Η κυβέρνηση Obama δεν απαιτεί πια backdoors στην κρυπτογράφηση (!)

Τελικά μάλλον είχαμε παρεξηγήσει την κυβέρνηση Obama. Πέρυσι η Google η Apple (και άλλες τεχνολογικές εταιρείες) έκαναν κάποιες αλλαγές στον τρόπο κρυπτογράφησης των τους.
Για όσους δεν θυμούνται να αναφέρουμε ότι η Google και η Apple συγκεκριμένα, δεν κρατάνε πια τα κλειδιά κρυπτογράφησης των δεδομένων των πελατών τους, αλλά τα κλείδωσαν στις συσκευές τους. Data Protection Obama

Αυτό σημαίνει ότι οι Αρχές δεν μπορούν πλέον να ζητήσουν από αυτές τις εταιρείες πρόσβαση στα του χρήστη καθώς είναι κρυπτογραφημένα και το κλειδί το έχει μόνο ο ιδιοκτήτης των δεδομένων.

Έτσι οι Αρχές αν θέλουν πραγματικά τα δεδομένα, θα πρέπει να πείσουν τους ιδιοκτήτες των συσκευών να τους δώσουν τον που ξεκλειδώνει τη , κάτι το οποίο δεν άρεσε στο FBI.

Έτσι η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάποια στιγμή προσπάθησε να εξαναγκάσει τις τεχνολογικές εταιρείες να προσθέσουν backdoors στο σύστημα κρυπτογράφησης των πελατών τους, κάτι που όπως φαίνεται δεν ευδοκίμησε.

Σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα, η κυβέρνηση Obama φέρεται να υποχώρησε τελικά στις απαιτήσεις της για τα κρυπτογραφημένα δεδομένα. Αυτό βέβαια μπορεί να σημαίνει πάρα πολλά. Ας πάρουμε το αισιόδοξο σενάριο πρώτα:

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ, κατάλαβε την σημαντικότητα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων και αποφάσισε να σεβαστεί τα δικαιώματα και το προσωπικό απόρρητο των πολιτών της. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο δεν θα υπάρχουν backdoors ούτε κρυφές συμφωνίες μεταξύ των τεχνολογικών εταιρειών και των κρατικών μυστικών και φανερών υπηρεσιών.

Το επιχείρημα που προβάλλεται από τις εταιρείες τεχνολογίας που υποστηρίζει το παραπάνω σενάριο αναφέρει ότι εφόσον υπάρχουν backdoors, η κρυπτογράφηση κινδυνεύει γιατί μπορεί να ανακαλυφθούν και από τρίτους. Ένα backdoor αφήνει ουσιαστικά μια πόρτα ανοιχτή όχι μόνο για τα «καλά παιδιά» των μυστικών υπηρεσιών, αλλά και για τον καθένα που έχει τις γνώσεις ή την τύχη να την ανακαλύψει.

Ας δούμε όμως και το δεύτερο σενάριο, το οποίο φυσικά είναι λίγο πιο απαισιόδοξο. Η κυβέρνηση Obama, υποχώρησε από μια φανερή και κατακριτέα πολιτική, γιατί πολύ απλά υπάρχει διαφορετική οδός  για να έχει τα ίδια αποτελέσματα. Ας πούμε για παράδειγμα το σενάριο της παράκαμψης της κρυπτογράφησης…

Σύμφωνα με τον Peter G. Neumann, έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες πληροφορικής της χώρας:

“[το πρώτο σενάριο] φαίνεται πολλά υποσχόμενο, αλλά σίγουρα πρόκειται να υπάρξει τεράστια πίεση από τις Αρχές επιβολής του νόμου. Η NSA είναι σε θέση να παρακάμψει την κρυπτογράφηση για τώρα, αλλά οι Αρχές επιβολής του νόμου θα έχουν πραγματικό πρόβλημα με αυτό. Η υπόθεση δεν έχει τελειώσει.”

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.087 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).