Τελικά τα Windows 10 θα είναι δωρεάν ή όχι για τους Windows Insiders

Από τις δυο τελευταίες δημοσιεύσεις που αφορούν την δωρεάν ή μη διάθεση των Windows 10 φαίνεται καθαρά η σύγχυση που επικρατεί στο τμήμα Licensing της Microsoft. Ας δούμε όμως τη συνέχεια γιατί η ιστορία δεν τελειώνει εδώ.

Στο Licensing κάθε προϊόντος υπάρχουν οι συμφωνίες παραχώρησης της άδειας εκμετάλλευσης, η οποία συντάχθηκαν από μεγάλες νομικές ομάδες της Microsoft, με ξεχωριστούς όρους για τους κατασκευαστές PC και τους τελικούς χρήστες. ms-volume-Licensing Windows 10

Αυτοί οι όροι συνυπάρχουν είναι πολύ συγκεκριμένα δικαιώματα και ευθύνες από κάθε συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας της άδειας χρήσης.
Απευθύνονται κυρίως στους επαγγελματίες πελάτες της Microsoft, τους κατασκευαστές PC και τους συνεργάτες της εταιρείας, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 98 τοις εκατό του συνόλου των εσόδων από τις άδειες χρήσης των Windows.

Υπάρχουν όμως και οι άγραφοι κανόνες. Προορίζονται για τους χομπίστες, τους ενθουσιώδεις των Windows, και τους επαγγελματίες πληροφορικής που τους αρέσει να πειραματίζονται με τα Windows και το υλικό του υπολογιστή τους. Το πρόγραμμα TechNet της Microsoft ήταν ένα μακροχρόνιο δώρο για αυτή την ομάδα, προσφέροντας χιλιάδες δολάρια σε λογισμικό της Microsoft πάρα πολύ φθηνά.

Το πρόγραμμα των Windows φαίνεται να ακολουθεί το ίδιο πνεύμα.

Κάθε φορά που η Microsoft κάνει μια δημόσια δήλωση σιωπηρά (και προσεκτικά) επικυρώνει άγραφους κανόνες. Αυτό συνέβη και αυτή την εβδομάδα, με την ανακοίνωση στο επίσημη blog της Microsoft που ήθελε τα Windows να έρθει δωρεάν για όλα τα εγγεγραμμένα μέλη του προγράμματος των Windows Insider της Microsoft:

Windows Insiders running the Windows 10 Insider Preview (Home and Pro editions) with their registered MSA connected to their PC will receive the final release build of Windows 10 starting on July 29th. This will come as just another flight. I've gotten a lot of questions from Windows Insiders about how this will work if they clean installed from ISO. As long as you are running an Insider Preview build and connected with the MSA you used to register, you will receive the Windows 10 final release build and remain activated. Once you have successfully installed this build and activated, you will also be able to clean install on that PC from final media if you want to start over fresh.

Αυτό που θα παρατηρήσετε αν διαβάσετε την παραπάνω παράγραφο προσεκτικά είναι ότι δεν περιέχει καμία νομική γλώσσα. Στην πραγματικότητα, η λέξη (license) άδεια λέξη δεν εμφανίζεται πουθενά στο κείμενο.

Ενημέρωση πρώτη 21 Ιουνίου: Μέσω Twitter, ο Tom Warren του Verge επισημαίνει ότι η δημοσίευση άλλαξε κατά τη διάρκεια της νύχτας προσθέτοντας και αφαιρώντας κείμενο, για την . Στο παρακάτω κείμενο μπορείτε να συγκρίνετε τις αλλαγές: changes-in-insider-preview-post Windows 10
Αυτές οι αλλαγές, βέβαια, επέφεραν μόνο σύγχυση αφού στην περιγραφή προστέθηκαν σαφώς νομικοί όροι. Στην πραγματικότητα, η τελευταία πρόταση έρχεται σε αντίθεση με όλα όσα προηγούνται.

Σύμφωνα με το ZDNet όμως είχαμε εξελίξεις:

Ενημέρωση δεύτερη, 21 Ιουνίου 24:15 PDT: Στο Twitter σήμερα, μια ημέρα μετά τις αλλαγές ο Gabe Aul της Microsoft επιβεβαίωσε ότι τα εγγεγραμμένα μέλη του προγράμματος Windows Insiders που κάνουν αναβάθμιση από μια καθαρή εγκατάσταση της έκδοσης προεπισκόπησης θα καταλήξουν με ένα πλήρως ενεργοποιημένο αντίγραφο των Windows 10.

windows10-activated Windows 10

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι αυτή η δημοσίευση δεν κάνει καμία αναφορά στην άδεια χρήσης των Windows. Αντ ‘αυτού, είναι μια αντανάκλαση του γεγονότος ότι οι άγραφοι κανόνες πρέπει επιτέλους να γραφούν.

Έτσι, με ένα κλείσιμο του ματιού και ένα νεύμα, τα άτομα που δεν είναι κατασκευαστές PC ή μέρος ενός δικτύου επιχείρησης θα μπορούν:

Ναι, όποιος υπογράφει στο πρόγραμμα των Windows Insiders και εγκαθιστούν ένα build προεπισκόπησης θα λάβει την τελική έκδση αυτόματα, χωρίς ενοχλήσεις και χωρίς να απαιτείται ενεργοποίηση.
Ναι, αυτό το αντίγραφο των Windows 10 θα παραμείνει ενεργοποιημένο, ακόμη και αν είχε εγκατασταθεί καθαρό (από ISO) χωρίς ίχνη από προηγούμενη έκδοση των Windows.
Ναι, θα είστε σε θέση να πραγματοποιήσετε καθαρή εγκατάσταση των Windows 10 σε αυτό το PC από επίσημη μέσα (ISO), εάν θέλετε να ξεκινήσετε από την αρχή
Και αν και υπάρχει μια τεχνικό σύγκρουση με τους όρους της άδειας χρήσης, μπορείτε να χαλαρώσετε. Η Microsoft είναι στην ευχάριστη θέση να σας έχει συμπεριλάβει στην ομάδα των Windows.

Γιατί το κάνει η Microsoft αυτό; Μπορώ να σκεφτώ ένα λόγους.

Δηλωμένος στόχος της Microsoft είναι να βάλει τα Windows 10 σε ένα δισεκατομμύριο συσκευές τα πρώτα τρία χρόνια μετά την κυκλοφορία τους. Για την επίτευξη αυτού του τεράστιου αριθμού, πρέπει να πείσει εκατοντάδες σημερινών χρηστών των Windows να αναβαθμίσουν.

Ζητώντας από τους ανθρώπους να πληρώσουν σίγουρα θα ακούσουν πολλά όχι. Έτσι, η αναβάθμιση θα είναι δωρεάν για τη συντριπτική πλειοψηφία των σημερινών χρηστών PC.

Θα μπορούσατε να το σκεφτείτε σαν ανταμοιβή για τα εκατομμύρια χρηστών που έχουν λάβει μέρος στο πρόγραμμα των Windows Insider, αλλά υπάρχει πραγματικά ακόμα ένας πολύ πιο πρακτικό λόγος:

Απλά δεν είναι δυνατόν να κάνει οποιοδήποτε είδος άδειας, για προσωπικούς υπολογιστές, και κάθε προσπάθεια να το κάνει, θα προκαλέσει μόνο τριβές. Ομοίως, κάθε απαίτηση για ενεργοποίηση θα προκαλέσει τριβές.

Η τριβή σημαίνει ότι θα υπάρχουν πάρα πολλοί απογοητευμένοι και θα ακυρώσουν την αναβάθμιση. Με τριβές δεν θα καταφέρει να πιάσει τον στόχο του ενός δισεκατομμυρίου Windows 10 τα επόμενα χρόνια.

Γιατί λοιπόν να μην πούμε, “τα Windows 10 είναι δωρεάν”;

Οι επιχειρήσεις θα εξακολουθούν να χρειάζεται να πληρώνουν για τις άδειες των Windows Enterprise. Οι κατασκευαστές PC θα εξακολουθούν να πρέπει να πληρώνουν για τα OEM αντίγραφά τους.

Οι όροι άδειας χρήσης για μια νέα έκδοση των Windows δεν εμφανίζονται συνήθως μέχρι το τελευταίο λεπτό. Οι γενικές γραμμές όμως σπάνια αλλάζουν, αλλά οι δικηγόροι του ήθελαν να προσθέσουν και την δική τους πινελιά στην αρχική δημοσίευση της εταιρείας.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.081 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).