Πώς μπορούν να παραβιάσουν τον λογαριασμό σας στο Facebook

Ερευνητές ασφαλείας από την εταιρεία Positive Technologies, μας δείχνουν πως μπορεί να παραβιαστεί ένας λογαριασμός του Facebook. Το μόνο που θα πρέπει να γνωρίζετε είναι ο αριθμός τηλεφώνου του χρήστη.

Όπως αποδεικνύεται στο παρακάτω βίντεο, οι επιτιθέμενοι μπορούν να εκμεταλλευτούν τη λειτουργία ς κωδικών ς του κοινωνικού δικτύου για να την κάνουν να αποστείλει έναν κωδικό πρόσβασης (one-time password) μέσω SMS στο χρήστη.facebook pass

Σε προηγούμενη δημοσίευση είχαμε αναφέρει πως hackers κατάφεραν να κάνουν exploit σε συσκευές κινητής που χρησιμοποιούν το παγκόσμιο δίκτυο SS7.

Το Σύστημα Σηματοδοσίας 7 (ή Signaling System 7 – SS7) είναι ένα παγκόσμιο δίκτυο που συνδέει όλους τους φορείς τηλεφώνων σε όλο τον κόσμο σε ένα μοναδικό κόμβο. Το exploit εκμεταλλεύεται ένα γνωστό ελάττωμα ασφαλείας στο SS7, το οποίο έχει αποδειχθεί σχετικά δύσκολο να καθοριστεί λόγω του τρόπου που λειτουργεί το Σύστημα Σηματοδοσίας 7.

Επί του παρόντος, το Σύστημα Σηματοδοσίας 7 ται από όλα τα κυψελοειδή δίκτυα του κόσμου, έτσι η ευπάθεια επηρεάζει όλες τις συσκευές από κάθε πάροχο σε όλο τον κόσμο.

Οι ερευνητές λοιπόν κατάφεραν να εκμεταλλευτούν τρωτά σημεία του δικτύου SS7 και να αποκτήσουν λεπτομέρειες για την κινητή του θύματος. Μετά “γράφουν” το θύμα σε ένα ψεύτικο δίκτυο περιαγωγής. Αυτό τους επιτρέπει να λαμβάνουν όλες τις κλήσεις και τα SMS που προορίζονται για το θύμα, όπως και το SMS που προαναφέραμε ότι έρχεται από το Facebook.

Με αυτόν τον κωδικό, οι επιτιθέμενοι μπορούν να αποκτήσουν εύκολα πρόσβαση στο λογαριασμό του θύματος στο Facebook και να τον πετάξουν έξω με μια απλή αλλαγή του κωδικού πρόσβασης.

Ο ερευνητής ασφαλείας Karsten Nohl δήλωσε στο Forbes ότι η δημιουργία απλών κανόνων στο τείχος προστασίας του SS7 θα έλυνε το 90% των θεμάτων ασφάλειας του Συστήματος Σηματοδοσίας 7

Ο λογαριασμός σας στο Facebook δεν θα κινδυνεύει από αυτή την επίθεση με την χρήση ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων που παρέχεται από την εταιρεία. Μόλις προσθέσετε το ασφαλείας η δυνατότητα ανάκτησης κωδικού πρόσβασης, σταματάει τις αποστολές κωδικών πρόσβασης με SMS.

Δεδομένου ότι αυτή η επίθεση είναι δυνατή λόγω της ευπάθειας του συστήματος SS7 και όχι μέσω του Facebook, είναι πολύ πιθανό ότι θα μπορούσε να λειτουργήσει επίσης για παραβιάσεις και άλλων online υπηρεσιών που χρησιμοποιούν τον ίδιο μηχανισμό ανάκτησης κωδικών πρόσβασης.

Δείτε το βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=wc72mmsR6bM

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).