Το διαδικτυακό φαινόμενο Λία Πάλμερ και tips αντιμετώπισης

Γράφω το παρακάτω άρθρο με βάση την ιστορία που διάβασα πριν από λίγο. Δεν θα σταθώ στο γεγονός, πόσο μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο, θα σταθώ στο γεγονός πως μπορεί άνετα να συμβεί, σίγουρα έχει συμβεί και σίγουρα εξακολουθεί να συμβαίνει!kid social tips

Η Λία Πάλμερ και γιατί φαινόμενο.

Καταρχήν, δεν υπάρχει Λία Πάλμερ, είναι απλά το όνομα που σκαρφίστηκε κάποιος/α για να στήσει όλη αυτή την ιστορία, που αν γινόταν ταινία, σίγουρα θα μας κρατούσε καθηλωμένους για τα καλά.

Η ιστορία ξεκίνησε το 2012 και θύμα της ήταν ένας ερασιτέχνης αθλητής ο Τζάστιν, ο οποίος ερωτεύτηκε ένα fake profil και για σχεδόν 3 χρόνια μιλούσαν καθημερινά, μέχρι και στο Skype σε ένα είδος “σχέσης”…

Λεπτομέρειες εδώ

Δεν θα μπω στο τρυπάκι να δημιουργήσω ψυχολογικό προφίλ του ατόμου που κρύβεται πίσω από την Λία, δεν είναι δικός μου τομέας, θα σταθώ όμως στο γεγονός πως, κάλλιστα όλοι μας αυτή τη στιγμή θα μπορούσαμε να μιλάμε με έναν/μία “Λία”.

Άποψή μου είναι πως, σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δαιμονοποιήσουμε τα κοινωνικά δίκτυα και να αντιδράσουμε ακραία. Σίγουρα στον τομέα της ασφάλειας υπάρχουν “τρύπες”, αλλά υπάρχει και συνεχής βελτίωση από την πλευρά των παρόχων, όπως και συνεχής πληροφόρηση (όσο μπορούμε) από την δική μας πλευρά.

Πρώτα απ'όλα, δεν φταίει το facebook, ή το twitter, ή το instagram αν ο λογαριασμός μας είναι ορθάνοιχτος, ο μόνος που φταίει είναι ο εκάστοτε που απλά δεν φρόντισε να ενημερωθεί ποτέ.

Είναι ανθρώπινο στοιχείο, να την πατάμε και μετά να ρωτάμε πως να αντιμετωπίσουμε κάτι. Προφανώς τότε είναι πλέον αργά και επίσης, το διαδίκτυο είναι ένα σχετικά νέο μέσο και δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη νομική κάλυψη για όλα ακόμα. Όταν εγώ ο ίδιος ανεβάζω μια φωτογραφία μου κάπου, χάνεται κάθε πνευματικό δικαίωμα.

Οποιοσδήποτε μπορεί να την χρησιμοποιήσει, αυτό ισχύει και στο instagram για όποιον δεν γνωρίζει, διαβάστε τους όρους χρήσης.

Δεύτερο, κάθε κοινωνικό δίκτυο παρέχει τις εναλλακτικές του να διατηρεί κάποιος έναν “δημόσιο” ή έναν “προσωπικό” λογαριασμό.

Δημόσιος λογαριασμός θα πει πως ο καθένας βλέπει κάθε ποστ, κάθε φωτογραφία που ανεβάζετε και κάθε check in που κάνετε.

Προσωπικός σημαίνει το αντίθετο, δε το βλέπει ο καθένας, το βλέπουν μόνο όσοι επιλέγετε εσείς. Βέβαια εδώ υπάρχει μια λεπτομέρεια, γνωρίζετε προσωπικά όλους σας τους διαδικτυακούς φίλους; Έχω δει προφίλ στο facebook με 5000++ φίλους. Και το συγκεκριμένο προφίλ ενημερωνόταν από τον  κάτοχό του τακτικά και λεπτομερώς!

Φαινόμενο για τον πολύ απλό λόγο, ο άνθρωπος εκμεταλλευόμενος την υποτιθέμενη ανωνυμία, έχει την τάση να παρουσιάζει κάτι άλλο στο διαδίκτυο από αυτό που πραγματικά είναι. Ο λόγος είναι το “Like”; Μάλλον κάποια ψυχολογική ικανοποίηση και επιβεβαίωση.

Το κυνήγι του Like.

Όπως λέει και η εξής έρευνα, πολλοί αναζητάνε , επιβεβαίωση και πολλά άλλα στα κοινωνικά δίκτυα, λογικά είτε λόγο κάποιας ιδιαιτερότητας του χαρακτήρα τους, είτε λόγο απομόνωσης του ατόμου. 

 

pros-and-cons-of-social-networking

Η αναγνώριση αυτή, υποτίθεται πως έρχεται μέσα από το πάτημα ενός κουμπιού και το άθροισμα των πατημάτων αυτών για ορισμένους αντικαθιστούν την κοινωνική αποκατάσταση, πως μετράνε σε κάτι;

Είπα και ποιο πάνω, δεν είναι ο τομέας μου! Οπότε σταματάω εδώ την κριτική γιατί θα μπορούσα να γράψω σελίδες ολόκληρες.

Μέσα όμως από το κυνήγι για το “Like”, το άτομο οδηγείται στην κακή χρήση του κοινωνικού δικτύου, είτε προσθέτοντας αλόγιστα και χωρίς κανένα κριτήριο φίλους, είτε μοιράζοντας αλόγιστα προσωπικά δεδομένα με σκοπό την αναγνώριση. Έτσι χάνετε το παιχνίδι, όταν έρχεται κάποιος κακόβουλα και κάνει κάτι που εσύ δεν φαντάζεσαι, εκεί που ο σκοπός ήταν μόνο η συγκέντρωση “Like”, ανακαλύπτεις τυχαία τις φωτογραφίες από τον ορθάνοιχτο λογαριασμό σου και σε άλλα προφίλ, όπως η υπόθεση “Λία Πάλμερ” που παράθεσα πιο πάνω.

Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε;

Πρώτα απ'όλα, ο καθένας μας οφείλει να διαβάζει τους όρους χρήσης κάθε κοινωνικού δικτύου στο οποίο γίνεται μέλος.

Facebook

Twitter

Instagram

Έπειτα το κάθε δίκτυο παρέχει πολλές επιλογές για το ποιος μπορεί να κοιτά το προφίλ μας, παρακάτω ενδεικτικά στο facebook, μπορεί ο καθένας να τα ρυθμίσει.

Επιλέγουμε τις ρυθμίσεις του λογαριασμού μας.
Επιλέγουμε τις του λογαριασμού μας.

2όπως φαίνεται στην παραπάνω διαδρομή, μπορούμε να επιλέξουμε διάφορες ρυθμίσεις για το απόρρητο του λογαριασμού.

Επίσης μπορούμε να επιλέξουμε ανά πάσα στιγμή ποιος θα δει τις μας όπως φαίνεται παρακάτω.

3

Συνήθως τη συγκεκριμένη λειτουργία οι περισσότεροι την αγνοούν. Το facebook από default δημοσιεύει οτιδήποτε “Δημόσια”. Γιαυτό .

Επίσης μπορείτε να το ενημερωθείτε και από δω, το facebook δημιούργησε ειδική πλατφόρμα πληροφόρησης και άμεσης ρύθμισης.

4

 

Μεγάλο ποσοστό των χρηστών πλέον κάνουν χρήση των κοινωνικών δικτύων από smartphone ή tablet. Από εκεί υπάρχει ο κίνδυνος άθελά μας να μοιραστούμε την τοποθεσία μας, ή από λάθος συγχρονισμό/επιλογή να ανεβάσουμε όλες μας τις φωτογραφίες στο facebook.

Στις νέες εκδόσεις Android 5, 5.0.1 Lollipop, από default είναι απενεργοποιημένες πολλές λειτουργίες, όπως αυτή της “Τοποθεσίας” και ο αυτόματος συγχρονισμός. Αν όχι, μπορούμε να τα απενεργοποιήσουμε. Βλέπουμε πως οι εταιρίες λειτουργικού αλλάζουν στάση στον συγκεκριμένο τομέα.

Από το Messenger του Facebook.

Messeneger app του Facebook.
Messeneger app του Facebook.

 

Από την εφαρμογή του Facebook για Android.

Ρυθμίσεις μέσω της εφαρμογής του Facebook.
Ρυθμίσεις μέσω της εφαρμογής του Facebook.

Ενεργοποίηση/απενεργοποίηση αυτόματου συγχρονισμού.

Screenshot_2015-05-26-20-10-12

Τέλος

Η ώθηση της εποχής, μας αναγκάζει να γίνουμε μέλη στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα.

Δεν πρέπει να μας φοβίζει το γεγονός του αγνώστου, αλλά πρέπει και επιβάλλεται η καθημερινή ενημέρωση και ο έλεγχος ώστε να γίνεται υγιής χρήση του κοινωνικού δικτύου. αρχείο λήψης

Η εκμετάλλευση των κοινωνικών δικτύων μπορούν να ανεβάσουν την αυτοπροβολή μας, πχ της δουλειάς μας κτλ. Η κακή χρήση όμως μπορεί να μας καταστρέψει επίσης. Οπότε προσοχή, τόσο στο τι μοιραζόμαστε όσο και με το ποιον το μοιραζόμαστε!

Παρόμοιο άρθρο για την προφύλαξη των παιδιών από τους κινδύνους του διαδικτύου.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).