οδήγησε σε μια πολύ πιο κατακερματισμένη δομή της μαύρης αγοράς, ιστοσελίδων χωρίς άδεια Streaming. Αυτό καθιστά δυνητικά τις μελλοντικές παρεμβάσεις των αρχών επιβολής του νόμου, είτε πιο δαπανηρές – αφού δεν θα υπάρξει μια ενιαία κυρίαρχη πλατφόρμα για να κλείσει – ή λιγότερο αποτελεσματικές αφού θα υπάρχει παρέμβαση μόνο σε μια ιστοσελίδα”, αναφέρει η μελέτη.

Με άλλα λόγια, όταν είχε ήδη κλείσει η πειρατή ιστοσελίδα, άρχιζαν να εμφανίζονται νέες, μετατρέποντας την προσπάθεια αποκλεισμού της αδύνατη. Θυμηθείτε το παράδειγμα του Pirate Bay. Όταν έκλεισε άρχισαν να εμφανίζονται εκατοντάδες κλώνοι, και όταν αποκλείστηκε (block) το domain, άρχισαν να κυκλοφορούν χιλιάδες proxy που βοηθούσαν στην σύνδεση.

Το αποτέλεσμα; Το Pirate Bay, παραμένει μία από τις 500 κορυφαίες ιστοσελίδες στο Δια σήμερα, σύμφωνα με την κατάταξη της Alexa.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν επίσης στη μελέτη τους ότι αρκετές νέες ιστοσελίδες γέμισαν άμεσα το κενό που άφησε το κλείσιμο Kino.to αμέσως μετά.

«Η ταχεία εμφάνιση των νέων που παραβιάζουν πνευματικά δικαιώματα βοηθάει την πειρατεία να ανακτήσει πολύ γρήγορα από την παρέμβαση των αρχών», αναφέρουν οι ερευνητές.

Η μελέτη πρόσθεσε, επίσης, ότι μετά την τον αποκλεισμό της ιστοσελίδας μόνο ένα 2,5% από αυτούς τους χρήστες στράφηκε σε με άδεια προβολής βίντεο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.083 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).