Γερμανία: καμία ευθύνη για πειρατεία σε ιδιοκτήτες δωρεάν Wi-Fi

Όσοι ταξιδεύουν στη Γερμανία βρίσκονται συχνά προ εκπλήξεως όταν ανακαλύπτουν την έλλειψη ανοικτών δικτύων Wi-Fi. Αυτό συμβαίνει γιατί το γερμανικό δίκαιο (Störerhaftung – “ευθύνη καθήκοντος”) ρίχνει την ευθύνη στους φορείς εκμετάλλευσης των δημόσιων hotspots για ό, τι κάνουν online οι χρήστες των δικτύων τους, ειδικά αν οι ενέργειες τους είναι ενάντια στο νόμο, ακόμα και αν οι επιχειρηματίες δεν το γνωρίζουν. Wi-Fi

Ο νόμος δεν εφαρμόζεται σε εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά σε ιδιώτες (σκεφτείτε το WI-Fi του σπιτιού σας) και μικρές επιχειρήσεις (π.χ. ασύρματα από δημόσια κτίρια, όπως καφετέριες, καταστήματα, κ.λπ.).

Όμως κάτι άλλαξε. Η αλλαγή προκλήθηκε μετά από την πρόσφατη γνωμοδότηση του κ. Maciej Szpunar, που είναι γενικός εισαγγελέας του Δικαστηρίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων ή European Court of Justice (ECJ), και αναφέρει ότι «ο φορέας εκμετάλλευσης ενός καταστήματος, ξενοδοχείου ή μπαρ που προσφέρει ένα δωρεάν δίκτυο Wi-Fi στο κοινό, δεν είναι υπεύθυνος για τις παραβάσεις πνευματικών δικαιωμάτων που διαπράττονται από τους χρήστες του δικτύου.”

“Παρά το γεγονός ότι μπορεί να εκδοθεί κάποια διαταγή κατά του εν λόγω φορέα, για να τον αναγκάσει να σταματήσει την , δεν είναι δυνατό να απαιτηθεί ο τερματισμός ή το κλείδωμα της ς στο Internet ή η έρευνα όλων των επικοινωνιών που μεταδίδονται μέσα από αυτό”, πρόσθεσε.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε με αφορμή την περίπτωση ενός μέλους του γερμανικού Κόμματος Πειρατών, του Tobias McFadden, που λειτουργεί μια επιχείρηση κοντά στο Μόναχο η οποία προσφέρει δωρεάν Wi-Fi στο κοινό.

Ο κ. Tobias McFadden μηνύθηκε από τη Sony, όταν ένας από τους χρήστες του δωρεάν υ δικτύου δοκίμασε να κατεβάσει μουσική της Sony.

Το γερμανικό Κοινοβούλιο έχει συζητήσει ήδη περί της “ευθύνης καθήκοντος”, και ο μεγαλύτερος συνασπισμός της Γερμανίας (ο συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) αλλά και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) συμφώνησαν με τις τροπολογίες που θα αφαιρέσουν την “ευθύνη πειρατείας” για τους φορείς εκμετάλλευσης των ανοικτών δικτύων Wi-Fi.

Σύμφωνα με το Spiegel online, οι τροποποιήσεις αναμένεται να περάσουν από το γερμανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα, και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν το συντομότερο από αυτό το φθινόπωρο.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.082 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).