1.7 δις € το χρόνο χάνονται από κακή διαχείριση της e-ανακύκλωσης

Όσλο (Reuters) – Μόνο το ένα τρίτο των ηλεκτρονικών αποβλήτων στην Ευρώπη ανακυκλώνεται σωστά, ενώ πολύ μεγάλοι αριθμοί κινητών τηλεφώνων, ηλεκτρονικών υπολογιστών και τηλεοράσεων διακινούνται παράνομα ή που αποτελούν αντικείμενο ντάμπινγκ, σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη και την INTERPOL.e-waste ανακύκλωση

Η Σουηδία και η Νορβηγία ήταν πολύ κοντά στους ευρωπαϊκούς στόχους συλλογής και ανακύκλωσης αφού κατάφεραν να ανακυκλώσουν το 85% όλων των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων. Οι δύο χώρες είναι στην κορυφή της κατάταξης ενώ η Ρουμανία, η Ισπανία και η Κύπρος ήταν από τις τελευταίες με ποσοστό λιγότερο από ένα 20%.

Οι Ευρωπαϊκοί κανονισμοί απαιτούν την ανακύκλωση των “e-αποβλήτων», για να ανακτηθούν μέταλλα, όπως τον χρυσό ή το ασήμι και να αποφευχθεί η απελευθέρωση τοξινών, όπως ο μόλυβδος ή ο .

Συνολικά, το 35% των ηλεκτρονικών αποβλήτων της ηπείρου ανακυκλώθηκε σωστά το 2012. Η έκθεση απέρριψε προτάσεις του παρελθόντος που ουσιαστικά την παλαιών ηλεκτρικών ή ηλεκτρονικών συσκευών σε αφρικανικά έθνη, όπως τη Νιγηρία και τη Γκάνα, με σκοπό το κέρδος.

“Το μεγαλύτερο μέρος του παράνομου εμπορίου ηλεκτρονικών αποβλήτων συμβαίνει στις χώρες δίπλα μας, και όχι τόσο πολύ στην Αφρική”, δήλωσε ο Jaco Huisman του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών, επιστημονικός υπεύθυνος του project που συνεργάζεται με το γραφείο της Ιντερπόλ και άλλους εταίρους.

“Η κακοδιαχείριση της ανακύκλωσης συμβαίνει παντού”, ανέφερε στο Reuters.

Ένα σπασμένο ψυγείο, για παράδειγμα, είναι πολύτιμο κυρίως λόγω του χαλκού που υπάρχει στο συμπιεστή του. Συχνά ο συμπιεστής θα αφαιρεθεί και όλα τα υπόλοιπα πετιούνται στα σκουπίδια.

Η των πολύτιμων συστατικών από αυτές τις στην Ευρώπη αποφέρει μέχρι 1.700.000.000 € το χρόνο στους απατεώνες, όπως η έκθεση η μελέτη. Τα χρήματα φυσικά αυτά, τα χάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι συστάσεις της έκθεσης περιλαμβάνουν καλύτερη αστυνομική συνεργασία, περισσότερη εκπαίδευση των καταναλωτών για την ανακύκλωση και την απαγόρευση των συναλλαγών με μετρητά στο εμπόριο με παλιοσίδερα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).