Ρυθμίστε τα ασύγχρονα πλήκτρα (sticky keys) στα Windows

Η Microsoft διαθέτει στα Windows μία μεγάλη ποικιλία από εργαλεία, όπως τα Sticky Keys (ασύγχρονα πλήκτρα), που έχουν σαν σκοπό την αύξηση της λειτουργικότητας, και την ευκολία στην προσβασιμότητα στα εργαλεία του συστήματος.

Windows Sticky Keys 3

Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να εγκαταστήσετε εφαρμογές τρίτων για να κάνουν τα Windows πιο ευέλικτα, για παράδειγμα να μπορείτε να χρησιμοποιείτε φωνητικές εντολές , ή να μετακινείτε το ποντίκι με το πληκτρολόγιό σας. Μέσα σε αυτά τα εργαλεία υπάρχουν και τα ασύγχρονα πλήκτρα,  μία δευτεροκλασάτη λειτουργία των Windows, αλλά για μερικούς χρήστες ίσως είναι ότι ακριβώς χρειάζονται.

Τουλάχιστον θα πρέπει να ξέρετε τι είναι, και πως λειτουργούν αν το χρειάζεστε.

Από την άλλη, το εν λόγω δημιούργησε σε μερικούς gamers που ενώ έπαιζαν κάποιο ηλεκτρονικό πατώντας επανειλημμένα το πλήκτρο Shift αναδυόταν ένα παράθυρο που ελαχιστοποιούσε και συνάμα διέκοπτε την ροή του παιχνιδιού.

Ωστόσο, η πρόθεση των ασύγχρονων πλήκτρων είναι να βοηθήσουν τους απλούς χρήστες, καθιστώντας το πληκτρολόγιο εύκολο στη χρήση του.

Παρ'όλες τις διαμαρτυρίες, τα ασύγχρονα πλήκτρα εξακολουθούν να είναι μέρος του λειτουργικού συστήματος σας, γι ‘αυτό μην βιαστείτε να τα μισήσετε ή να τα κρίνετε αν δεν δείτε πρώτα τι μπορούν να κάνουν:

Δουλεύοντας με τα Ασύγχρονα πλήκτρα των Windows ( Sticky Keys )

Βήμα 1: Πατήστε το πλήκτρο SHIFT πέντε φορές μέχρι ένα αναδυόμενο παράθυρο να εμφανιστεί στην οθόνη σας.

Windows Sticky Keys 1

Βήμα 2: Ακολουθήστε το link “Μεταβείτε στο Κέντρο Διευκόλυνσης Πρόσβασης για να απενεργοποιήσετε τη πληκτρολογίου”.

Εναλλακτικές: Πηγαίνετε στον Πίνακα Ελέγχου και κάντε κλικ στο Διευκόλυνση Πρόσβασης. Πατήστε το link Κέντρο διευκόλυνσης πρόσβασης, και μετακινηθείτε προς τα κάτω. Βρείτε και κάντε κλικ στο “Κάντε το πληκτρολόγιο πιο εύχρηστο”.

Βήμα 3: Τσεκάρετε το κουτάκι που λέει “Ενεργοποίηση Ασύγχρονων Πλήκτρων”.

Windows Sticky Keys 2

Βήμα 4: Στην ενότητα Συντόμευση πληκτρολογίου, επιλέξτε να μην εμφανίζεται ένα προειδοποιητικό μήνυμα κατά την ενεργοποίηση μίας ρύθμισης, έτσι ώστε να μην εμφανίζεται πλέον το μήνυμα στο Βήμα 1 όταν τα Sticky Keys ενεργοποιούνται μέσω του Shift.

Βήμα 5: Η απενεργοποίηση Sticky Keys γίνεται άμεσα όταν πατηθούν ταυτόχρονα δύο πλήκτρα, ή διαφορετικά θα πρέπει να φτάσετε και πάλι στο “Ρύθμιση Ασύγχρονων Πλήκτρων” μέσω του πίνακα ελέγχου.

Βήμα 6 (προαιρετικό): Επιλέξτε το “Εμφάνιση εικονιδίου ασύγχρονων πλήκτρων στην γραμμή εργασιών” για να γνωρίζετε την ακριβή κατάσταση και να εναλλάσσεστε γρήγορα σε αυτή.

Αποτέλεσμα των Ασύγχρονων Πλήκτρων:  Με την ενεργοποίηση των ασύγχρονων πλήκτρων τα πλήκτρα Ctrl, Alt, Shift, και Delete που τυχόν χρησιμοποιούνται σαν συνδυασμοί πλήκτρων συντόμευσης, θα εργάζονται με εναλλαγή όπως τα Num Lock, και το Scroll Lock.

Δηλαδή δεν θα πρέπει πλέον να τα κρατάτε πατημένα για να δηλώσετε κάποιο συνδυασμό πλήκτρων (ας πούμε το Ctrl και S) αλλά αρκεί να πατήσετε μία φορά το Ctrl για θα θεωρείται πλέον μόνιμα πατημένο (από εκεί και πέρα αρκεί να πατήσετε σκέτο το S για να κάνετε τον συνδυασμό του παραδείγματος).

Αν ξαναπατήσετε το πλήκτρο Ctrl τότε αυτό θεωρείται μόνιμα μη πατημένο.

Σημείωση: Πατώντας ένα ασύγχρονο πλήκτρο μία φορά, τότε αυτό το πλήκτρο θα χρησιμοποιηθεί ως πατημένο μόνο μια φορά. Πατώντας το πλήκτρο δύο φορές το κρατά ενεργό μέχρι να απενεργοποιηθεί χειροκίνητα, πιέζοντας το για μια τελευταία φορά.

Συμβουλές:
– Η εμφάνιση του εικονιδίου στη γραμμή εργασιών σας επιτρέπει να γνωρίζετε σε τι κατάσταση είναι επί του παρόντος κάθε πλήκτρο
– Ο συνδυασμός Ctrl + Alt + Del δεν απαιτεί από εσάς να κρατήσετε πατημένα ταυτόχρονα όλα τα κουμπιά.
– Πιέζοντας μαζί τα δύο ασύγχρονα πλήκτρα, δηλαδή τα Ctrl, Alt, Shift ή Del τα απενεργοποιείτε εντελώς.
– Η ενεργοποίηση γίνεται πατώντας το Shift 5 φορές.
– Ένα εικονίδιο καθώς και ένας προειδοποιητικός ήχος θα σας ενημερώνουμε πότε τα Sticky Keys είναι ενεργά και πότε όχι.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.083 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).