Prometheus Project από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο Indiegogo

Prometheus Project: Πριν από εφτά χρόνια μια ομάδα προπτυχιακών και διδακτορικών φοιτητών της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου δημιούργησε την εθελοντική ερευνητική ομάδα «Προμηθέας». Prometheus Project

Η ομάδα αυτή έχει σαν στόχο την πρότυπων ηλεκτρικών οχημάτων, φιλικών στο περιβάλλον.

Έχει συμμετάσχει με επιτυχία επί επτά συναπτά έτη στον ετήσιο ευρωπαϊκό διαγωνισμό «Eco-» (http://tinyurl.com/lac7kpd) για εκπαιδευτικά ιδρύματα που επίσης επιδίδονται στην κατασκευή οχημάτων μειωμένης κατανάλωσης. Ο διαγωνισμός αυτός διοργανώνεται υπό την αιγίδα της ΕΕ με σκοπό την ανάδειξη τεχνολογιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Η συμμετοχή της ομάδας του Prometheus Project κάθε χρόνο στο διαγωνισμό περιλαμβάνει τη διεξαγωγή πρωτότυπης και καινοτόμου έρευνας πάνω στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και στη συνέχεια την εφαρμογή αυτής με την ανακατασκευή του ερευνητικού ηλεκτρικού οχήματος, «Πυρφόρος». Αυτό σχεδιάζεται και κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου από τα μέλη της ομάδας από πρώτες ύλες και δεν περιλαμβάνει εμπορικά μέρη.Prometheus Project 1

Αξιοσημείωτο είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα των ευρωπαϊκών ομάδων που συμμετέχουν στο διαγωνισμό συνθέτουν τα οχήματά τους προμηθευόμενοι έτοιμα υποσυστήματα. Έκτος από τη βελτίωση του υπάρχοντος οχήματος, στα άμεσα σχέδια της ομάδας «Προμηθέας» είναι η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας των μελών της για την κατασκευή του υπό πρωτοποριακού αυτοκινήτου πόλης που ονομάζεται “Pyrforos U”, το οποίο θα διαθέτει πολύ μικρή ενεργειακή κατανάλωση και θα μπορεί να αποτελέσει τη για ένα βιομηχανικό μοντέλο που θα παράγεται στην Ελλάδα.Prometheus Project prometheus project prometheus project prometheus project prometheus project

Η δράση αυτή έχει αποφέρει σημαντικές θέσεις στην κατάταξη των αγώνων και επιμέρους βραβεύσεις στην ανάδειξη καινοτόμων κατασκευών καθώς και στην προβολή του ελληνικού πολιτισμού. Ενδεικτικά, η ομάδα βραβεύτηκε το 2013 ανάμεσα από 200 συμμετοχές με το «Best Team Spirit off- award» για τον τρόπο με τον οποίο αναδείχθηκε ο ελληνικός πολιτισμός από την ομάδα στα πλαίσια του αγώνα. Επιπρόσθετα, στο διαγωνισμό του 2015, η ομάδα «Προμηθέας» κατάφερε να τερματίσει στη 10η θέση ανάμεσα σε πενήντα άλλες στην κατηγορία της.

Η ανωτέρω διάκριση αποτελεί αξιοθαύμαστο επίτευγμα, καθώς τα παιδιά αυτά άφησαν πίσω τους στην κατάταξη ομάδες με πολλαπλάσιους προϋπολογισμούς.

Τέλος, κατέκτησαν το δεύτερο βραβείο “Safety Award” στον ίδιο διαγωνισμό, ανάμεσα πάλι από 200 ομάδες για το πρωτοποριακό σύστημα ς του οδηγού στην περίπτωση ντεραπαρίσματος του οχήματος.

Η δραστηριότητα αυτή προσφέρει, επίσης, πολύτιμες προσλαμβάνουσες παραστάσεις στους φοιτητές για την υλοποίηση ολοκληρωμένων εφαρμογών και θεωρείται απαραίτητο εποικοδομητικό συμπλήρωμα των τεχνικών γνώσεων που παρέχονται από το Ίδρυμα. Επιπλέον, είναι μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία καινοτόμου επιστημονικής έρευνας στην Ελλάδα και αποτελεί τη μοναδική μας διέξοδο για την παραμονή των Ελλήνων επιστημόνων στη χώρα τους, καθώς μας επιτρέπει να ελπίζουμε ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε παραμένοντας στην Ελλάδα.

Η ομάδα απαρτίζεται από είκοσι προπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές εκ των οποίων οι μισοί περίπου ανανεώνονται κάθε χρόνο, ενώ οι πόροι της προέρχονται αποκλειστικά από χορηγίες και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των εξαρτημάτων του «Πυρφορου» καθώς και τις δαπάνες μετακίνησης τόσο του οχήματος όσο και των σπουδαστών στον τόπο διεξαγωγής του διαγωνισμού, ο οποίος φέτος θα είναι το Λονδίνο.

Ωστόσο, λόγω της τρέχουσας δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, η συνέχιση της προσπάθειας αυτής γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Αυτός είναι και ο λόγος που η ομάδα επέλεξε φέτος να ζητήσει τη στήριξη τόσο των Ελλήνων του εσωτερικού, όσο και του απόδημου ελληνισμού μέσω μίας καμπάνιας «crowdfunding» στο Indiegogo.com. Η προσπάθεια αυτή, από όσο γνωρίζουμε, γίνεται για πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο από πανεπιστήμιο και μάλιστα από φοιτητές. Η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος ίσως δώσει μια νέα ώθηση στην έρευνα αλλά και στην καινοτόμο παραγωγή στην Ελλάδα, διατηρώντας παράλληλα το επιστημονικό προσωπικό στη χώρα.

Η καμπάνια αυτή ξεκίνησε το Σάββατο, 21 Νοεμβρίου 2015, και θα διαρκέσει εξήντα (60) ημέρες. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να την επισκεφτούν στο διαδικτυακό σύνδεσμο http://igg.me/at/prometheus.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα της ομάδας «Προμηθέας» και στα social media της ομάδας μας.
Facebook ομάδας “Προμηθέας”
Twitter ομάδας “Προμηθέας”

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).