Η αστυνομία της Βραζιλίας εναντίον του Facebook

Οι αρχές της Βραζιλίας συνέλαβαν χθές τον Diego Dzodan, αντιπρόεδρο του Facebook για τη Λατινική Αμερική, με την κατηγορία της μη συμμόρφωσης σε δικαστική απόφαση που εκδόθηκε τον περασμένο χρόνο.

brazil Facebook

Η σύλληψη πηγάζει από μία δικαστική υπόθεση στην επαρχία της Sergipe στη βορειοανατολική Βραζιλία το 2014. Ο εκεί δικαστής είχε διατάξει το Facebοοk να βοηθήσει την τοπική αστυνομία στον εντοπισμό των υπόπτων για ναρκωτικών.

Η δικαστική απόφαση απαιτούσε από το Facebook να αποκαλύψει τα στοιχεία χρηστών που ήταν ύποπτοι. Τα στοιχεία αυτά άνηκαν στην πραγματικότητα στο WhatsApp, μια εταιρεία που το Facebοοk αγόρασε το 2014.

Για τέσσερις μήνες, το Facebοοk αγνόησε τη δικαστική απόφαση. Η αστυνομία του επέβαλε πρόστιμο 50.000 Ρεάλ Βραζιλίας (περίπου $12.700) για κάθε ημέρα που δεν συμμορφωνόταν. Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου μήνα, το ημερήσιο πρόστιμο είχε ανέλθει στο ποσό των 1.000.000 Ρεάλ Βραζιλίας($250.000).

Βλέποντας ότι η εταιρεία δεν έχει καμία πρόθεση να ακολουθήσει την δικαστική απόφαση, ο δικαστής εξέδωσε ένταλμα για τη σύλληψη του κ. Dzodan με αιτιολογία την μη συνεργασία με της αστυνομίας.

Η απάντηση του Facebοοk μέσω ενός εκπροσώπου του ήταν ότι η εταιρεία δεν είναι σε θέση να παράσχει τις πληροφορίες που έχουν διαταχθεί. Το Facebοοk και το WhatsApp είναι ακόμα διαφορετικές εταιρείες, και έτσι είναι τεχνικά αδύνατο να παραδώσει τις πληροφορίες που αναζητούσε η αστυνομία.

Πάντως είναι άγνωστο τι ακριβώς ψάχνει η αστυνομία. Θα μπορούσε να είναι απλές λεπτομέρειες χρήστη, αλλά επίσης και το των ιδιωτικών, πιθανώς κρυπτογραφημένων, συνομιλιών, στις οποίες το Facebook πιθανότατα δεν έχει πρόσβαση.

Για την Βραζιλία το WhatsApp είναι το πιο διαδεδομένο κοινωνικό δίκτυο και οι Βραζιλιάνοι, σε γενικές γραμμές, είναι μανιώδεις καταναλωτές κοινωνικών μέσων μαζικής ς, με τους περισσότερους Βραζιλιάνους που έχουν λογαριασμούς και στο Facebook και στο Twitter.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.083 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).