Ποιος παρέχει Internet στον ISIS

Ο ISIS χειρίζεται πολύ καλά το internet για την προπαγάνδα του. Μεταδίδει βίντεο με τις δράσεις του, παραβιάζει ξένα δίκτυα και η επικοινωνία των ανθρώπων του που βρίσκονται εκτός περιοχής που ελέγχει πραγματοποιείται μέσω του διαδικτύου. Το SPIEGEL ONLINE έκανε μία έρευνα που δείχνει πως ευρωπαϊκές επιχειρήσεις παρέχουν στην τρομοκρατική οργάνωση την πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφορικών πιάτων.

Cyber Caliphate isis

Ισως δεν έχετε αναρωτηθεί πως καταφέρνει ο ISIS να έχει παροχή διαδικτύου σε περιοχές στις οποίες μαίνεται πόλεμος και οι υποδομές τηλεπικοινωνιών είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Σύμφωνα με έρευνα που παρουσίασε το γερμανικό περιοδικό Spiegel, πίσω από την παροχή Ίντερνετ στον ISIS βρίσκονται ευρωπαϊκές εταιρείες. Όπως σημειώνει το Spiegel, οι εταιρείες αυτές το κάνουν εντελώς συνειδητά μέσω δορυφόρου. Μάλιστα, το περιοδικό ισχυρίζεται ότι έχει στη διάθεσή του και ντοκουμέντα, τα οποία αποδεικνύουν ότι όσο εύκολα παρέχουν ίντερνετ τόσο εύκολα μπορούν και να το κόψουν.

Το δημοσίευμα εξηγεί ότι για να αποκτήσουν πρόσβαση στο ίντερνετ τα μέλη του Ισλαμικού Κράτους, αγοράζουν υλικά από την περιοχή Χατάι της Τουρκίας που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Συρία. Τα τοποθετούν και έχουν ίντερνετ.

Σύμφωνα με το περιοδικό, χιλιάδες πιάτα έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή, επιτρέποντας στους χρήστες να έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο μέσω δορυφόρου. Υπήρξε μια τεράστια αύξηση τα τελευταία χρόνια στην επιχείρηση “δορυφορικό Internet”. Αντί για τη συνηθισμένη καλωδιακή σύνδεση σταθερού δικτύου, το μόνο που χρειάζεται είναι ένα δορυφορικό πιάτο με μια κεραία μετάδοσης και ς και ένα μόντεμ. Το αποτέλεσμα είναι η κορυφαία ταχύτητας πρόσβαση στο Internet, με λήψη 22 megabits ανά δευτερόλεπτο και upload 6 Megabits. Αυτή την στιγμή ο δορυφορικός εξοπλισμός κυμαίνεται γύρω στα 500 δολάρια Αμερικής, και για μία μικρή σύνδεση στο επιπλέον 500 ανά εξάμηνο.

Στην άκρη της αλυσίδας βρίσκονται μεγάλες εταιρείες διανομής της Ευρώπης (European satellite operators), όπως η γαλλική , η βρετανική Avanti Communications και η λουξεμβουργιανή SES.

Το Spiegel επικοινώνησε με τη γαλλική Eutelsat, η οποία απάντησε ότι δεν μπορεί να ελέγξει πώς χρησιμοποιούνται τα τερματικά της και ότι δεν έχει καμία επαφή με τους πελάτες που τα χρησιμοποιούν.

Η διαδικασία γίνεται ως εξής: Εταιρείες διανομής αγοράζουν δορυφόρου από τις μεγάλες αυτές εταιρείες και τις μεταπωλούν σε άλλες εταιρείες ή σε ιδιώτες. Συμβαίνει επίσης να συνεργάζονται με άλλους γίγαντες του τομέα, όπως η γερμανική Sat Internet Services που έχει τη βάση της στη γερμανική πόλη Neustadt am Rübenberge. Στο ρεπορτάζ του Spiegel απάντησαν επισήμως εκπρόσωποι της λουξεμβουργιανής εταιρείας SES, λέγοντας ότι πωλούν τις υπηρεσίες τους σε μεγάλους διανομείς και δεν γνωρίζουν να υπάρχουν χρήστες σε περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τον ISIS. Η SES δήλωσε στο Spiegel ότι αν μάθει κάτι τέτοιο θα κόψει αμέσως τις υπηρεσίες και την πρόσβαση.

Όμως σύμφωνα και πάλι με το Spiegel, όταν οι εταιρείες εγκαθιστούν δορυφορικά πιάτα και δίνουν πράσινο για εγκατάσταση ίντερνετ, οι χρήστες πρέπει να δώσουν την ακριβή τοποθεσία μέσω GPS ώστε να γίνει η ρύθμιση. Αν δοθούν λάθος στοιχεία τοποθεσίας, τότε οι χρήστες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ ή έχουν πολύ κακή εικόνα, όπως αποδεικνύουν τα ντοκουμέντα που έχει το Spiegel στη διάθεσή του.

Μάλιστα, τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το γερμανικό περιοδικό αποδεικνύουν ότι τα δεδομένα GPS του 2014 και του 2015 αποδεικνύουν καθαρά ότι τα δορυφορικά πιάτα εντοπίζονται στα σημεία και στις πόλεις που έχει υπό την κατοχή του o ISIS.

Τα περισσότερα από αυτά τα πιάτα εντοπίζονται στο Χαλέπι της Συρίας, στην πρωτεύουσα του ISIS Ράκα, στις πόλεις Al-Bab, Deir al-Zor και κατά μήκος του Ευφράτη Ποταμού στο Ιράκ, αλλά και στην πόλη Μοσούλη, την οποία έχουν καταλάβει οι τζιχαντιστές.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).