FabSpace Ξεκίνησε η Ανάπτυξη της Πλατφόρμας Ανοικτής Διαστημικής Καινοτομίας

FabSpace 2.0: Πρόσβαση σε ανοικτά δεδομένα (open data) με έμφαση στη δορυφορική πλοήγηση και την παρατήρηση της γης, σε ανοικτό λογισμικό (open software) για την επεξεργασία τους, σε εκπαιδευτικό υλικό (MOOCS) και σε άλλα που επιτρέπουν τη συνεργασία και την ανοικτή αντ για την ανάδειξη κοινωνικών προκλήσεων και ιδεών και την αντιμετώπισή τους και επομένως την καινοτομία, επιδιώκει κοινοπραξία, με τη συμμετοχή του -, με την ανάπτυξη της πλατφόρμας FabSpace 2.0, στο ομώνυμο έργο που συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Horizon 2020 της EE και εκκίνησε το Μάρτιο στην έδρα του συντονιστή, πανεπιστημίου Paul Sabatier, στην Τουλούζη.galileo esa FabSpace

Το FabSpace 2.0 επιδιώκει να φέρει σε επαφή την κοινωνία των πολιτών, τη βιομηχανία, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και το δημόσιο τομέα, σε μία περιοχή ς με υψηλή αναμενόμενη κοινωνικο-οικονομική επίπτωση.

Το FabSpace 2.0 στοχεύει, μεταξύ άλλων και, στη δημιουργία 13 Κέντρων Ανοικτής Καινοτομίας (Open Innovation Centres) σε πανεπιστήμια της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο σε στενή συνεργασία με τις επιχειρήσεις και τους δημόσιους φορείς. Τα Κέντρα Ανοικτής Καινοτομίας θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες μίας στάσης στους φοιτητές, ερευνητές και στο ευρύ κοινό, δίνοντας πρόσβαση σε μια σειρά από υλικά, εργαλεία, μηχανήματα και δεδομένα με στόχο τη δημιουργία νέων καινοτόμων εφαρμογών. 

Στο πλαίσιο της τρίχρονης ς του έργου, θα υλοποιηθούν, επίσης, εκπαιδευτικά σεμινάρια για φοιτητές και ερευνητές, θα διοργανωθούν 18 διαγωνισμοί (hackathons) σε τοπικό και 3 σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ανάπτυξη νέων εφαρμογών που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της εγχώριας διαστημικής βιομηχανίας.

Το Corallia, φορέας αρωγός του si-Cluster, είναι υπεύθυνο για τη διοργάνωση όλων των διαγωνισμών (hackathons) που θα αναδείξουν τις καλύτερες ιδέες που θα μπορέσουν να μετατραπούν σε επιχειρήσεις. Το ΕΜΠ είναι υπεύθυνο για τη λειτουργία του Ελληνικού Κέντρου Ανοικτής Καινοτομίας και την πρόσβαση των φοιτητών και ερευνητών στα εργαλεία και στην εκπαίδευση που θα παρέχει, ενώ η Terra Spatium θα συμβάλει στην ανάπτυξη της πλατφόρμας.

Στο έργο συμμετέχουν επίσης οι εξής φορείς: Universite Paul Sabatier Toulouse, Aerospace Valley, Universita  Degli  Studi  Di  Roma  Torvergata, BIC Lazio, Universite De Liege, WSl–ESA BIC Wallonie Redu, Technische Universitaet Darmstadt, ESA Bic Darmstadt, Politechnika  Warszawska, Opegieka, EBN, Terranis, IDGEO.

Ο Δρ. Jorge Sanchez, CSFO του Corallia και μέλος του ΔΣ του si-Cluster ανέφερε: «Κύριος παράγοντας επιτυχίας μιας καινοτομίας είναι η αποτελεσματική και ολοκληρωμένη κάλυψη μιας ανάγκης την κατάλληλη χρονική στιγμή καθώς και ο χρόνος που απαιτείται από τη σύλληψη της ιδέας μέχρι την υλοποίησή της. Με τις Πλατφόρμες Ανοικτής Καινοτομίας, όπως τα FabLabs, τα ανοικτά δεδομένα και διεργασίες όπως τα hackathons προσπαθούμε να επιταχύνουμε την επιχειρηματική ανακάλυψη και την καινοτομία σε βαθμό που δεν ήταν δυνατό πριν από μερικά χρόνια. Με το ελληνικό FabSpace εκτιμούμε ότι θα βοηθήσουμε στη εκπαίδευση πολλών φοιτητών από όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια, στη δημιουργία πολλών νέων καινοτομιών και πολλών startups βασισμένες σε διαστημικές και εφαρμογές και στη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας υψηλής εξειδίκευσης».

O Δρ. Δημήτριος Σούντρης, καθηγητής του ΕΜΠ και μέλος του ΔΣ του si-Cluster, τόνισε: «Η υποστήριξη της καινοτομίας μέσω πολλαπλών στρατηγικών και δράσεων όπως αυτές αποτυπώνονται στα πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ς Horizon 2020 έχουν τελικό στόχο την αποτελεσματική σύνδεση και συνεργασία βιομηχανίας, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, καθώς και δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών διαμόρφωσης ή/και εφαρμογής πολιτικών. Στο πλαίσιο του FabSpace τo EΜΠ θα πραγματοποιήσει δράσεις για την ενημέρωση και εκπαίδευση νέων επιστημόνων αλλά και την ενεργή συμμετοχή τους σε δραστηριότητες όπου θα γίνεται ρεαλιστική σύνδεση με όλες τις ανωτέρω συνιστώσες καινοτομίας, με τελικό στόχο μια πιο ολιστική και σφαιρική αντίληψη του σημερινού αλλά και του μελλοντικού εργασιακού γίγνεσθαι».

Ο κ. Ευάγγελος Βερονικιάτης, Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος της Terra Spatium ΑΕ και μέλος του Δ.Σ. της ΕΒΙΔΙΤΕ, δήλωσε ότι «Το ελληνικό FabSpace αποτελεί αειφόρο μοχλό ανάπτυξης και εφαλτήριο για δράσεις που οδηγούν στην καινοτομία και στον εκσυγχρονισμό. Η σύμπραξη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς αποτελεί την κοιτίδα για ανάπτυξη του επιχειρείν στη χώρα μας. Η Terra Spatium AE είναι πάντα αρωγός τέτοιων δράσεων και υποστηρίζει θερμά τις προσπάθειες αυτές».

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).