Dual boot Sabayon Linux με Manjaro

To Sabayon Linux ή Sabayon (πρώην RR4 Linux και RR64 Linux), είναι ένα λειτουργικό βασισμένο στο Gentoo. Είναι μια διανομή Linux ανεπτυγμένη στην Ευρώπη από τον Fabio ERCULIANI και την ομάδα ανάπτυξης του Sabayon. Η διανομή Sabayon ακολουθεί τη φιλοσοφία “out of the ” με στόχο να δώσει στο τελικό χρήστη μια μεγάλη σειρά από εφαρμογές, έτοιμες προς χρήση και ένα αυτο-ρυθμιζόμενο .

Το Sabayon Linux είναι rooling release, χρησιμοποιεί δικό αποθετήριο και ένα σύστημα διαχείρισης πακέτων που ονομάζεται Entropy. Το Sabayon υποστηρίζει δύο αρχιτεκτονικές x86 και AMD64 και διαθέτει υποστήριξη για ARMv7 που είναι ακόμα σε ανάπτυξη.Sabayon Linux

Το όνομά του το πήρε από το ιταλικό επιδόρπιο zabaione το οποίο κατασκευάζεται από αυγά. Έτσι το λογότυπο του Sabayon είναι μια εντύπωση ποδιού κοτόπουλου.

Ας περάσουμε στην εγκατάσταση. Θα εγκαταστήσουμε το Sabayon Linux σε ένα υπολογιστή που τρέχει με Manjaro ή όποια άλλη διανομή βασίζεται στο Arch ή στο Redhat. Μπορείτε να κατεβάσετε την που σας ενδιαφέρει από το αποθετήριο του λειτουργικού στον ftp server του Πανεπιστημίου Κρήτης:

ftp://ftp.cc.uoc.gr/mirrors/linux/SabayonLinux/iso/daily/

Κάψτε το DVD ή περάστε το με εντολή dd σε ένα USB stick και είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε.

dd if=το-Sabayon.iso of=/dev/sd(x)

Η διανομή αντίθετα με το Gentoo χρησιμοποιεί τον γραφικό εγκαταστάτη Anaconda. Για μένα συνεχίζει να είναι ο καλύτερος εγκαταστάτης που κυκλοφορεί.

Πριν αρχίσετε με την εγκατάσταση βεβαιωθείτε ότι έχετε τον απαραίτητο χώρο για το νέο λειτουργικό. Σε περίπτωση που δεν έχετε μπορείτε να δημιουργήσετε χώρο με σμίκρυνση του που χρησιμοποιείτε. Χρησιμοποιείστε το gparted από live περιβάλλον.

Screenshot

Το Live DVD μας εντυπωσίασε καθώς βρήκε με ένα boot όλα τα drivers κάτι που έχω παρατηρήσει σε πολύ λίγες διανομές. Για παράδειγμα στην παρακάτω εικόνα θα δείτε ότι κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης είχε βρει ήδη τα drivers για το Wi-Fi.

Για το dual boot επέλεξα το partition 2  (boot/efi) χωρίς να κάνω format για να μην διαγράψω το boot του Manjaro.

To Sabayon Linux πήγε στο partition 5 (/) και σαν swap δεν χρειάζεται να προσθέσετε κάτι καθώς ο anaconda θα χρησιμοποιήσει αυτό που  υπάρχει ήδη.

boot

Μετά την εγκατάσταση θα πρέπει να πούμε στο Manjaro (ή όποιο άλλο λειτουργικό βασίζεται στο Arch ή στο Redhat) να διαβάσει ξανά το /boot/efi για να αναγνωρίσει και να εμφανίσει το νέο λειτουργικό στην του boot.

Έτσι από το Manjaro πια ανοίξτε το και τρέξτε την παρακάτω εντολή:

grub-mkconfig -o /boot/grub/grub.cfg

gentooΕίστε έτοιμοι με το επόμενο reboot θα μπορείτε να δείτε το νέο σας λειτουργικό.

Πληροφορίες για το Sabayon Linux από το Wikipedia.

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.100 εγγεγραμμένους.

Written by giorgos

Ο Γιώργος ακόμα αναρωτιέται τι κάνει εδώ....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).