Το Linux κυβερνά τον κόσμο. Το επόμενο βήμα;

Στο LinuxCon, ο κ. Jim Zemlin, εκτελεστικός διευθυντής του Ιδρύματος Linux, δήλωσε ότι “το Linux έχει πάει πολύ πέρα από ό, τι ο καθένας θα μπορούσε να φανταστεί” και ότι αυτό είναι το “πιο επιτυχημένο project λογισμικού στην ιστορία.”linux

Έχει δίκιο;
Κατά τους τελευταίους 15 μήνες, έχουν προστεθεί περισσότερες από 3 εκατομμύρια γραμμές κώδικα στον πυρήνα του Linux. Για όσους από εσάς δεν καταλαβαίνετε το μέγεθος της ς, αυτό σημαίνει 7,8 αλλαγές την ώρα.

Από την κυκλοφορία του 3,18 στις 7 Δεκεμβρίου του 2014, συγχωνεύθηκαν 115.000 changesets από 5.062 μεμονωμένους προγραμματιστές που εκπροσωπούν σχεδόν 500 επιχειρήσεις. Οι κορυφαίοι προγραμματιστές που εργάζονται για αυτό υπάρχουν στην Intel, τη Red Hat, την Linaro, την Samsung, και την SUSE. Χιλιάδες προγραμματιστές εξακολουθούν να εργάζονται για το Linux ανεξάρτητα από τις μεγάλες εταιρίες.binary code

Πάνω από το 80 τοις εκατό του συνόλου της ανάπτυξης του πυρήνα (kernel) γίνεται από προγραμματιστές οι οποίοι πληρώνονται για την εργασία τους. Οι προγραμματιστές που δεν πληρώνονται σιγά-σιγά συρρικνώνονται τα τελευταία χρόνια. Έφταναν το 14,6 τοις εκατό το 2012, 13,6 τοις εκατό το 2013, και 11,8 τοις εκατό το 2014. Σήμερα ο αριθμός έχει πέσει πέσει στο 7,7 τοις εκατό. Ο αριθμός έχει μειωθεί, διότι τια τους προγραμματιστές του πυρήνα υπάρχει πια πολύ υψηλή ζήτηση. Όποιος επιδεικνύει ικανότητα να γράφει κώδικα στον mainline πυρήνα του συγκεκριμένου λειτουργικού, δεν έχει κανένα πρόβλημα να βρει μια θέση εργασίας.

Στο τελευταίο ενάμιση χρόνο, υπήρξαν πολλές σημαντικές βελτιώσεις στο Linux:

  • Υποστήριξη Live patching.
  • Υποστήριξη συσκευών με Persistent-memory
  • Κρυπτογραφημένη αποθήκευση για το σύστημα αρχείων ext4.
  • Υιοθέτηση του Berkeley packet filter (BPF) μέσα στον πυρήνα για την επεκτασιμότητα της ασφάλειας της μονάδας (security-module).
  • Πολυάριθμες βελτιώσεις στη δικτύωση με επίκεντρο το IPv6 και βελτιώσεις για datacenter.

Οι Linux προγραμματιστές έχουν στρέψει την προσοχή τους στη βελτίωση της ασφάλειας του Linux. Έχει προστεθεί υποστήριξη για πολλά χαρακτηριστικά ασφαλείας που βασίζονται στο hardware. Αυτές συμπεριλαμβάνουν τις επεκτάσεις της Intel για την προστασία της μνήμης και τα προστασίας μνήμης και προνομιακούς μηχανισμούς μη-εκτέλεσης για το ARM.

Το ίδιο το kernel έχει σκληρύνει για να αποτρέψει τους εισβολείς από την ανάληψη του συστήματος ακόμα και όταν υπάρχει κάποιο κενό ασφάλειας. Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην ενσωμάτωση εργασιών του μακροχρόνιου project grsecurity.

Εξετάζοντας την ευρύτερη εικόνα, πώς δηλαδή το Linux μπορεί να γίνε μοντέλο, όχι μόνο για την ανάπτυξη του λογισμικού ανοικτού κώδικα, αλλά για την ανάπτυξη όλου του λογισμικού, ο Zemling υποδηλώνει σαν ηθικό δίδαγμα της ιστορίας για το Linux: “Μπορείτε να κάνετε καλύτερο τον εαυτό σας, όταν κάνετε καλύτερους τους άλλους την ίδια στιγμή.”

“Το μοίρασμα (Sharing) είναι σκληρή δουλειά,” πρόσθεσε ο Zemlin, αλλά είναι καλή δουλειά με κάθε έννοια της λέξης, “καλή”.

Και συνέχισε, “κάνοντας sharing, κάνετε καλύτερο τον εαυτό σας αλλά και τους άλλους και αυτός είναι ένας ανώτερος σκοπός, κάτι έχει σημασία. Αυτή είναι η μαγεία του Linux και του ανοικτού κώδικα, και αυτό είναι που έχει επιτύχει το κίνημα του Linux για πάνω από 25 χρόνια.”

“Σήμερα”, πρόσθεσε, “το Linux δεν μιμείται το παρελθόν, είναι εδώ για τον καθορισμό του μέλλοντος.”

Η Ainissa G. Ramirez που ανέβηκε στη σκηνή μετά τον Zemlin ανέπτυξε το πώς η τεχνολογία μπορεί να διαμορφώνει την ανθρωπότητα.

“Η τεχνολογία σήμερα είναι πιο γρήγορη και πιο πρωτοπόρα από ποτέ. Αν δεν το πιστεύετε, απλά σκεφτείτε όλους αυτούς που έχουν διαφορετικές ζωές σήμερα με Pokémon Go, το οποίο δεν υπήρχε πριν από τέσσερις εβδομάδες.”

Η Ramirez επεσήμανε ότι δεν γνωρίζουμε τι αλλαγές θα φέρει η τεχνολογία. Για παράδειγμα, το σύγχρονο κράνος για το αμερικάνικο ποδόσφαιρο οδήγησε στην αύξηση των διασείσεων. Γιατί; Επειδή οι παίχτες άρχισαν να παίζουν και με τα κεφάλια τους. Ναι, ένα μέτρο ασφαλείας στην πραγματικότητα κατέληξε να κάνει το παιχνίδι πιο επικίνδυνο.

Έτσι για τους προγραμματιστές που θα εργάζονται για τα επόμενα 25 χρόνια του Linux, η Ramirez τους ενθαρρύνει να συνειδητοποιήσουν ότι η εργασία τους μπορεί να έχει πολύ μεγαλύτερη επίδραση στον κόσμο από ό, τι συνειδητοποιούν. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να αναπτύξουν την τεχνολογία που φιλοδοξούν για να δημιουργήσουν έναν καλύτερο κόσμο. Κατέληξε, “Ξέρω ότι αυτό ζητάω μπορεί να μην είναι εύκολο, αλλά το να αλλάξεις τον κόσμο ποτέ δεν ήταν.”

iGuRu.gr The Best Technology Site in Greecefgns

κάθε δημοσίευση, άμεσα στο inbox σας

Προστεθείτε στους 2.086 εγγεγραμμένους.

Written by Δημήτρης

O Δημήτρης μισεί τις Δευτέρες.....

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το μήνυμα σας δεν θα δημοσιευτεί εάν:
1. Περιέχει υβριστικά, συκοφαντικά, ρατσιστικά, προσβλητικά ή ανάρμοστα σχόλια.
2. Προκαλεί βλάβη σε ανηλίκους.
3. Παρενοχλεί την ιδιωτική ζωή και τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα άλλων χρηστών.
4. Διαφημίζει προϊόντα ή υπηρεσίες ή διαδικτυακούς τόπους .
5. Περιέχει προσωπικές πληροφορίες (διεύθυνση, τηλέφωνο κλπ).