Το Ελληνικό Linux λειτουργικό antiX έφτασε στην έκδοση 15.1

Κατ ‘ευθείαν από τη Θεσσαλονίκη οι Έλληνες προγραμματιστές του λειτουργικού συστήματος  GNU/Linux antiX ανακοίνωσαν το περασμένο Σαββατοκύριακο δύο νέες κυκλοφορίες της διανομής, την stable antιX 15.1 και την πρώτη Alpha κατασκευή του επερχόμενου antιX 16.

debian antix

Σύμφωνα με τις σημειώσεις έκδοσης που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του OS antiX από ένα εκ των δημιουργών του με το όνομα anticapitalista, φαίνεται ότι οι προγραμματιστές δεν θέλουν να έχουν σχέση με το επόμενης γενιάς σύστημα systemd init όπως και με κάθε άλλο λειτουργικό σύστημα GNU/Linux που το υιοθετεί.

Και πιθανά, το επερχόμενο antιX 16 να έχει το σύστημα SysVinit init, και έτσι δεν θα βρείτε πακέτα που σχετίζονται με το σύστημα systemd, όπως τα libsystemd0 ή udev-systemd.

Κοιτάζοντας βαθύτερα στην Alpha έκδοση του λειτουργικού συστήματος antιX 16, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι έρχεται με ένα προσαρμοσμένο Linux 4.3 kernel. Ωστόσο, επειδή το Linux 4.3 μόλις έφτασε στο τέλος της ζωής του, οι προγραμματιστές του antιX θα πρέπει να αναβαθμίσει τελικά τα πακέτα του πυρήνα στο Linux 4.4 LTS (Long Term Support).

Μεταξύ άλλων νέων πακέτων που έχουν προστεθεί στο antιX 16 Alpha 1, μπορούμε να παρατηρήσουμε το GCC (GNU Compiler Collection) 5, το X.Org 7.7 διακομιστή οθόνης, το XTerm εξομοιωτή τερματικού, το eLinks . Επίσης, αξίζει να αναφερθεί ότι υπάρχουν τα irssi IRC , το rsync remote sync utility, το Ceni και DHClient για συνδέσεις δικτύου, το smxi/inxi scripts, καθώς και τα antιX Live remaster και persistence scripts.

Το antιX 16 Alpha 1 είναι για λήψη μέσω της ιστοσελίδας sourceforge, ως 64-bit και 32-bit ISO.

Από αντίστοιχη ιστοσελίδα του sourceforge μπορείτε επίσης να κατεβάσετε τη νέο stable έκδοση antιX 15.1, η οποία περιλαμβάνει όλες τις τελευταίες διορθώσεις ασφάλειας και διορθώσεις bugs που εμφανίστηκαν μετά την έκδοση του antιX 15.

Και φυσικά όλες οι εκδόσεις είναι δωρεάν και ανοικτού κώδικα.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).