Αύριο η απόφαση για τον Julian Assange

Μετά από περισσότερα τρία χρόνια κλεισμένος στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο, ο ιδρυτής του Wikileaks, Julian Assange δήλωσε ότι θα παραδοθεί στην βρετανική αστυνομία αν τα Ηνωμένα Έθνη αποφανθούν ότι δεν διώκεται παράνομα.

WikiLeaks founder Julian Assange attends a press conference inside the Ecuadorian Embassy in London on August 18, 2014 where Assange has been holed up for two years. WikiLeaks founder Julian Assange said Monday he would "soon" leave Ecuador's embassy in London but his organisation played down the comment, saying he would not depart until there was an agreement with Britain's government. Assange took refuge in June 2012 in the Ecadorian Embassy to avoid extradition to Sweden, where he faces allegations of rape and sexual molestation, which he strongly denies. AFP PHOTO / POOL / JOHN STILLWELL (Photo credit should read JOHN STILLWELL/AFP/Getty Images)
Photo credit JOHN STILLWELL/AFP/Getty

Ο Assange κατέφυγε στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο μετά τη χορήγηση ασύλου από τον Ισημερινό το 2012. Τα προβλήματα άρχισαν το 2010 στο Λονδίνο, μετά την έκδοση ενός εντάλματος από τη Σουηδία γιατί σύμφωνα με τους ισχυρισμούς είχε βιάσει γυναίκες κατά την παραμονή του στη σκανδιναβική χώρα.

Το 2014, ο Assange υποβάλει μια αίτηση (PDF) στον ΟΗΕ ζητώντας να απαλλαγεί από την αυθαίρετη κράτηση του στην Πρεσβεία του Ισημερινού. Η Ομάδα Εργασίας του ΟΗΕ (Working Group on Arbitrary Detention ή WGAD) αναμένεται να ανακοινώσει τα πορίσματά της από τις έρευνές της υπόθεσης του Assange αύριο 5 Φεβρουαρίου του 2016.

Με ένα tweet από τον επίσημο λογαριασμό του Wikileaks, ο Julian Assange δήλωσε ότι θα αποδεχθεί να συλληφθεί από την αστυνομία του Ηνωμένου Βασιλείου σε περίπτωση που η ομάδα εργασίας του ΟΗΕ αποφασίσει κατά της αίτησης του.

Επιπλέον πρόσθεσε ότι εάν η απόφαση της WGAD είναι υπέρ του, αναμένει να του επιστραφεί το διαβατήριό του και να σταματήσουν όλες οι περαιτέρω προσπάθειες σύλληψης του.

Ο Assange είναι στο προσκήνιο εδώ και χρόνια μετά την έναρξη Wikileaks το 2006. Η αμφιλεγόμενη ιστοσελίδα έχει κυκλοφορήσει δεκάδες εμπιστευτικά έγγραφα κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, και φυσικά έχει αποκτήσει πολλούς εχθρούς σε πολύ υψηλές κυβερνητικές θέσεις.

Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα αποφασίσει η επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών…

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 285 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).