Προσοχή: Νέα ευπάθεια στα Lenovo. Ενημερώστε άμεσα

Ερευνητές ανακάλυψαν ένα σοβαρό θέμα ασφαλείας σε λογισμικό που έχει εγκατασταθεί σχεδόν σε κάθε Lenovo notebook, tablet και PC, και ενδεχομένως επηρεάζει εκατομμύρια χρήστες.

Το λογισμικό με το κενό ασφαλείας είναι το Lenovo Solution Center. To λογισμικό αυτό επιτρέπει στους χρήστες να δουν τη συνολική κατάσταση της ς τους, (υλικό, κατάσταση  λογισμικού, συνδέσεις δικτύου) αλλά και να εγκαταστήσουν χαρακτηριστικά ασφαλείας.
Lenovo Bloatware

Όπως φαίνεται όμως οι ανακάλυψαν έναν τρόπο για τοπική κλιμάκωση προνομίων κάτι που επιτρέπει σε έναν εισβολέα να πάρει αυξημένα δικαιώματα πρόσβασης στο .

Αυτό φυσικά του επιτρέπει να εκτελέσει κώδικα χωρίς περιορισμούς στο μηχάνημα. Ανάλογα με το επίπεδο δεξιοτήτων του εισβολέα, μπορεί πολύ εύκολα να κάνει τη συσκευή του χρήστη ότι θέλει, σύμφωνα με την ασφαλείας Trustwave.

Με άλλα λόγια, ένας hacker μπορεί να τρέξει κακόβουλο λογισμικό σε επίπεδο διαχειριστή, και συστήματος, ακόμη και αν η εφαρμογή δεν φαίνεται να είναι σε λειτουργία.

Τα καλά νέα είναι ότι η Lenovo επιδιόρθωσε γρήγορα το λογισμικό όταν αποκαλύφθηκε η ευπάθεια.

Η εταιρεία κυκλοφόρησε την την περασμένη εβδομάδα, και όσοι ανοίξουν το Lenovo Solution Center θα τους ζητηθεί να την εγκαταστήσουν αυτόματα.

Εδώ όμως θα πρέπει να πούμε δυο λόγια για το συγκεκριμένο λογισμικό.

Η διαδικτυακή κοινότητα αποκαλεί αυτού του είδους το λογισμικό “bloatware,” και υπάρχει προεγκατεστημένο στα ThinkPads, τα ThinkPad , στα ThinkCenter αλλά και στα ThinkStation, IdeaCenter και μερικά IdeaPads, που τρέχουν με Windows 7 ή και νεότερο λειτουργικό σύστημα.

Αυτό το συχνά-ανεπιθύμητο λογισμικό είναι γνωστό και ως “crapware” και εξακολουθεί να αποτελεί μείζον θέμα στο PC ή στις κινητές συσκευές, κυρίως επειδή είναι γνωστό ότι μπορεί να θέσει την ασφάλεια των συστημάτων που είναι εγκατεστημένο σε κίνδυνο.

Να αναφέρουμε επίσης ότι, δεν είναι η πρώτη φορά που ειδικοί ασφαλείας ανακαλύπτουν προβλήματα στις συσκευές της Lenovo. Τον Φεβρουάριο του 2015, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Lenovo είχε εγκαταστήσει ένα root certificate στους φορητούς υπολογιστές της.

Το σκάνδαλο “Superfish” προκάλεσε αίσθηση στην κοινότητα ασφαλείας.

Διαβάστε Προσοχή! τα Lenovo έρχονται με adware και root certificate

Η εταιρεία αργότερα υποσχέθηκε να σταματήσει την εγκατάσταση bloatware στους υπολογιστές και τις συσκευές που διαθέτει στην αγορά.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).